Skocz do zawartości

Gotowanie po amerykańsku

Jackie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Apropo piwa, moi przyjaciele dali mi na odchodne tekturową podstawkę pod kufel z Gdańskiem na obrazku (tam mieszkam). Teraz kupuję różne piwa w USA, robię każdemu zdjęcie na tej podstawce i wrzucam na facebooka :P Zbiera się kolekcja :)

• Odpowiedzi 401
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

No wlasnie przed wczoraj kupilem warke i zywca , puszki wygladaja tak samo ,oczywiscie napisy ang, a smak calkowicie inny jakis taKi ciezki .Ciekawi mnie czy te piwo jest rozlewane w usa czy w Polsce ,bo jesli w Pl to do choinki powinno miec smak taki sam

Napisano

No wlasnie przed wczoraj kupilem warke i zywca , puszki wygladaja tak samo ,oczywiscie napisy ang, a smak calkowicie inny jakis taKi ciezki .Ciekawi mnie czy te piwo jest rozlewane w usa czy w Polsce ,bo jesli w Pl to do choinki powinno miec smak taki sam

wydaje mi sie ze w US bo za kazdym razem kiedy pije jakies zagraniczne piwo, smakuje tak samo podejrzanie :) ale nie jestem pewna. Moim zdaniem te niby nasze piwa sa bardziej wodniste tutaj smakuja jak mineralka :D wiec poczekam sobie do wakacji w PL z tym piwem. A z tych tu dostepnych to lubie korone z nutka limonki w srodku, millera i jamajskie piwo red stripe

Napisano

AniaL, wielkie dzięki za przepis na chleb - wyszedł idealnie! Z tych, które piekłam, jest najbardziej zbliżony do polskiego ideału. Co ciekawe, użyłam mąki mieszanej - mam taki słoik, do którego zsypuję resztki z kolejnych torebek, było więc trochę pszennej, trochę chlebowej, pełnoziarnista... pycha! Następne pieczenie - bułeczki :)

Napisano

Cieszę się Nigella, ze chleb się udał. Oczywiście ja też jak mam resztki różnych mąk to wsypuje co mam i mieszam je. TO co podałam jest świetną bazą na robienie różnych chlebów wg każdego gustu. A taki jeszcze bardziej prawdziwy polski chleb to wyjdzie na zakwasie z mąki żytniej :-), którą ja akurat mam problem znaleźć w okolicznych sklepach i zostaje mi zamówienie przez internet.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Hej a wiecie czy mozna z polski do usa wyslac paczke taka zywnosciowa i ile by to kosztowalo za funt czy kg

ja dokladnie nie jestem pewna...ale jakos za 5kg moja mama placi ok.200-300zl...tyle ze ona nie pisze ze jest tam jedzenie :) raz napisala ze jest kielbasa to wyciagneli. Ale odkad przestala pisac ze jest tam jakies mieso czy ser to dochodzi :)

Napisano

Jeśli chodzi o Pocztę Polską, to cennik masz tutaj: http://www.poczta-polska.pl/cennik.htm Są też rozmaite firmy kurierskie, pytanie tylko, czy wysyłanie żywności jest zgodne z przepisami... szczerze mówiąc nie wiem i sama chętnie się dowiem. Co wiem na pewno to to, że wysyłanie czegokolwiek z Polski do USA jest koszmarnie drogie - przed wylotem miałam spakowane trzy pudła i zrezygnowałam, gdy okazało się, że cena przesyłki przekroczy wartość tych wszystkich rzeczy :(

Napisano

No i gdzie tu sprawiedliwosc ,ja z usa to znam takich co wysylali szynki owoce , majonezy skonczywszy na grillach z butla gazowa , wysylka do Pl to za 10kg tak 25-30$. , a odwrotnie duzo drozej Nawiasem mowiac myslalem co by poprosic kogos z rodziny o wyslanie , kilku zubrow dla mnie i redsow dla mojej lepszej polowy , no i jakis pomorski majonez ,jakies gazetki wedkarskie , moze jakas suszona krakowska, itp ale widze ze chyba gra nie bedzie warta swieczki , takze moj brzusio podpowiada mi ze czas juz chyba bilet do Pl kupowac bo trza by troche cos konkretnego przekasic.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...