monroe Napisano 18 Maja 2006 Zgłoś Napisano 18 Maja 2006 Wydaje mi się, że w naturze Polaków leży obdzieranie innych nacji z godności i wyśmiewanie ich wad. Nie tylko w naturze Polaków. Tak samo jest jeśli chodzi o wiele (większość, wszystkie?) innych narodów, w tym Amerykanów (inna sprawa, że w różnym stopniu)...
pat Napisano 18 Maja 2006 Zgłoś Napisano 18 Maja 2006 Mysle, ze o kazdym narodzie mozna tak powiedziec. Sa tacy, ktorzy wiedza i ci, ktorych to nie obchodzi. A czy Amerykanin czy Polak co to za roznica? Wazne, ze podoba nam sie w ich kraju i bardzo wielu z nas chce tam wrocic. Nie przeszkadza mi, ze nie wiedza gdzie lezy Polska. Moj supervisor byl z Erytrei albo Etiopii - nie pamietam. Wiedzial nie tylko gdzie lezy nasz karaj ale tez z jakimi panstwami graniczy. Mile to ale do szczescia mi nie potrzebne. Peace! :roll:
pawelkrk2 Napisano 18 Maja 2006 Autor Zgłoś Napisano 18 Maja 2006 ciesze sie ze przynamniej Monroe zrozumial (a) o co mi chodzilo zakladajac watek ale widze ze musze jeszce arz wytlumaczyc. nie chcialem obrazac Amerykanow. w kazdym narodzie znajda sie ludzie madrzy i glupi i tacy co beda wiedziec duzo o swiecie i tacy co nie beda wiedziec co to jest ksiezyc. a skoro to jest FORUM O USA to rozmawiamy tutaj o usa. nie wiem czemu niektorzy nie potrafia tego pojac. na szzcescie coraz wiecej osob zaczyna rozumiec watek:) prosze Was skonczmy juz z tymi dyskusjami nie na temat. dzieki Groch>>> mnie nie obchodzi "że przeciętnego amerykanina nie obchodzi sytuacja w Europie bo on nie musi sprowadzać sprzętu elektroniczne bo jest tańszy, nie musi jeździć do pracy na wakacje itp. Inna mentalność".... temat jest taki <<<<<SMIESZNE PRZYKLADY NIEWIEDZY AMERYKANOW>>>>>> nie interesuje nas czy on musi wiedziec co to jest warszawa czy nie musi... interesuje nas czy wie czy nie wie:) swoja droga to skoro jestesmy w koalicji przeciwko terroryzmowi to na pewno nie raz wymieniali w amerykanskiej tv polske jako jednych z niewielu ktorzy sa w Iraku wiec zwykla ciekawosc powinna sprawic ze zajrze np do internetu zeby wiedziec co to jest ta Polska
JacekN Napisano 18 Maja 2006 Zgłoś Napisano 18 Maja 2006 http://film.onet.pl/zwiastuny/0,1206399,26...67,2,filmy.html Jak to zobaczylem, to od razu mi ten temat przyszedl do glowy, wiec sie z Wami dziele.
katlia Napisano 18 Maja 2006 Zgłoś Napisano 18 Maja 2006 Wytlumacz mi jedno: jezeli amerykanie sa takie glupki, to dlaczego tak dominuja naukowo, ekonomicznie i nawet artystycznie? Bo ja ci powiem, jak na kraj podobno glupich ludzi, to USA niezlie sie prezentuje na swiatowej arenie...
STMan Napisano 18 Maja 2006 Zgłoś Napisano 18 Maja 2006 Katia i reszta, dajcie luzu..... To co piszecie to juz jest smieszne a ja naprawde nie chce Was obrazac, choc po jeszcze ktoryms poscie nerwy mi puszcza :twisted: topic jest O SMIESZNYCH SYTUACJACH POMIEDZY POLAKAMI A AMERYKANAMI Skonczcie prosze te glodne teksty, bo tu nikt nie chce obrazac obywateli usa
katlia Napisano 18 Maja 2006 Zgłoś Napisano 18 Maja 2006 Oj, bardzo przepraszam... mi sie wydawalo, ze watek jest na temat niewiedzy i egocentryzmu amerykanow z przykladami glupoty amerykanow... dziwnie -- z kad mi to przyszlo do glowy ???
heh Napisano 18 Maja 2006 Zgłoś Napisano 18 Maja 2006 Wytlumacz mi jedno: jezeli amerykanie sa takie glupki, to dlaczego tak dominuja w naukowo, ekonomicznie i nawet artystycznie? I czy ty wogole mozesz docenic amerykanskie osiagniecia w tych dziedzinie? Bo ja ci powiem, jak na kraj podobno glupich ludzi, to niezlie sie prezentuja na swiatowej arenie... bo hameryka to kraj indywidualizmu i stawiania na siebie. to mi ma byc dobrze, to ja mam sie o siebie zatroszczyc, to ja sam musze zapracowac na swoje potrzeby, to ja wyznaczam sobie swoje cele. to dzieki temu jednostka moze realizowac i specjalizowac sie tylko w danej dziedzinie i zyc z bloga nieswiadomoscia otaczajacego go swiata. maja specjalistow od latania w kosmos - i dlatego mysla o marsie - po co takiemu wiedziec kim byl napoleon. maja specjalistow od sportu - i dlatego kroluja na olimpiadach - nie musza martwic sie o to czym jest amazonia. maja specjalistow od zamiatania ulic - i dlatego jest tam czysto - a gdyby wiedzieli gdzie lezy australia, to czysciej by nie bylo. maja ekspertow od nic nie robienia - i dlatego maja redneck'ow. maja ekspertow od robienia pieniedzy - i dlatego moga miec 600mld deficytu. maja ekspertow od sprzedawania sie - i dlatego kazdy na swiecie wie co to coca-cola. kazdy tam dba o to zeby w czyms byc specem - i razem, dzieki temu, tworza niezle dzialajaca spolecznosc. (niezle - co nie znaczy ze idealnie, ze taki powinien byc 'model'). u nas ciagle dominuje inne spojzenie na wlasny los, stad moze i wiemy gdzie lezy ameryka i kim byl washington; ale tez spogladajac zbyt czesto na innych - tracimy z widoku to, ze kazdy trzyma swoj los w swoich rekach i posiadanie wiedzy o tym po ile stoi euro i co o dolarze mysla chiny w niczym nam tu nie pomoze (no, chyba ze jestesmy ekspertami od finansow). nara, heh a jesli chodzi o smieszne sytuacje... pyta sie mnie amerykanin od 10ciu pokolen: - skad jestes? - z polski. - z polski... aaaa... a skad? - z walbrzycha. - z walbrzycha? to jakies 3 godziny od pragi, tak?
Jackie Napisano 18 Maja 2006 Zgłoś Napisano 18 Maja 2006 Ok, to ja opowiem historyjkę international Było to w Niemczech, kolacyjka w której brali udział Polacy, Niemcy i jedna Amerykanka, która strasznie się wymądrzała na temat jak to Polacy nie potrafią pić wina. Po czym, gdy poczęstowaliśmy ją wódką, zaczęła ją siorbać jak likier A gdy jej pokazaliśmy PRAWIDŁOWY sposób wlania w siebie 25 gram to najpierw popatrzyła z niedowierzaniem, a potem spróbowała i do końca kolacji się nie odzywała :rotfl2:
pawelkrk2 Napisano 18 Maja 2006 Autor Zgłoś Napisano 18 Maja 2006 STMan dzieki ze mnei uprzedziles i jej odpowiedziales bo pomalu zaczynam watpic w ludzi
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.