martinsen Napisano 18 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2007 Przeczytaj watek od poczatku i wtedy zabieraj glos. Liberalizm do ktorego sie odnosze jest liberalizm amerykanski i ma calkowicie inne znaczenie od liberalizmu klasycznego wlasnie tutaj chesz porownac amerykanski z klasycznym a nie powinenes
Mingan Napisano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2007 ale przeciez nawet w wikipedii jest napisane ze liberalizm klasyczny wyczerpal racje bytu ....nie kumasz troche o co chodzi ...mowisz o ogolnikach ...a ja mowie o konkretach zobacz sobie jakie postulaty ma liberalizm klasyczny .....wtedy zrozumiesz .......to ze na jakas partie mowi sie liberalna to jest duze uproszczenie .....diabel tkwi w szcsegolach paradoksalnie liberalizm amerykański znaczy coś odwrotnego niż liberalizm w europie , to trzeba mu przyznać ale z pomysłem na rozwiązanie problemu nie mogę się zgodzić i może przez to właśnie ,że nie mieszkamy w USA cały czas to potrafimy spojrzeć na problem z innej lepszej perspektywy?
cavscout Napisano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2007 Przeczytaj watek od poczatku i wtedy zabieraj glos. Liberalizm do ktorego sie odnosze jest liberalizm amerykanski i ma calkowicie inne znaczenie od liberalizmu klasycznego wlasnie tutaj chesz porownac amerykanski z klasycznym a nie powinenes Dalej nie rozumiesz. Niczego nie porownuje. W USA nie termin "liberalizm" oznacza wlasnie "liberalizm amerykanski" czyli lewice.
martinsen Napisano 18 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2007 ale nawet nie wypowiadam sie o tym liberalizmie amerykanskim ..chodzi mi o to ze zle wybral porownanie ......do amerykanskiego ....wybral klasyczny ...a klasyczny to okres oświecenia
martinsen Napisano 18 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2007 bo przeciez teraz nikt nie walczy o zniesienie feudalizmu albo przywilejow szlacheckich
Jackie Napisano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2007 ale nawet nie wypowiadam sie o tym liberalizmie amerykanskim ..chodzi mi o to ze zle wybral porownanie ......do amerykanskiego ....wybral klasyczny ...a klasyczny to okres oświecenia Słuchaj, czemu tak ciężko Ci się przyznać że strzeliłeś babola? Cavscout użył słowa "liberalizm", a potem, gdy go napadnięto, wyjaśnił że chodziło mu o liberalizm amerykański, który ma całkiem inne znaczenie niż w Europie. A Ty w kółko wałkujesz temat, który nie ma nic wspólnego z wątkiem ani z tym co powiedział Cavscout.
martinsen Napisano 18 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2007 przeczytaj post Sro Kwi 18, 2007 2:44 pm i nie babol
martinsen Napisano 18 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2007 niewazne juz ,,,jak ta rozmowa ma wywolywac niepotrzebne negatywne emocje ....to darowc sobie
cavscout Napisano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2007 ale nawet nie wypowiadam sie o tym liberalizmie amerykanskim ..chodzi mi o to ze zle wybral porownanie ......do amerykanskiego ....wybral klasyczny ...a klasyczny to okres oświecenia Naprawde? Studiuje polityke i troche sie na tym znam. To ze liberalizm klasyczny ma swoje korzenie w oswieceniu, to wcale nie oznacza ze jego zalozenia juz nie sa na czasie. Uwazam ze sa. cytat z encyklopedii PWN "Rozróżnia się 2 fazy rozwoju liberalizmu. Pierwsza, zw. klasyczna, obejmuje okres od XVII do końca XIX w. Liberalizm przyjął wówczas postać walki o wolność rel., tolerancję, zasady konstytucyjne (rządy prawa, trójpodział władz, prawa opozycji), o polit. oraz gosp. uprawnienia jednostki. W 1. poł. XIX w. w Europie Zach. powstały liberalne partie i ugrupowania głoszące hasła liberalizmu politycznego, np. bryt. Partia Liberalna. Ruch polit. i doktryna liberalizmu miały wówczas gł. charakter negatywny — wskazywały na konieczność ochrony obywateli przed arbitralną władzą. W polityce gosp. zwyciężały zasady liberalizmu gospodarczego. Najszersze poparcie liberalizm zyskał w W. Brytanii i USA. Na kontynencie eur. doktryna liberalna z trudem torowała sobie drogę. Zasady wolnego rynku zyskały uznanie we Francji dopiero w III Republice, we Włoszech po zjednoczeniu państwa. Ani w Niemczech, ani w Rosji liberalizm nie miał szerszego polit. i intelektualnego poparcia.Zmiana doktryny liberalizmu dokonała się na pocz. XX w., m.in. pod wpływem krytyki ze strony socjalistów i ruchów katolickich. Zmieniło się też otoczenie społ. i ekonomiczne. Klasyczny liberalizm był zdecydowanie indywidualistyczny, minimalizował rolę zorganizowanej władzy, był przeciwny etatyzmowi i interwencjonizmowi państwowemu; współczesny liberalizm (neoliberalizm) uwzględnia rolę organizacji i mówi o współodpowiedzialności społeczeństwa za los jednostki. Neoliberałowie wskazują, że warunkiem korzystania z wolności przez wszystkich obywateli jest równość szans w dostępie do edukacji, kultury oraz zagwarantowanie wszystkim minimum socjalnego. Przypisują państwu znaczną rolę w ochronie elementarnych uprawnień społ. i ekonomicznych. Kwestionują klas. zasadę laissez-faire. Nowy liberalizm wysunął program sterowania ekon. siłami w celu zapewnienia społ. sprawiedliwości i stabilizacji. W ten sposób przejął część haseł reformistycznego socjalizmu. Obie tradycje liberalizmu są dziś żywe i ze sobą współzawodniczą. Obecnie klasyczny liberalizm nazywany jest niekiedy neokonserwatyzmem." Podobna definicje podaje wikipedia. Wydaje mi sie ze sam nie masz pojecia o czym piszesz.
martinsen Napisano 18 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2007 to co chcesz mi pokazac roznice miedzy amerykanskim liberalizmem a neokonserwatyzmem ?? :shock:
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.