i_nka Napisano 6 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 6 Lipca 2008 Witam 3 tygodnie temu wjechałam do USA na K-1, kilka dni temu wzięłam ślub. Razem z mężem przygotowujemy sie do złożenia dokumentów na AOS. Jednak pojawił osię nam kilka pytań. Mianowicie wiza k-1 traci ważność 11.09.2008. Procedura zmiany statusu potrwa na pewno dłużej niż 2 miesiące. Czy w tym przypadku powinnam wystapić o przedłużenie ważności wizy? Ponieważ, obawiam się sytuacji,że jeszcze nie będę miała zmienionego statusu a juz nie będzie ważna moja wiza. Na jakiej podstawie będę mogła wtedy legalnie przebywac w usa i np. przedłużyc prawo jazdy? Przejrzałam forum i nie znalazłam odpowiedzi na to pytanie. Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.
sly6 Napisano 6 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 6 Lipca 2008 Jest wazne to ze wzielas slub w tych 90 dniach no i wysylaj papiery do urzedu ..
KW Napisano 7 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 7 Lipca 2008 gdy wyslesz papiery o AOS to po jakims czasie dostaniesz potwierdzenie, tzw. notice of action, i to potwierdza twoj legalym status tutaj. Jednak co do prawa jazdy i legitymowanie sie w innych miejscach mozesz miec pewne problemy az do otrzymania zielonej karty lub zezwolenia na prace jesli bedziesz skladala o nie wniosek. Skladasz wniosek o EAD? Mi udalo sie wyrobic zarowno social security i prawo jazdy jeszcze przed EAD ale slyszlam tez ze ludzie maja problemy. Powodzenia Krysia Ps. Gdzie mieszkasz? gdzie skladasz papiery?
i_nka Napisano 8 Lipca 2008 Autor Zgłoś Napisano 8 Lipca 2008 CZesć Dzięki za odpowiedz. Ja mieszkam na Florydzie i papiery będę wysyłała do Chicago. Wszystko na raz AOS EAD i Advance Parole. Prawo jazdy mam od roku, poniewaz wyrobiłam jeszcze kiedy przyjezdzałam na wizie turystycznej. Niestety tym razem przedluzyli mi tylko na 90 dni tj na czas waznosci wizy i z tego co mowili wynika, ze nastepne bede mogla dostac dopiero po zmanie statusu . Czeka mnie jeszcze ewaluacja dyplomu a potem tylko szukanie pracy. Mam nadzieje ze przez to przebrne . Jak dlugo tu jestes? pozdrawaim Iwona Jest wazne to ze wzielas slub w tych 90 dniach no i wysylaj papiery do urzedu .. Dzięki za odpowiedz. A na podstawie jakiego dokumentu bede mogla przedluzyc prawo jazdy? pozdrawiam
sly6 Napisano 8 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2008 Jesli jestes na Florydzie to tutaj o tym poczytaj: http://www.flhsmv.gov/ddl/dlfaqson.html#renew
Natussia Napisano 8 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2008 i_nka mam takie pytanko, nie dotyczy tematu. Czy ta koperte co dalas na granicy oddali ci ja pozniej?
