mrbounce Napisano 28 Lutego 2006 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2006 nowy to nowy, pamietam nawet starsze czasy, jak ludzie z niemiec "sprowadzali" telewizory i zawsze kilka km od granicy pozbywali sie kartonow, a czasem nawet robili z nowego uzywany . wiele sie nie zmienilo, tylko granice sie troche przesunely . a czy mógłbyś podać konkretne źródło z którego masz takie informacje - tzn akt prawny w którym jest to opisane. jesli to pytanie do mnie, to nie znam dokladnego aktu prawnego, natomiast wiem to z autopsji, a zrodlo to...: pani celniczka .
kubakj Napisano 28 Lutego 2006 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2006 a czy na wszystko musi byc przepis cyz paragraf? Nowe to wg defnicji zapakowane, zafoliowane, zaplombowane czy jak inaczej mozna cos zabezpieczyc.
leifureiriksson Napisano 28 Lutego 2006 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2006 ale co masz na mysli "nowy" ? Taki nie otwarty z firmowego pudelka? CZy taki, co dopiero uzywasz 3 dni i jeszcze nie ubrudzil sie i nie porysowal? zgodnie z ustawą o podatku od towarów i usług za nowy uważa się taki towar spoza UE, który użytkowujesz mniej niż 6 m-cy od daty zakupu. 175 euro to limit przy przewożeniu osobistym, do którego nie musisz płacić VAT.
kubakj Napisano 1 Marca 2006 Zgłoś Napisano 1 Marca 2006 ale co masz na mysli "nowy" ? Taki nie otwarty z firmowego pudelka? CZy taki, co dopiero uzywasz 3 dni i jeszcze nie ubrudzil sie i nie porysowal? zgodnie z ustawą o podatku od towarów i usług za nowy uważa się taki towar spoza UE, który użytkowujesz mniej niż 6 m-cy od daty zakupu. 175 euro to limit przy przewożeniu osobistym, do którego nie musisz płacić VAT. Tak, ale towary osobiste, ktore bez wzgledu na wartosc zostaly wykluczone z tego przepisu. Liste zamiescilem wyzej. Inne towary z poza listy sa zwolnione od cla i vatu do kwoty 175euro.
Benio Napisano 1 Marca 2006 Zgłoś Napisano 1 Marca 2006 Perfumy ogolnie wszystkie a najtaniej kupisz na rynku ... tj. srednio po 30 dolarow.. ja najlepiej wyszedlem na hogo bossie bo w polsce 150 kosztuje prawie 300 zeta a ja zaplaciłem 40 $
leifureiriksson Napisano 1 Marca 2006 Zgłoś Napisano 1 Marca 2006 Tak, ale towary osobiste, ktore bez wzgledu na wartosc zostaly wykluczone z tego przepisu. Liste zamiescilem wyzej. Inne towary z poza listy sa zwolnione od cla i vatu do kwoty 175euro. pisałeś o zwolnieniu z cła, a laptop w oryginalnym pudełku, może tylko przysporzyć problemów, bo nie będzie to 175 euro. czyli podchodzi pod VAT.
ketrab Napisano 26 Marca 2006 Zgłoś Napisano 26 Marca 2006 "podróżny może przywieźć bez cła nie więcej niż 50 gramów perfum i nie więcej niż 250 ml wód toaletowych" Wiecej na http://www.mf.gov.pl/sluzba_celna/dokument...al=525&id=47196 Ale i tak kurde nic z tego nie rozumiem Juz sam nie wiem czy ten laptop moge wwiezc czy nie
monroe Napisano 26 Marca 2006 Zgłoś Napisano 26 Marca 2006 "podróżny może przywieźć bez cła nie więcej niż 50 gramów perfum i nie więcej niż 250 ml wód toaletowych"Wiecej na http://www.mf.gov.pl/sluzba_celna/dokument...al=525&id=47196 Ale i tak kurde nic z tego nie rozumiem Juz sam nie wiem czy ten laptop moge wwiezc czy nie ojej, co do jednego laptopa to ja bym się nie przejmował. Zresztą raz już laptopa z USA przywiozłem i nie miałem żadnej kontroli na lotnisku w Krakowie. Najlepiej leć z międzylądowaniem gdzieś w UE, a sprawdzać Cię nie powinni. Jeśli już przyczepi się do Ciebie celnik, to powiesz, że to Twój komputer od dawna i tyle (jeśli tak bardzo chcesz uniknąć sprawdzania, czy kupiłeś go w Stanach czy nie, wyciągnij baterię i schowaj, albo w jakiś inny sposób go unieruchom - powiesz najwyżej, że nie można go włączyć, bo się zepsuł ). Ja bardziej przejmuję się teraz dwiema sztukami, bo tyle będę chciał przywieźć, no ale w tym momencie muszę bardziej liczyć na szczęście... Jeśli chodzi o sklepy ze sprzętem komputerowym... Cóż, sklepy typu BestBuy, CircuitCity czy Microcenter mają sprzęt dość drogi w porównaniu do internetowych aukcji eBay, gdzie kupisz laptopy lepsze i tańsze, nowe i uzywane etc. Jeśli szukasz laptopa high-end, to takiego na pewno w tych sklepach nie znajdziesz. Sam szperam na stronach internetowych tych sklepów, ale laptopa z nowym dwurdzeniowym procesorem Intela i jedną z najlepszych kart graficznych GF GO 7800 GTX (które są na eBayu) nie uświadczysz...
kubakj Napisano 26 Marca 2006 Zgłoś Napisano 26 Marca 2006 Wracalem 13 marca z USA bezposrednio LOTem. Mialem 4 telefony komorkowe (nie pytajcie dlaczego:P), laptopa nowego - Apple MacBookPro oraz nowy aparat fotograficzny z gornej polki (700$). Wszystko nowe. Mialem ze soba tez psa na pokladzie samolotu. Oczywiscie mnie sprawdzali. Pytalem o laptopa przy okazji. Jak mi babsko powiedzialo, ze 1 laptop jest zwolniony z VAT i cla bez wzgledu na to, czy nowy/uzywany. Tak samo z aparatem fotograficznym. A wiec mozna przewozic 1 laptopa bez zadnych przygod.
akulik Napisano 26 Marca 2006 Zgłoś Napisano 26 Marca 2006 a na okeciu z kolei poprosili ladnie o fakture za laptopa z usa, kolezanka na to ze nie ma bo jest z polski uzywany, a oni na to zeby nie klamala bo oni i tak do tego dojda... no to ona w zaparte a oni sciagneli jakiegos tluka od wyceny, wycenil go na 10tys zl, to sie rozplakala i wyciagnel arachunek z bestbuy'a, kazali jej zaplacic od 1000$ jakies 800zl nie wiem dokladnie czego i jaki procent cla i podatku osobiscie uwazam ze mogla isc w zaparte, sposob opisalem w innym watku, ja przewiozlem przez granice chyba jakies 40-60 mp3 playerow , lapotpa i kilka cyforwek, w katowicach jak przez stodole przeszedlem ale pewie nie jest to regula... i nie mowice mi zeby sie nie martwic jak ma sie jednego laptopa bo w naszym zlodziejskim kraju wszytsko jest mozliwe
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.