Skocz do zawartości

Pobyt W Usa Na Wizie K1, Slub I Co Dalej?

Natussia

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Nie daleko mam, ale znalazlam w swoim miescie juz 3 polakow i wlasnie bede dzwonic czy maja te uprawnienia, ale podobno maja, wiec nie bede musiala nigdzie jezdzic a slyszalam tez o tej pani, wiec jakby co wybiore sie do niej i po sprawie:) dziekuje za wszystko, pozdrawiam:) (jeszcze sie odezwe napewno:)

• 2 tygodnie później...
Napisano

mnie zastanawia jedno

dlaczego wybierasz sie do USA na K1 a nie umiesz do tej pory mowic po angielsku ?

to jak wybierac sie na marsa bez znajomosci marsjanskiego...

Rozumiem ze Twoj maz nie jest amerynianiem albo tez jest polakiem -amerykaninem,

Radze sie uczyc w tempie ekspresowym

wybacz

ale to naprawde szokujace :)

jak mozna na tym etapie nie znac angielskiego ?

jak Ty reprezentujesz Polske?

jadac do obcego kraju i ani be ani me po angielsku

SZOK

Napisano
Mieszkam w stanie NJ i wlasnie nie ma zadnego lekarza polskiego z listy albo nie wiem o tym . No pojde do zwyklego lekarza polaka przetlumaczy mi szczepionki i pojde wtedy do tamtego, zeby nie bylo..:)

Tlumaczenie szczepien przez lekarza to chyba jakas nowosc, bo nie slyszalam zeby jakis lekarz chcial szczepienia tlumaczone przez lekarza. Jak znam zycie to jestes z rejonow Garfield, Clifton, Wallington. ;)

Napisano

Dajcie dziewczynie spokoj! Przynajmniej sie przyznaje do niewiedzy, a w sumie - jak miala sie wczesniej nauczyc angielskiego? W szkole? A gdzie akcent? Gdy bylam w Stanach, to moja wiedza prysla natychmiast, kiedy slyszalam ten amerykanski niechlujny belkot. Nauka w szkole nie daje rezultatow, tylko stycznosc z zywym slowem.

Natusiu, staraj sie o SSN, EAD i AOS. Nie wiem, w jakiej kolejnosci, ale jak najszybciej. No i pozniej drivers license (ID) i Stany sa Twoje! :)

Napisano

Szafir a czy ja mowie, ze nie umie? po co wypisujesz takie pierodoly nie wiedzac. Nie znam wiadomo jezyka w 100% bo po szkole to trudno. Od niedawna tu jestem wiec trudno sie nauczyc w pare tygodni. Wszystko przede mna tak samo nauka jezyka. Myslisz ze wszyscy polacy mieszkajacy zagranica umia perfekt jezyk? Wybacz a i takie komentarze zostaw dla siebie...

Szafir a po drugie co ma wspolnego jezyk z tym, ze chce isc do lekarza polskiego? dogadac sie nie problem tylko on nic nie bedzie wiedziec z mojej karty szczepien... a zreszta juz po sprawie bo zalatwilam wszystko, ale obejdzie sie naprawde bez twoich komentarzy, pozdrawiam

• 5 tygodni później...
Napisano

Witajcie,

Bylam kiedys w USA na J1, potem zmienilam J1 na F1, po kilku latach wrocilam do Pl i znow przyjechalam

do USA 16 pazdziernika na wize K1 i 19 pazdziernika wzielismy slub.

Wlasnie zaczynamy wypelniac papiery o zielona karte.

Mam kilka pytan, na tej stronie:

http://www.fiance.republika.pl/, jest napisane, ze do papierow trzeba dolaczyc "petition approval notice",

co to jest za papier? my go nie mamy, jak on wyglada?

Mam tez SSN z przed kilku lat, czy teraz jako mezatka znow musze isc do SSN po nowy numer?

Czy dopiero jak dostane pozwolenie na prace? Przegladalam tez forum i nie znalazlam nigdzie tej odpowiedzi.

Mam tez prawko z Maryland, ktore wygaslo mi 3 padziernika, czy moge juz wyrobic nowe?

Czy tez na razie musze czekac? Jestem w stanie Wisconsin, gdzie bedziemy musieli wyslac wszystkie dokumenty?

Bede wdzieczna za odpowiedzi

Pozdrawiam

Napisano
...trzeba dolaczyc "petition approval notice", co to jest za papier? my go nie mamy, jak on wyglada?

Maz to dostal gdy na poczatku wyslal wniosek o wize K1 i ja zatwierdzili, urzedowy list z Dep of Homeland Security

Mam tez SSN z przed kilku lat, czy teraz jako mezatka znow musze isc do SSN po nowy numer?

ten sam na cale zycie:)

Mam tez prawko z Maryland, ktore wygaslo mi 3 padziernika, czy moge juz wyrobic nowe?

Czy tez na razie musze czekac?

Mozesz isc sprobowac ale to nie jest gwarantowane, wez paszport i akt slubu

Jestem w stanie Wisconsin, gdzie bedziemy musieli wyslac wszystkie dokumenty?

Jak wszyscy inni do Chicago

Napisano

Dziekuje bardzo za odpowiedzi,wize narzeczenska pomagal nam zalatwiac prawnik,wiec papiery byly przesylane przez niego,

a moj maz mieszkal ze mna w PL i nic takiego nie dostalismy. Czy mozliwe, ze to "aproval notice" wyslali wlasnie do niego?

A co jak tego nie znajdziemy? Czy mozna gdzies uzyskac kopie, albo zlozyc papiery bez tego?

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...