micham Posted February 13, 2024 Report Posted February 13, 2024 Hej , czy wie ktoś czy jest jakaś inna opcja zgłoszenia kont zagranicznych do IRS niż przy rozliczeniu podatku. Turbo Tax chce mnie skosić 100 usd, tylko dlatego, że zgłaszam przy rozliczeniu z ich pomocą konto z PL i odsetki z jego tytułu, które wyniosły też około 100 usd. Co jest dość śmieszne. A może przy tak małych odsetkach nie muszę tego wcale zgłaszać? Pozdrawiam i dziekj z góry za odp. Quote
Xarthisius Posted February 13, 2024 Report Posted February 13, 2024 (edited) Nie, dochod z odsetek zglasza sie tylko przy skladaniu 1040. Limitem do niezglaszania AFAIR jest $10, wiec musisz zglosic. Jedyna alternatywa jest albo free fillable forms [1] albo wydrukowanie papierowych formularzy. Obie opcje polegaja na wypelnianiu wszystkich formularzy recznie. Koszt $0. (no dobra, w przypadku drukowania iles tam centow za strone + dlugopis). https://www.irs.gov/e-file-providers/free-file-fillable-forms Edited February 13, 2024 by Xarthisius Quote
andyopole Posted February 13, 2024 Report Posted February 13, 2024 Wlasnie tez robie tax return. Quote
Roelka v.2 Posted February 13, 2024 Report Posted February 13, 2024 My juz zrobilismy nasz tax return. Nawet zwrot just dostalismy Cale $500. Ale ponoc to dobrze jak zwrot jest maly, znaczy ze nie nadplacalismy podatkow. Quote
mola Posted February 13, 2024 Report Posted February 13, 2024 17 minut temu, Roelka v.2 napisał: My juz zrobilismy nasz tax return. Nawet zwrot just dostalismy Cale $500. Ale ponoc to dobrze jak zwrot jest maly, znaczy ze nie nadplacalismy podatkow. No ale tak to znaczy pieniądze się rozeszły! A tak IRS by Was obsypał dolarami i czulibyście się wdzięczni, że Wam IRS te pieniądze przechował 1 Quote
andyopole Posted February 13, 2024 Report Posted February 13, 2024 2 minuty temu, Roelka v.2 napisał: My juz zrobilismy nasz tax return. Nawet zwrot just dostalismy Cale $500. Ale ponoc to dobrze jak zwrot jest maly, znaczy ze nie nadplacalismy podatkow. To nie zawsze wynika z nadplaty. Jesli masz dom to odliczenia sa wieksze i naleza sie jak psu zupa. Gdy mieszkalem na apt to zadnych zwrotow nie mialem. 1 Quote
mcpear Posted February 13, 2024 Report Posted February 13, 2024 Ja mam federalną dopłatę i stanowy zwrot To już drugi rok z rzędu taki Quote
Roelka v.2 Posted February 13, 2024 Report Posted February 13, 2024 4 minutes ago, andyopole said: To nie zawsze wynika z nadplaty. Jesli masz dom to odliczenia sa wieksze i naleza sie jak psu zupa. Gdy mieszkalem na apt to zadnych zwrotow nie mialem. Dom sprzedalismy w zeszlym roku ale bylismy exempt z jakis tam sprzedazowych podatkow wiec to tez mialo jakos wplyw. Maz nie odprowadza podatku stanowego bo pochodzi z jednego z tych stanow gdzie wojskowi nie placa. Wiec w sumie glownie placimy federal taxes. Pewnie mielibysmy wiekszy zwrot gdybysmy mieli dzieci. a tak to tylko grosze. Quote
andyopole Posted February 13, 2024 Report Posted February 13, 2024 13 minut temu, mola napisał: No ale tak to znaczy pieniądze się rozeszły! A tak IRS by Was obsypał dolarami i czulibyście się wdzięczni, że Wam IRS te pieniądze przechował No i juz wiem! Federal musi mi oddac $982. Oregon State przechowal moje $2417. 2 Quote
mola Posted February 13, 2024 Report Posted February 13, 2024 12 minut temu, andyopole napisał: No i juz wiem! Federal musi mi oddac $982. Oregon State przechowal moje $2417. No i widzisz. Dzięki IRS masz $3400. A jakby nie IRS - to nie miałbyś $3400. Innymi słowy - zyskałeś $6800 3 Quote
Recommended Posts