Markunvip Napisano 26 Czerwca Autor Zgłoś Napisano 26 Czerwca Amerykański numer ubezpieczenia(odpowiednik polskiego PESEL) Cytuj
mcpear Napisano 26 Czerwca Zgłoś Napisano 26 Czerwca Czyli SSN - skąd skrót EID? Chyba takowy nie funkcjonuje Cytuj
Xarthisius Napisano 26 Czerwca Zgłoś Napisano 26 Czerwca 1 hour ago, Markunvip said: Amerykański numer ubezpieczenia(odpowiednik polskiego PESEL) Tak jak @mcpear napisal, chyba Ci chodzi o SSN. Tak, przyjdzie jezeli zaznaczyles w DS260, ze maja Ci go wyslac. W ciagu 3 tygodni. Jezeli po tym czasie nie przyjdzie, to udaj sie do biura SSA Cytuj
Markunvip Napisano 6 Lipca Autor Zgłoś Napisano 6 Lipca Witam wszytskich Jestem już z rodziną na terenie Stanów. Lot z Polski był dosyć długi bo jeszcze samolot miał opóźnienie, a klasa Economy nie jest za wygodna do spania:) Po wylądowaniu w Chicago udaliśmy się wszyscy do odprawy celnej. Kolejka była przeogromna bo akurat swoje lądowania miały kilka samolotów jednocześnie. Ludzie różnych narodowości. Oczekiwanie w kolejce około godziny. Potem prosi nas celnik do siebie. Bierze paszporty, pyta się do dokumenty z ambasady, otwiera zagląda, przybija pieczątkę w paszportach i się żegna. Pytam się czy to wszystko co dalej? On na to tak to wszystko, proszę iść po bagaż i witamy w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Jakież było nasze zaskoczenie, że tak szybko nam z nim poszło. I teraz pytanie do was. O ile już wiem, że numer SSN przyjdzie do mnie pocztą na podany adres w Stanach do Green Cards również przyjdzie pocztą na ten sam adres? Czy w Paszporcie nie muszę mieć innej wizy do np. powrotu do Polski? Bo mam tylko tą jednorazową ważną do Końca Lipca. A potem co? 1 Cytuj
Roelka v.2 Napisano 6 Lipca Zgłoś Napisano 6 Lipca Ta pieczątka w paszporcie to twoja tymczasowa "zielona karta". Ważna bodajze rok albo do czasu otrzymania właściwej zielonej karty. Cytuj
Xarthisius Napisano 6 Lipca Zgłoś Napisano 6 Lipca 1 hour ago, Markunvip said: 1. O ile już wiem, że numer SSN przyjdzie do mnie pocztą na podany adres w Stanach do Green Cards również przyjdzie pocztą na ten sam adres? 2. Czy w Paszporcie nie muszę mieć innej wizy do np. powrotu do Polski? Bo mam tylko tą jednorazową ważną do Końca Lipca. A potem co? Tak. Nic innego Ci nie trzeba. Tak jak @Roelka v.2 juz napisala i masz tez napisane na wizie: Upon endorsement serves as temporary I-551 evidencing permanent residence for 1 year. Samo "endorsement" to po prostu pieczatka wjazdowa. 1 Cytuj
Markunvip Napisano 6 Lipca Autor Zgłoś Napisano 6 Lipca Dzięki za pomoc. Czy w razie czego aby np. pozamykać wszystkie sprawy przed otrzymaniem zielonej karty mogę wylecieć do Polski i potem wrócić do Stanów? Cytuj
mcpear Napisano 6 Lipca Zgłoś Napisano 6 Lipca Tak. Jak już oboje: @Roelka v.2 i @Xarthisius napisali: stempelek w paszporcie to twoja tymczasowa zielona karta. Czyli Zieloną Kartę JUŻ OTRZYMAŁEŚ (w formie stempelka na razie - plastik przyjdzie pocztą). Możesz z nią podróżować - żadnej innej wizy nie potrzebujesz Cytuj
Markunvip Napisano 25 Sierpnia Autor Zgłoś Napisano 25 Sierpnia Witajcie ponownie Mam takie pytanie trochę z innej beczki. Kolega zaproponował mi pracę. Zarobki to 1500 dolarów tygodniowo wiec wychodzi 6 tys dolarow mc. Czy to dobre zarobki? Jaka jest tzw najniższa "krajowa" w USA? Nie znam się na szacunkowych zarobkach w Stanach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi