Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień Dobry

Z góry przepraszam jeżeli założyłem temat w nieodpowiednim miejscu. 
Próbowałem wyszukać informację bieżące kosztów wyjazdu urlopowego w USA, jednak nić nie znalazłem odnośnie 2025.
PLanujemy wyjechać na 3 tygodnie w okresie lipca do New York, Floryda i ewentualnie Washington. I temat lotów jest nam znany, jednak zastanawiamy się ile według Was osób, korę w USA siedzą od długiego czasu jako rodzina 4 osobowa musimy liczyć jeżeli chodzi o wydatki typu mieszkanie/hotel w tych miejscach, jedzenie, samochód ? czy poza już biletami lotniczymi kwota 40-50 tyś zł na 3 tygodnie będzie realne przy założeniu obecnie panujących cen w USA?

Będę wdzięczny za każdą poradę :)
Dziekuje
Marcin

Napisano

Przy założeniu budżetowych wakacji i gdybym to ja miała jechać to wstępny budżet miałabym taki:

- noclegi : ok $200 za noc (zakładając że bierzecie jeden pokój). Znajdziesz tańsze, znajdziesz droższe i dużo droższe. Zależy od standardu, miejsca. Polecam strony do rezerwacji albo google maps do rozejrzenia się w cenach na lipiec. 

- jedzenie - obiad w restauracji dla 4 osobowej rodziny to jest minimum $100. Fast Food - około połowa tego. Plus śniadania i przekąski. Liczyłabym co najmniej $150 

- samochód to będzie kilka stówek, ale też zależy czy potrzebujecie na cały wyjazd, czy tylko na część. Zależy jakie auto weźmiecie. Jeśli macie zamiar jechać z NY na Florydę autem, to jeszcze ze $300-$400  na paliwo

- najdroższej z mojego doświadczenia wychodzą bilety na atrakcje. Co najmniej $100/rodzinę za wejście na każdą. Bilety do parków rozrywki typu Orlando czy Disney x2. Zakładam że odwiedzicie co najmniej 10 płatnych 

- plus zakupy, drobne wydatki, opłaty za parking, pamiątki, "o kurczę zapomnieliśmy spakować" - zakładam $1000.

Czyli -mocno orientacyjnie - wychodzi tak: 4200(hotel) + 3150 (jedzenie) +1000 (auto+paliwo) +1000 atrakcje +1000 losowe rzeczy. Sumuje się do $9350.

Także powinno starczyć, ale zależy gdzie zostajecie, jaki standard jest dla Was akceptowalny, co chcecie zwiedzać, z jakiej półki auto chcecie wynająć, jak dużo nim jeździć.

Polecat research w internecie, zwłaszcza w temacie hoteli.

• Upvote 1
Napisano

Wg mnie wszystko OK. Z wyjątkiem atrakcji. One są dużo droższe. Kennedy Space Center to $75 od osoby. Disney to $120/dzień od osoby dorosłej. Teraz jest promocja za $270/3dni od dorosłego i $90/3 dni od dziecka. Czyli jak kupią promocyjny bilet do Disney World na 3 dni to już to jest $720/3dni. Universal w Orlando to też 119/dzień. Czyli poniżej 400 za rodzinę się raczej latem nie da. Everglades Airboat to raczej 50/osobę. Empire State Building to z podatkiem blisko 50/dorosłego + 43/dziecko. Niagara Falls stateczek to z podatkami chyba 47/dorosły + 30/dziecko. Policzyłaś 10 atrakcji i "średnio" ci wyszło 100/rodzinę za atrakcję. Chyba już dzisiaj nie ma za wiele atrakcji gdzie bilet wychodzi 25/osobę a co dopiero średnia cena. Tak więc przy 10 atrakcjach to bliżej 2500 dolarów. a może nawet 3k. Dolar tanieje jednak w stosunku do złotówki. Jeszcze parę razy wprowadzimy i odwołamy cła na cały świat do lipca. Może się okazać, że budżet 50 tys PLN to będzie pod 20 tys USD

• Upvote 1
Napisano

@mcpear my się ostatnio ciągamy po głębokiej prowincji, także i atrakcje tańsze. Do tego małe dzieci, młodsze często jeszcze wchodzi za darmo, starsze ze zniżką, ale i tak minimum stówka.

Z takich porad praktycznych dla @vintecmen: Przy pierwszej okazji polecam zaopatrzyć się w drobną gotówkę - z naciskiem na 25 centówki i jedno dolarówki. U nas na wyjazdy absolutnie must have. W każdym muzeum, przy każdej atrakcji jest duża szansa, że stoi automat do tłoczenia pamiątkowego czegoś, albo jakaś luneta i moje dzieci MUSZĄ!!! A zazwyczaj takie atrakcje są na ćwiartki. Poza tym na autostradach na zjazdach bardzo często vending machines są wrzutowe, bez opcji na płatność kartą. Do tego okazjonalnie parkingi, zwłaszcza w centrum małych miasteczek. Plus czasem się przydają na napiwki (tu polecam mieć kilka piątek).

Jak wyjeżdżamy na dłużej niż tydzień, to upewniam się, że hotel albo airbnb ma pralkę i suszarkę. Pakujemy się na tydzień i planujemy jeden spokojny dzień, kiedy można na spokojnie wyluzować (polecam przy wyjazdach z małymi dziećmi) i zrobić pranie :) Tu też mogą się przydać 25 centówki. 

Do tego przy naszych wyjazdach obowiązkowo bidon na wodę - woda mineralna w małych butelkach jest dość droga. Albo kupujemy filtrowaną w galonowej butelce do auta i uzupełniamy, albo korzystamy z water fountains które są wszędzie. Przy korzystaniu z water fountains polecam najpierw spróbować, czasami woda jest niesmaczna. W aucie również obowiązkowo kilka słomek - nie ufam młodszej przy piciu prosto z butelki w aucie.

• Like 1
Napisano

Muszę przypomnieć wycieczkowy sukces z zeszłego roku - 6 osób i wszystkie bagaże na dwa tygodnie spakowane w jedną mazdę. Bez bagażnika na dach, wszystko weszło do środka B)

IMG_4589.jpeg

Napisano

Przypomnial mi sie nasz (z ex) wyjazd na camping przed kilkunastu laty. Poniewaz ja w ten piatek pracowalem a ona miala wolne, pojechalem do pracy jej Camry a minivana zostawilem pod garazem do zapakowania. Naiwnie myslalem ze wroce z pracy, cos na zab i rura w droge.

Okazalo sie ze polowa rzeczy NIE WESZLA. Musialem troche rozpakowac i wlozyc jeszcze raz. Nawet luz zostal...   ;)

• Haha 1
Napisano (edytowane)

Byliśmy w lutym na Florydzie w 4 osoby i zostawiliśmy tam jakieś 22-24 tyś PLN, a byliśmy tydzień - tylko w Orlando. Same 3 dni w Walt Disney World ~10k PLN (bez promocji) - wejściówki + parkingi + Lightning Lane, jedzenia i pamiątek nie liczę. Do tego samochód jakieś $850, mieszkanie z AirBnb 3k PLN, jeden dzień w Kennedy Space Center $300. Poza tym wycieczki - to nad ocean, to nad zatokę, dużo poszło na paliwo i na jedzenie w restauracjach (codziennie obiad, często też śniadanie) i różne pierdołki.

Mimo wysokiej ceny, myślę że grzechem jest nie zajrzeć zarówno do Walt Disney World - chociaż na jeden dzień. WDW to wyżyny ludzkich możliwości jeśli chodzi o rozrywkę, szczególnie Magic Kingdom imponuje gęstością atrakcji (plus jeśli masz małe dzieci, to tam jest najwięcej atrakcji bez ograniczeń wzrostowych). A jeśli chodzi o Kennedy Space Center - które też jest grzechem pominąć, to zawsze jest też szansa trafić na start rakiety. Wtedy można pokusić się na oglądanie z trybun wewnątrz kompleksu, co kosztuje to dodatkowe $75 od osoby, albo z miejsc publicznych nieopodal, np. plaży Playalinda (swoją drogą, plaża zasługuje na swoją nazwę). Niestety starty często są anulowane nawet w ostatniej chwili więc lepiej się nie napalać - już dwa razy się tak sparzyłem :) Ogólnie Central Florida to GOAT jeśli chodzi o wakacje rodzinne, ale super tanie to nie jest.

A jeśli chodzi o samochód, to ja zawsze w USA płace za wynajem (w National) w okolicy $850-1000 za tydzień, zależnie od lokacji - i to z jakimiś niewielkimi korporabatami :( Ale biorę zawsze wszystkie dodatkowe opcje ubezpieczeń - Loss Damage Waiver, Supplemental Liability Insurance i Road Assistance, do tego przynajmniej jeden fotelik. I tak z ceny bazowej np. $250 robi się $850.

Edytowane przez kenadams
Napisano

Ja jeszcze dodam ze w restauracjach to trzeba pamietac o "obowiazkowym" 20% tipie - teoretycznie nie trzeba, w praktyce to potrafi kelner dogonic przy drzwiach pytajac sie dlaczego ktos nie dal napiwku...

(to sie bierze stad ze istnieje cos takiego jak tipped minimum wage - znacznie nizsza od regularnej minimum wage) co faktycznie oznacza przerzucenie kosztow wynagrodzenia na klientow ktorym sie opowiada ze to absolutnie nie wypada nie zostawic napiwku nawet jak wszystko bylo kompletna katastrofa.