daga Napisano 1 Października 2008 Zgłoś Napisano 1 Października 2008 witam, szczesliwie udalo mi sie dostac K1,jestem juz po slubie,a papiery na AoS zlozylismy 22.08. sierpnia; dowcip polega na tym,ze do tej pory przyslali tylko list informujacy o tym ze nasz wniosek wplynal - nie ma na nim slowa o tym,ze jest "approved"; jestem juz po biometrics, a moja wiza wygasa -hmm, piatek. Troche sie martwie,szczerze mowiac; jeszcze w sierpniu poszlismy z mezem do DMV zdac test,zeby otrzymac pozwolenie na nauke jazdy- moze troche za pozno sie za to zabralismy, bo juz wtedy bylo "mniej niz 60dni" do wygasniecia wizy. Pani w biurze powiedziala,ze moge podejsc do testu dopiero z "approval letter" mojego AOS; Wyglada na to,ze przez jakis czas bede tu nielegalnie,czekajac na zatwierdzenie petycji; mam przeczucie,ze opoznienie jest zwiazane z brakiem dolaczonej karty szczepien. Zrobilismy to celowo,poniewaz w Polsce -kiedy chcialam wykonac dodatkowe potrzebne szczepienia (bo taniej)-uslyszalam,ze nie wymagam - wiec uznalam (moze nieslusznie) - ze zalacznik do formularza medycznego moze juz byc w moich papierach (tego nie wiem,bo z lotniska w Chicago moje papiery zostaly wyslane do LA i na oczy ich nie widzialam wiec napisalismy list, w ktorym prosimy o sprawdzenie i nie odrzucanie naszego wniosku w razie czego,bo oczywiscie potrzebne papaiery doslemy; nie wiem - tlumaczylam mezowi,ze moim zdaniem te szczepienia i tak bede musiala zrobic - ale z drugiej strony to troche nie logiczne- bo jak osoba,ktora mnie widzi po raz pierwszy w zyciu (nie mam karty szczepien) moze wiedziec czego mi trzeba a czego nie? bardzo prosze o odpowiedz i z gory za nia dziekuje. pozdrawiam serdecznie,daga
Jackie Napisano 1 Października 2008 Zgłoś Napisano 1 Października 2008 Koniecznie umów sie na Infopass i sprawdź co się dzieje.
karina Napisano 1 Października 2008 Zgłoś Napisano 1 Października 2008 witam, szczesliwie udalo mi sie dostac K1,jestem juz po slubie,a papiery na AoS zlozylismy 22.08. sierpnia; dowcip polega na tym,ze do tej pory przyslali tylko list, informujacy o tym,ze nasz wniosek wplynal - nie ma na nim slowa o tym,ze jest "approved"; jestem juz po biometrics, a moja wiza wygasa -hmm, piatek. Troche sie martwie,szczerze mowiac; jeszcze w sierpniu poszlismy z mezem do DMV zdac test,zeby otrzymac pozwolenie na nauke jazdy- moze troche za pozno sie za to zabralismy, bo juz wtedy bylo "mniej niz 60dni" do wygasniecia wizy. Pani w biurze powiedziala,ze moge podejsc do testu dopiero z "approval letter" mojego AOS; Wyglada na to,ze przez jakis czas bede tu nielegalnie,czekajac na zatwierdzenie petycji; mam przeczucie,ze opoznienie jest zwiazane z brakiem dolaczonej karty szczepien. Zrobilismy to celowo,poniewaz w Polsce -kiedy chcialam wykonac dodatkowe potrzebne szczepienia (bo taniej)-uslyszalam,ze nie wymagam - wiec uznalam (moze nieslusznie) - ze zalacznik do formularza medycznego moze juz byc w moich papierach (tego nie wiem,bo z lotniska w Chicago moje papiery zostaly wyslane do LA i na oczy ich nie widzialam0- wiec napisalismy list, w ktorym prosimy o sprawdzenie i nie odrzucanie naszego wniosku w razie czego,bo oczywiscie potrzebne papaiery doslemy; nie wiem - tlumaczylam mezowi,ze moim zdaniem te szczepienia i tak bede musiala zrobic - ale z drugiej strony to troche nie logiczne- bo jak osoba,ktora mnie widzi po raz pierwszy w zyciu (nie mam karty szczepien) moze wiedziec czego mi trzeba a czego nie? bardzo prosze o odpowiedz i z gory za nia dziekuje. pozdrawiam serdecznie,daga Niczym dostaniesz approval moze minac nawet rok czasu, to jest normalne i nie masz sie czym martwic. Jestes legalnie - to, ze Twoja wiza wygasa w piatek nie ma znaczenia, bo masz zlozone I-485 i masz notice of action a tym samym jestes legalnie. List wyjasniajacy dotyczacy badan czy szczepien ... to moglo wprowadzic zamieszanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.