Jump to content

o co chodzi ze zmianą prawa imigracyjnego na Florydzie?

Recommended Posts

Posted
1 minutę temu, Sam Rothstein napisał:

pytam w kontekście nielegalnych imigrantów.

bo z tego co czytam to Policja może zapytać o udowodnienie legalności pobytu i jeśli jest się nielegalnie to mogą aresztować i deportować - prawda to? 

Tak słyszałem. Na FB jest grupa Polacy na Florydzie. Tam się dowiesz więcej. 

• Upvote 1
Posted
42 minutes ago, Sam Rothstein said:

bo z tego co czytam to Policja może zapytać o udowodnienie legalności pobytu i jeśli jest się nielegalnie to mogą aresztować i deportować - prawda to? 

Prawda. To jeden z elementow kampanii wyborczej De Santisa - ktory strzela w stope wszystkim przedsiebiorcom ktorym doslownie brakuje rak do pracy (w CBS Evening News pokazywali wlasciciela Roofing company ktory narzekal ze nikogo nie ma bo wszyscy sie zwineli z obawy o deportacje).

• Upvote 1
Posted (edited)
W dniu 16.01.2024 o 15:36, Sam Rothstein napisał:

Przede wszystkim cieżej znalezc im zatrudnieie ale tylko w wiekszych firmach poniewaz kazdy pracodawca ktory ma >25 pracownikow musi uzywac e-verify.  

W dniu 16.01.2024 o 15:36, Sam Rothstein napisał:

Teoretycznie tak, zarowno policja jak i szpital moze zapytac o status.  Czy pytaja to juz inna bajka... Dzien w dzien przylatuja ludzie bez dokumentow z roznych stanow na wakacje i jeszcze od zmiany nie slyszalam zeby ktokolwiek mial jakies problemy. 

Naprawdę szukałam jakichkolwiek danych , ile ludzi zostalo deportowanych itd - niestety bez skutku. Poza artykułem o jednym z pierwszych aresztowanych..  https://www.voanews.com/a/florida-authorities-arrest-undocumented-migrant-under-state-s-new-law-/7267242.html ( z wrzesnia btw , czyli 2.5 miesiaca po wejsciu prawa).

Szczerze to wiecej sie slyszalo o jakis lapankach czy zatrzymywaniu publicznych autobusow i sprawdzaniu dokumentow lata temu niz teraz. Co nie zmienia faktu ze pewnie jakies istnieja i zawsze jest ryzyko

W dniu 16.01.2024 o 16:20, kzielu napisał:

Prawda. To jeden z elementow kampanii wyborczej De Santisa - ktory strzela w stope wszystkim przedsiebiorcom ktorym doslownie brakuje rak do pracy (w CBS Evening News pokazywali wlasciciela Roofing company ktory narzekal ze nikogo nie ma bo wszyscy sie zwineli z obawy o deportacje).

Jezeli wszystcy uciekli ... :lol:  to co robia te dziesiatki osob czekajacych codziennie na prace na kazdym 7/11, pod lowes czy home depot..  

Jakby nie bylo,  jako wlascieciela malego biznesu osobiscie mnie to dotyczy  - i latwiej, wrecz duzo lawiej znalezc nam kogos do pracy na Florydzie niz w Delaware ( o innych miejscach wypowiedziec sie nie moge) 

Edited by andyopole
  • Upvote 1
Posted
4 minuty temu, katlia napisał:

TO NIE MIALO BYC DOWNVOTE !!! ZLE KLIKNELAM -- SORRY -- adminie, jezeli mozna to zmienic, to badzo prosze 

Niestety, nie mamy takich uprawnien. Tak już Cie zapamiętamy.  :D

• Haha 3
Posted (edited)
4 godziny temu, Roelka v.2 napisał:

@katlia mozesz usunac sama te reakcje. Chyba ze jest jakis time limit. U mnie dziala to tak ze przy emotce jest taki maly x ktory jak klikne usuwa reakcje. :)

W ciągu godziny (chyba) można edytować. 

Edit: widzę że @katlia zdążyła.

Edited by andyopole