sly6 Napisano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 arras nie wiem czy wiesz ale Ci Indianie nie sa tak naprawde rdzenni,,poczytaj dobrze historie: http://www.focus.pl/dodane/publikacje/poka...owy-swiat/nc/1/ Prawdopodobnie pierwsi ludzie dotarli na kontynent amerykański z Azji przez cieśninę Beringa. Trwa spór zarówno o datowanie kolejnych fal tej migracji, jak i o inne możliwe teorie o zasiedleniu kontynentu. Nie ulega jednak wątpliwości fakt, że rdzenną ludność kontynentu stanowili Indianie, Aleuci i Inuit, natomiast pierwszymi Europejczykami, którzy dotarli do Ameryki Północnej byli Wikingowie, którzy ok. 1002 pod wodzą Leifa Erikssona dopłynęli do Zatoki Św. Wawrzyńca. Zbudowali oni niewielką osadę w kraju zwanym przez nich "Winlandia", w L'Anse aux Meadows na północnym skrawku Nowej Fundlandii. Osadnictwo skandynawskie jednak nie przetrwało. http://pl.wikipedia.org/wiki/Historia_Stan...czonych_Ameryki Szkoda ze Wikingowie nie utrzymali sie tam ,wtedy jezykiem urzedowym bylby :szwedzki-dunski-norweski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 wiesz co tomek, ja mieszkam w denver. maz byl przez wiele lat profesorem w denver. ja mam dziecko w szkole w denver. drugie dziecko skonczylo tu szkole w denver i jest na studiach. to co piszesz jest tak nie fair, tak glupie i tak nie prawdziwe ze az mi sie niedobrze robi. mam jedna rade dla ciebie: jak najszybciej wyjezdzaj z denver, z colorado, z usa. bo realia sa takie ze usa beda coraz bardziej a nie coraz mniej 'latynoskie.' jezeli jestes az tak nieszczesliwy z tego powodu to moge cie zapewnic ze bedziesz jeszcze bardziej nieszczesliwy za 15-20 lat. A w ogole, nie bede juz czytala tego watku. bo wstyd mi jest za was. wstyd, bo tyle lat slyszalam o polakach ze to rasisci, antysemici, prymitywni. i bronilam rodakow. ale chyba nie warto. bo wy to niestety tylko to potwierdzacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SantaCruz Napisano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 IMO Obama nie będzie póki co forsował reformy, za bardzo mu zależy na tym by siedzieć w Białym Domu nie 5, a 10 lat a nie 4 i 8? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jim Beam Napisano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 IMO Obama nie będzie póki co forsował reformy, za bardzo mu zależy na tym by siedzieć w Białym Domu nie 5, a 10 lat Jak Cie lubie Jackie to musze wtracic dwa grosze: Prezydent wybierany jest na 4 letnie kadencje, chyba ze sie cos zmienilo w ostatnia sobote bo nie sledzilem mediow. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arras Napisano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 katlia , tez mysle ze jak komus nie pasuje sasiedztwo , to powinien sie przeprowadzic , ale nasi rodacy maja we krwi naprawianie swiata i zaprowadzanie porzadku. Mysle ze trzeba by zlustrowac meksykow i sprawdzic czy nie donosili do SB na prezydenta. Fachowcy amerykanisci nie wiecie na ile lat oddaliscie lejce w rece waszego prezydenta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackie Napisano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Jak Cie lubie Jackie to musze wtracic dwa grosze: Prezydent wybierany jest na 4 letnie kadencje, chyba ze sie cos zmienilo w ostatnia sobote bo nie sledzilem mediow.pozdr. No, niezłą wtopę wsadziłam Masz naturalnie rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekolodziej Napisano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 wiesz co tomek, ja mieszkam w denver. maz byl przez wiele lat profesorem w denver. ja mam dziecko w szkole w denver. drugie dziecko skonczylo tu szkole w denver i jest na studiach. to co piszesz jest tak nie fair, tak glupie i tak nie prawdziwe ze az mi sie niedobrze robi. mam jedna rade dla ciebie: jak najszybciej wyjezdzaj z denver, z colorado, z usa. bo realia sa takie ze usa beda coraz bardziej a nie coraz mniej 'latynoskie.' jezeli jestes az tak nieszczesliwy z tego powodu to moge cie zapewnic ze bedziesz jeszcze bardziej nieszczesliwy za 15-20 lat. A w ogole, nie bede juz czytala tego watku. bo wstyd mi jest za was. wstyd, bo tyle lat slyszalam o polakach ze to rasisci, antysemici, prymitywni. i bronilam rodakow. ale chyba nie warto. bo wy to niestety tylko to potwierdzacie. Co takiego powiedzialem co nie jest prawda? Pewnie siedzisz w bogatym Highland Ranch czy Littleton i na oczy nie widzialas meksyka. Jedz sobie do Northgleen czy Wheatridge i zobacz co sie tam dzieje. Nie wydaje mi sie ze wiesz co sie w tamtych miastach dzieje. Ja nie napisalalem ze wszyscy meksycy sa tacy ale wiekszosc. Jezeli chcesz to sie mozemy spotkac i pokaze Ci ile meksykow moze sie zmiescic w 1 sypialniowym mieszkaniu i z iloma sie dogadasz po angielsku. Mi nie przeszkadzaja osoby z Meksyku ktore pracuja legalnie chca sie uczyc angielskiego i normalnie zyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Mieszkam w centrum Denver. Corka skonczyla szkole gdzie 70% to dzieci mniejszosci rasowych. Syn w szkole gdzie 2/3 to dzieci z murzynsko-latynoskich rodzin z biedniejszych dzielnic. Od poczatku tej szkoly 100% absolwentow -- powtarzam, zebys nie przeoczyl, 100% absolwentow -- IDZIE NA 4-LETNIE STUDIA w tym Stanford, MIT i oczywiscie glowny uniwersytet stanowy, University of Colorado, Boulder, jeden z lepszych research universities w USA. Nadal uwazam, ze to co piszesz jest nie fair, nie prawdziwe i tak niedoinformowane, ze zal mi ciebie. Nie chce aby tutejsi byli tak nieszczesliwi. Uciekaj z Colorado! Please! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal Napisano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Czy nie staną się "drugim Meksykiem"? Tak po reformie imigracyjnej USA stana sie drugim Meksykiem, a jak wyglada Meksyk to wielu z nas USA wie W tym roku reformy nie da sie przepchnac napewno, po czesci dzieki zapasci ekonomicznej w kraju. A dalej okaze sie. To ze Obama obiecuje nie znaczy ze sie spelni. Sam nie decyduje o zmianach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Kiedys sie mowilo tak ze chcielismy dobrze a wyszlo jak zawsze i moze tez byc tak z amnestia chociaz bardziej moim zdaniem powinna byc reforma pewnych dzialow jak kto jest w Kanadzie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.