karina Napisano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 bulu nie musisz miec meza birth certificate wystarczy kopia paszportu amerykanskiegomusisz miec kopie aktu urodzenia meza, sama kopia paszportu nie wystarczy - wystarczylaby gdyby maz byl dodatkowym sponsorem, ale jest Twoim glownym sponsoroem wiec akt malzenstwa (kopia) jest wymagana co do dzieci to mi sie wydaje ze maz musi wpisac syna,ale nie jestem pewna na 100% wpisac syna trzeba w formie I-864 - i zmieni Ci sie ilosc osob na utrzymaniu; aktu urodzenia syna nie trzeba - wzielabym taki akt urodzenia na interview (tak na wszelki wypadek) musicie wyslac zeznania podatkowe z 3 ostatnich lat i zaswiadczenie z pracy podpisane przez szefa wystarczy ostatni rok rozliczenia (3 lata nie sa obowiazkowe juz od dawna, chyba, ze masz taki kaprys i sama je wyslesz) oraz wymagany jest list z zakladu pracy (list musi spelniac okreslone warunki). List moze byc podpisany przez kogokolwiek, kto ma uprawnienia do wystawiania takiego listu (moze byc HR, moze byc manager, moze byc sekretarka) albo czeki potwierdzajace zatrudnienie. co do zony to nie wiem,ale chyba sponsoring nie trwa az do zrobienia przez nia obywatelstwa,ale przez iles tam lat po slubie tak mi sie wydaje. tak, sponsoring trwa do albo uzyskania obywatelstwa albo przepracowania przez dana osobe 40 kwartalow jesli chodzi o syna to mysle,ze maz musi go wpisac w I 864,ale niech sie moze wypowie ktos kto sie zna:) w kazdym razie rzycze powodzenia z wypelnianiem basia i jak udalo sie pozbierac i powypelniac papiery? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 to jest ta sprawa zamknieta co Karina pisze http://www.usa.info.pl/board/index.php?sho...c=19121&hl= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulu Napisano 23 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Bardzo Wam wszystkim dziękuje za pomoc, troche już mam jaśniej w głowie W takim razie zabieram sie za wypełnianie i zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbara1403 Napisano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 hm... w sumie nie bardzo wiem, gdzie o to zapytać i czy zakładać osobny wątek..., ale może tutaj ktoś mi pomoże ? Córka przebywa w NY, wyszła tam za mąż za obywatela, urodziła dziecko i końcem stycznia wysłała pakiet papierów AOS. Bardzo szybko otrzymała pozwolenie na pracę i nr ubezpieczenia i dalej cisza. Telefonicznie powiedziano jej, że rozpatrują dopiero wnioski złożone w listopadzie ub.r. A czytając na forum różne przypadki, nie widziałam (może nie zauważyłam...) takiego, w którym od wysłania dokumentów do rozmowy upłynęło ponad 9 miesięcy. Więc się już trochę niepokoję, czy mogą istnieć jakieś inne, indywidualne przyczyny tak długiego rozpatrywania sprawy ??? ------------------------------ Planowali z mężem wyjechać na kilka dni do Dallas. Bardzo się cieszyła, bo od 9 miesięcy uwięziona z dzieckiem przesiadywała raczej w domu. Tymczasem ktoś im powiedział, że córka nigdzie między stanami ruszyć się nie może (samolotem), bo nie ma GC, ani "dowodu stanowego" (co to ???). No faktycznie, ma tylko polski paszport... Czy faktycznie tak jest ??? Bardzo proszę praktyków o odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 a chociaz ta osoba powiedziala-pokazala na jakiej podstawie Corka nie moze leciec -czy tez nie bo... Fakt powinna byc na miejscu jak przyjdzie zaproszenie na rozmowie i moze byc tak ze szybko bedzie musiala wrocic z Dallas .. Bo dowod stanowy to ID ktore moze wyrobic w danym stanie jesli ma odpowiednie dokumenty Tak jest z papierami jak SSN czy tez pozwolenie na prace ze szybko przychodza a rozmowa na GC mozna czekac i czekac pytasz sie co do