Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich 

Mam na imię Marcin. Jestem tu nowy. Wraz z żoną i córką udało się nam wygrać loterie wizową. Musimy opuścić Polskę do końca Lipca tego roku. Mam już opłacone GC. Zatrzymamy się u mojego kolegi który nam pomoże we wszystkim. Moje pytanie byłoby następujące. Gdybyśmy chcieli wyjechać teraz na próbę np 3-4 tyg i czy możemy wrócić do Polski( możemy nie dostać zielonych kart bo mogą nie przyjść do tego czasu) żeby pozamykać swoje sprawy tutaj jeśli podejmiemy decyzję, że chcemy żyć w Stanach? Jest to możliwe?

Posted (edited)
4 minutes ago, Markunvip said:

Witam wszystkich 

Mam na imię Marcin. Jestem tu nowy. Wraz z żoną i córką udało się nam wygrać loterie wizową. Musimy opuścić Polskę do końca Lipca tego roku. Mam już opłacone GC. Zatrzymamy się u mojego kolegi który nam pomoże we wszystkim. Moje pytanie byłoby następujące. Gdybyśmy chcieli wyjechać teraz na próbę np 3-4 tyg i czy możemy wrócić do Polski( możemy nie dostać zielonych kart bo mogą nie przyjść do tego czasu) żeby pozamykać swoje sprawy tutaj jeśli podejmiemy decyzję, że chcemy żyć w Stanach? Jest to możliwe?

Mozliwe. Podstemplowana wiza w paszporcie sluzy za odpowiednik zielonej karty przez rok

Edited by Xarthisius
Posted

Jakąś już tam decyzję podejmujesz wyjeżdżając za pierwszym razem. Przekraczając granicę z USA stajesz się rezydentem USA. Są tego pewne konsekwencje: Od tego momentu masz prawo mieszkać i pracować w USA.  Ale masz też obowiązek rozliczać podatki od dochodu osiągniętego na całym świecie. A jak jeszcze jesteś odpowiednio młody (26-) to masz obowiązek zgłosić się na rejestrację wojskową. To nie jest tak, że jedziesz turystycznie a jak ci się nie spodoba to zostaniesz w Polsce i w sumie nic się nie stało. Jedziesz za pierwszym razem już jako imigrant. Jak ci się nie spodoba powinieneś przeprowadzić proces rezygnacji z rezydencji. Aczkolwiek rezygnacja z rezydencji jest dość prosta - to nie jest bardzo skomplikowany proces.

Wielu robi tak: lecą do USA przed wygaśnięciem terminu aby aktywować zieloną kartę, wracają pozamykać sprawy w Polsce bo potrzebują więcej czasu i po tym czasie wracają już do USA na stałe. Jak potrzebujesz więcej niż rok na zamknięcie spraw w Polsce to przed wylotem z USA do Polski musisz wyrobić re-entry permit (tzw. biały paszport)

• Upvote 1
Posted
1 hour ago, Markunvip said:

Czyli możemy wyjechać na rekonesans tzw wakacje i zobaczyć jak tam nam będzie? Wrocic do Polski i podjąć decyzję co dalej taj?

Ja bym tylko dodal ze przez 3-4 tygodnie to moim zdaniem nie ma szans zeby byc w stanie ocenic i podjac decyzje o mieszkaniu lub nie- jezeli w tym momencie nie jest to oczywiste.

• Upvote 1
Posted

Tak jak napisał MCPEAR najbardziej rozmyślałem o tym aby polecieć teraz posiedzieć mc wrócić do Polski pozamykać swoje sprawy i na stałe do USA. Ja chcę od razu lecieć na stałe ale moja żona ma opory. Ja uważam, że będzie nam tam dobrze choć nie mamy źle w Polsce.

Posted

Sprawa u nas wygląda następująco. Wylosowali moją żonę w loterii Wizowej. Jesteśmy już po całej procedurze i mamy już wbite wizy na wyjazd do Stanów. Musimy wyjechać do końca Lipca bo do tego czasu mamy ważne badania i wizę. Mam przyjaciela który mieszka w Algonquin. Wyjechał do USA 8 lat temu. Ma swoją firmę i dobrze mu się żyje. Zaproponował mi i mojej żonie oraz córce że możemy zamieszkać w Algonquin w jego domu bo on z rodziną przeprowadzą się do Carry. Prace zaproponował mi u siebie. Szkole pomoże nam ogarnąć dla młodej i wszystkie potrzebne dokumenty w Stanach. Wiec tak na prawdę mamy wszystko gotowe. 

W Polsce nie żyje nam się źle. Ja zarabiam nawet bardzo dobrze i nie narzekamy. I teraz mamy trochę dylemat, a bardziej moja żona. Czy warto wyjeżdżać do USA, rzucić wszystko w Polsce i zaczynać od nowa, czy jednak zostać w kraju. Mnie bardzo ciągnie do wyjazdu. 

Wy już macie doświadczenie i żyjecie tam na codzień. Powiedzcie proszę czy warto wyjechac na stałe do USA?

Posted
7 hours ago, Markunvip said:

Wy już macie doświadczenie i żyjecie tam na codzień. Powiedzcie proszę czy warto wyjechac na stałe do USA?

Odpowiedz na to pytanie bardzo zalezy od waszych osobistych preferencji jak i waszej motywacji do zbudowania nowego zycia w USA. Macie dobre wyksztalcenie i doswiadczenie zawodowe? Mowicie dobrze po angielsku? Nie boicie sie zyc/pracowac w kulturze ktora jest BARDZO rozna od Polski?  Jesli tak, to macie szanse na jakis sensowny poziom zycia. Macie zapewniony jakis start i to samo w sobie jest wiecej niz wielu imigrantow ma na start. Jesli nigdy nie byliscie w USA to moze lepiej byloby na poczatek nie porzucac wszystkiego w Polsce i zaplanowac wyjazd na kilka miesiecy zeby zobaczyc czy bedzie sie wam tam podobac czy nie.

Posted
5 hours ago, Markunvip said:

Sprawa u nas wygląda następująco. Wylosowali moją żonę w loterii Wizowej. Jesteśmy już po całej procedurze i mamy już wbite wizy na wyjazd do Stanów. Musimy wyjechać do końca Lipca bo do tego czasu mamy ważne badania i wizę. Mam przyjaciela który mieszka w Algonquin. Wyjechał do USA 8 lat temu. Ma swoją firmę i dobrze mu się żyje. Zaproponował mi i mojej żonie oraz córce że możemy zamieszkać w Algonquin w jego domu bo on z rodziną przeprowadzą się do Carry. Prace zaproponował mi u siebie. Szkole pomoże nam ogarnąć dla młodej i wszystkie potrzebne dokumenty w Stanach. Wiec tak na prawdę mamy wszystko gotowe. 

W Polsce nie żyje nam się źle. Ja zarabiam nawet bardzo dobrze i nie narzekamy. I teraz mamy trochę dylemat, a bardziej moja żona. Czy warto wyjeżdżać do USA, rzucić wszystko w Polsce i zaczynać od nowa, czy jednak zostać w kraju. Mnie bardzo ciągnie do wyjazdu. 

Mam pytanie osobiste, w jakim wieku jesteście? No i jakie z zona macie wykształcenie/kwalifikacje. To może pomoc nam w odpowiedzi. Bo emigracja moze mieć sens albo nie. jest wiele czynników.