Szukałem sporo, dużo czytałem na zagranicznych forach, starałem się rozmawiać z innymi ludźmi ale cały czas się waham nad przeprowadzką do USA. Tu na forum z tego co widzę sporo jest osób zorientowanych w realiach więc liczę na wasze opinie.
Zastanawiam się od pewnego czasu nad przeprowadzką do USA, konkretnie na południe Kaliforni (Orange County). Sprawa jak wiadomo nie jest taka prosta, totalna zmiana środowiska i życia ale mimo wszystko ciągnie na dziki słodki zachód. Muszę jednak widzieć na co się przygotować i stąd kilka pytań.
Jak wyglądają koszty życia? Wiem że domy/mieszkania są drogie (choć i tak bańka już pękła i ceny poszły ostro w dół) ale na tym w zasadzie kończy się moje rozeznanie w realiach. Zakładając dochody w wysokości 80-85tyś $ rocznie na co mogę liczyć? Od pierwszego do pierwszego? Czy wystarczy na coś więcej? Wynajęcie 1-2 pokoi to 1500(studio/1bd)-2000(2bd/2ba)$ ale co dalej? Jak wygląda ubezpieczenie medyczne? Ile miesięcznie będzie kosztować ubezpieczenie 1 osoby przed 30. rokiem życia? Co w przypadku żony w ciąży a potem dziecka (narazie jeszcze nie myślę od przedszkolu i szkole)? Ile orientacyjnie taka rodzina wyda na domowe jedzenie + okazjonalne restauracje (bez fajerwerków)? Ubezpieczenie przeciętnego rodzinnego samochodu?
Wiem że dużo pytań ale też dużo wątpliwośći
Z góry dziękuję za odpowiedzi!