czasu oczekiwania to byl tutaj taki przypadek ,poczytaj posty Kariny co wtedy odpowiedziala danej osobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbara1403 Napisano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Dzięki za błyskawiczną odpowiedź ! Posty Kariny przeczytałam wszystkie i właśnie dlatego radziłam im, by wypełnili papiery sami, trzymając się dokładnie Jej wskazówek, które pozbierałam z różnych wątków i im wysłałam. Niestety, małżonek ma zaufanie wyłącznie do adwokatów, biorących ogromną kasę, nie zawsze za solidnie wykonaną pracę... No trudno, stało się.. ------------------------------ A co do przelotów między stanami, powiedziano im, że córkę bez GC lub ID mogą po prostu zatrzymać, nie wpuścić do samolotu lub nawet deportować ! No i teraz boją się, bo to miała być tylko 4-dniowa wycieczka z okazji Jej urodzin. Mąż ma tam szkolenie bankowe, a ona by sobie trochę odpoczęła. To w końcu ma się czego obawiać, czy nie ? Może lecieć bezpiecznie ? Jaki dokument trzeba tam okazać przy wejściu do samolotu ? Czy lepiej nie ryzykować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 ale kto im tak powiedzial,prawnik-urzednik czy ktos inny? moga ja zatrzymac do wyjasnienia czy moze byc legalnie w USA czy tez nie ,,co do deportacji to by musiala cos nie tak zrobic z prawem karnym a Ona oczekuje na rozmowe..bo dopuki sprawa jest w toku nikt jej od tak nie deportuje bo moze sie okazac ze za 2 tyg bedzie miec GC.. Jak sie wchodzi do samolotu to powinna okazac dokument tozsamosci jak prawo jazdy z danego stanu,te ID lub tez paszport ..Niech moze wyrobi prawo jazdy lub tez ID i bedzie ok a ten adwokat co mowi co im wypelnial dokumenty?moze leciec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbara1403 Napisano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 ha ! dobre ! Tak myślałam, że o to zapytasz ! :-) A serio, to ten "dobry" adwokat jest baaardzo zajęty i nie odbiera telefonów ! -------------------------------- Córka kontaktowała się przed chwilą z koleżanką z innego stanu, która ma już wyznaczoną datę rozmowy i bardzo się cieszy, że wreszcie sobie wyrobi ID i wreszcie będzie mogła podróżować między stanami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 cos w jezyku angielskim z pewnego forum http://forums.immigration.com/showthread.php?298373-I-485-Pending.-Can-I-fly-domestic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbara1403 Napisano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 dzięki za link, no i niby można podróżować..., ale oni mają ID ! Też trochę szukałam i tylko tyle wyczytałam, że faktycznie po 11 września może być różnie..., a po wprowadzeniu ustawy Real ID Act jeszcze trudniej. Fragment: .....Pośród licznych obostrzeń należy wyróżnić następujące zmiany, które przynosi ustawa w momencie starania się o prawo jazdy lub kartę ID. Otóż każdy ze stanów przed wydaniem któregoś z tych dokumentów każdorazowo będzie miał obowiązek potwierdzenia zarówno legalnego statusu imigracyjnego kandydata (weryfikacja wiz, zielonych kart), jak i posiadania numeru Social Security.... ..... Otóż od maja 2011 rezydenci stanów stojących w sprzeczności ze wspomnianą ustawą nie będą upoważnieni do wejścia na pokład samolotów legitymując się prawem jazdy lub ID z takiego stanu, również na lotach lokalnych oraz całkowity zakaz wchodzenia do budynków rządowych.... http://usa.interia.pl/wasze-artykuly/wasze-artykuly/artykul/coraz-trudniej-o-prawo-jazdy-dla-nielegalnych,39482 Nie bardzo to wszystko rozumiem, ale chyba lepiej nie ryzykować.... I super wiadomość. Dzisiaj córka dostała wezwanie na rozmowę na 29 września ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.