sly6 Napisano 27 Marca 2008 Zgłoś Napisano 27 Marca 2008 Jesli przekroczysz czas to licznik sie kasuje i trzeba od poczatku zaczynac.
anituHa Napisano 27 Marca 2008 Zgłoś Napisano 27 Marca 2008 No dobra, ostatnie pytanie, czysto potencjalne, wyczerpujace temat do reszty Zalozmy ze jestem 1 rok w USA, potem 0,5 roku w Polsce, potem znow 1 rok w stanach, a potem znow 0,5 roku w Polsce (wszystko razem 3 lata, wiecej niz polowa w USA), to potem po powrocie do USA moge ubiegac sie o obywatelstwo?
Jackie Napisano 27 Marca 2008 Zgłoś Napisano 27 Marca 2008 Tak, możesz, pod warunkiem że cały czas utrzymasz w USA rezydencję.
sly6 Napisano 27 Marca 2008 Zgłoś Napisano 27 Marca 2008 a wzielas pod uwage to ze Cie moga nie wpuscic do USA?lub tez mozesz miec szczegolowa rozmowe ?
anituHa Napisano 27 Marca 2008 Zgłoś Napisano 27 Marca 2008 a wzielas pod uwage to ze Cie moga nie wpuscic do USA?lub tez mozesz miec szczegolowa rozmowe ? No tego nie brałam, ale przeciez moge miec powody by tak prowadzic moje zycie i wybronic sie nawet na szczegolowej rozmowie. A co powiecie na powrot do USA na tydzien pomiedzy dwoma 0,5 rocznymi pobytami w Polsce... ? Czy to BARDZO ryzykowne?
sly6 Napisano 27 Marca 2008 Zgłoś Napisano 27 Marca 2008 A zamierzasz pracowac w USA,miec swojego aby wrazie czego udowodnic swoje zwiazki z USA?
anituHa Napisano 27 Marca 2008 Zgłoś Napisano 27 Marca 2008 A zamierzasz pracowac w USA,miec swojego aby wrazie czego udowodnic swoje zwiazki z USA? miec swojego pracodawce czy 'asa w rękawie' ? Pewnie ze zamierzam! Poza tym mąż jest Amerykaninem, wiec to chyba dość duży związek..
Agula Napisano 27 Marca 2008 Zgłoś Napisano 27 Marca 2008 Maz Amerykanin to nie zaden silny zwiazek z USA. On rowniez dobrze moze mieszkac w Polsce. Moze sie wybronisz ale za kazdym razem tak nie bedzie. Jak masz wazne powody to mozesz starac sie wlasnie o bialy paszport albo siedziec w Stanach do czasu uzyskania obywatelstwa. Jak dla mnie jest to ryzykowne co chcesz zrobic, zwlaszcza, ze coraz bardziej rozwijaja system danych kto i kiedy wyjezdza. Ale i tak w efekcie zrobisz co postanowicie. ps...musze stwierdzic, ze kombinujesz jak kon pod gore. Jeszcze nie masz GC a juz bierzesz pod uwage, zeby wrazie czego przesunac termin rozmowy i jeszcze to...
Jackie Napisano 27 Marca 2008 Zgłoś Napisano 27 Marca 2008 Podczas interview o obywatelstwo urzędnik może zapytać o: posiadane konta, rozliczenia podatkowe, stały adres na który przychodzi korespondencja itp. Mąż Amerykanin to dowód na związek z Amerykaninem, a nie związek z USA.
anituHa Napisano 27 Marca 2008 Zgłoś Napisano 27 Marca 2008 ps...musze stwierdzic, ze kombinujesz jak kon pod gore. Jeszcze nie masz GC a juz bierzesz pod uwage, zeby wrazie czego przesunac termin rozmowy i jeszcze to... Moze rzeczywiscie kombinuję, i trochę też czuję sie przy tym jak koń , ale takie rzeczy warto wiedzieć planując swoje życie, chociazby zeby nie znalezc sie w sytuacji jak powyzej, w przypadku siotry 'Freyi'. Kombinowac, zeby moc odwiedzic miejsce w ktorym spedzilas 8 lat! Moj mąż za około roku będzie musiał jechac na misje do Europy, a ja nie moge pojechac z nim, wole wiec ten czas spedzic z rodzina i przyjaciolmi w Polsce, no i troche blizej niego, chyba rozumiesz. I warto wiedziec jakie masz mozliwosci zanim cokolwiek zdecycujesz. Wbrew pozorom, i choc kombinuje jak kon pod górę, to wszystkie Wasze wskazowki nie odbijaja sie jak groch o sciane tylko sa wcielane w moje zycie, które mam nadzieje po uzyskaniu obywatelstwa - moze odzyskać spontaniczność. Jackie: po raz kolejny dziekuje.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.