sly6 Napisano 31 Października 2007 Zgłoś Napisano 31 Października 2007 I dlatego ze ma tyle lat plus chodzi do szkoly duzo kasy nie zarobi,,pozostaja wieczora i weekendy .Co do ubezpieczenia to bym tego nie bagatalizowal bo pomoc otrzyma wrazie czego w szpitalu ale rachunki ktos bedzie musial pokryc. A Ona umie jezyk?umie cos?
cinema Napisano 31 Października 2007 Autor Zgłoś Napisano 31 Października 2007 Aśka od roku chodzi na korki i do wakacji dopóki nie pojedzie do stanów dalej będzie chodziła. Nie zna go perfect ale dośc duzo już umie.
Jackie Napisano 1 Listopada 2007 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2007 Ubezpieczenie to nic wy moze myślicie inaczej ale mi sie tak wydaje, Kasia też pewnie nie ma bo z tego co wiem to rodzice aśki wysyłają jej leki itp, i gadałam z Aska i mówiła ze jak jej mama tam była 5 miesiecy to tak samo był czynsz z tego co sie ona orientuje. A zgłosili to właścicielowi? Jeżeli w czynsz jest wliczona woda i gaz to nie ma cudów - właściciel jeśli sie połapie że w mieszkaniu są dodatkowe osoby to każe zapłacić więcej. Niezbyt pewnie dużo, ale zawsze. Moim zdaniem gdyby Aska zarobiła te 700$ na miesiac to z Kaska by moze jakoś dały rady Ale gdzie tyle zarobi? O jakich stołówkach piszesz? Stołówki szkolne zamykane są gdy kończą się zajęcia. Opiekunki do dzieci są poszukiwane, ale w godzinach pracy, czyli wtedy gdy koleżanka będzie w szkole. Po południu i wieczorem jest mniejsze zapotrzebowanie, zwłaszcza w dzień powszedni. W weekendy pewnie będzie łatwiej, ale wiele się nie zarobi. Na trzy godziny dziennie (na tyle można zatrudnić osobę poniżej 16 roku życia w Illinois w czasie trwania roku szkolnego) nikt jej nie przyjmie do wypożyczalni czy sklepu. ale chodzi mi własnie o to czy można pracowac chociaz ona bedzie mieć dopiero 15 lat. Dziekuje Wam wszystkim jesteście najlepsi!:* Żeby w tym wieku pracować w Illinois trzeba mieć specjalne pozwolenie na pracę. http://www.illinois.gov/PressReleases/Show...amp;RecNum=6010 Tu pracuje mnóstwo nastolatków, ale raczej starszych. Nie bardzo wierzę żeby pracodawcy chętnie przyjmowali do pracy dzieci. W tym wieku kosi się trawę, sprząta garaże, pilnuje dzieci w sobotę wieczorem, roznosi gazety itp. - czyli zarabia się na bilety do kina i Coca-Colę. Napiszę jeszcze raz - nie twierdzę że to niemożliwe, ale trzeba zacząć od drugiej strony. Najpierw poszukać ew. pracy, dowiedzieć się za ile i na ile, a dopiero potem się decydować. Najlepiej niech się zorientuje siostra tej koleżanki.
sly6 Napisano 1 Listopada 2007 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2007 Jackie co do tej pracy to Ona ma na mysli jak pracuja studenci na campusie a to nie to samo jak wiesz.
katlia Napisano 1 Listopada 2007 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2007 Ona ma na mysli jak pracuja studenci na campusie a to nie to samo jak wiesz. No tak - high school to nie college, campus uniwersytecki to nie campus high school a pozatym zaden student na zadnym campusie nie zarobi $700/miesiac. Jackie, jestes bardziej optymistyczna niz ja, sadzac ze to nie jest niemozliwe
Jackie Napisano 2 Listopada 2007 Zgłoś Napisano 2 Listopada 2007 Co do tych 700 dolarów to się zgadzam, mało prawdopodobne. Mój syn pracuje 20 godzin tygodniowo i zarabia 150 na rękę, odkłada na bilet i na pobyt na święta do Polski. Będę szczera - po powrocie skończy się ta zabawa, bo ma to niestety wpływ na jego oceny w szkole, a college za pasem Jest w lepszej sytuacji niż opisywana koleżanka, bo ma prawie 18 lat, do szkoły ma 10 minut pieszo, do pracy 5 minut pieszo. Poza tym nie zarabia na utrzymanie, więc nie będzie tragedii gdy zrezygnuje. Ma jednak w w szkole znajomych (naturalnie maja więcej niż 15 lat) którzy pracują po 30 godzin tygodniowo i jakoś sobie radzą, stąd moje stwierdzenie że nie jest to niemożliwe. Pytanie tylko czy warto, 15 lat IMO to nie jest pora na bycie dorosłym gdy nie trzeba.
Magnum Napisano 3 Listopada 2007 Zgłoś Napisano 3 Listopada 2007 Sa ludzie pracujacy 40 godzin tygodniowo i sobie radza;p
cinema Napisano 3 Listopada 2007 Autor Zgłoś Napisano 3 Listopada 2007 Moze macie racje ze taka praca jest bezsensu bo szkoła zwłaszcza na początku to nie jest za wesoło bo trzeba by było troche przysiaść. W każdym razie bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.