Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, Chcemy wybrać się do znajomych na wakacje do Chicago. Nie znamy języka boimy się ,iż mogą nas cofnąć na lotnisku.. Chcemy lecieć z rocznym dzieckiem tym bardziej się stresujemy podróżą. 
Co zrobić w takiej sytuacji?

Napisano

Poprosić kogoś dwujęzycznego z samolotu o pomoc w tłumaczeniu.  Przy rozmowie, jeśli jest problem językowy, urzędnik sam krzyknie czy ktoś z kolejki może pomóc tłumaczyć. Nie pierwszy przypadek, że ktoś na granicy nie zna angielskiego. Możecie sobie też sobie przygorować kartkę po angielsku z krótką  informacją po co, do kogo, na ile jedziecie i jakie są Wasze plany na pobyt i dać ją do ręki urzędnikowi na granicy.

• Dziękuję! 1
Napisano (edytowane)

Nawet jeśli w samolocie z WAW do Chicago nie będzie nikogo kto będzie mówił w obydwu językach co wydaje się nieprawdopodobne to Imgration ma pod telefonem tlumaczy we wszystkich potrzebnych językach.

Gdy pierwszy raz byłem w USA właśnie w Chicago wzieli mnie na "secondary". Rozmawiała siostra bo ja ni w ząb. Na koniec  urzędnik imigracycyjny po polsku życzył nam "miłego pobytu", po polsku. Wcześniej się nie zdradził. 

Edytowane przez andyopole
  • Dziękuję! 1