stanislawa Posted May 31, 2009 Report Share Posted May 31, 2009 Witam Państwa. Dostałam adres tego forum od znajomego, któremu pomogliście w załatwianiu spraw imigracyjnych. Mam bardzo poważny problem, ponieważ moja zamężna córka z dziećmi chce się starać o pobyt stały w USA. Ja jako jej matka posiadam obywatelstwo amerykańskie, które dostałam po swojej mamie. Przez całe życie przebywałam w Polsce i nigdy nie wyjechałam do USA. Czy byłaby możliwość sponsorowania mojego dziecka? Czy taką sprawę jestem w stanie załatwić w konsulacie w Polsce? Jestem starszą osobą i dość schorowaną, za bardzo już nie w chodzi w grę wyjazd do USA. A chciałabym, żeby chociaż moja córka skorzystała z tej możliwości i odziedziczyła po mnie chociaż pobyt stały. Pozdrawiam serdecznie. Stanislawa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karina Posted June 1, 2009 Report Share Posted June 1, 2009 Pani nie moze sponsorowac swojej corki na zielona karte, bo nie ma Pani domicylu w USA. Domicyl w USA jest niezbedny do sponsorowania corki na pobyt staly. Moze Pani zlozyc na corke petycje, ale sprawa bedzie pozniej denied. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted June 1, 2009 Report Share Posted June 1, 2009 A jak ta osoba poleci do USA i tam zlozy papiery to takie cos przejdzie ,czy tez musza byc spelnione jakies okresy czasowe ze dana osoba jest w USA? dziekuje za odpowiedz Karina Link to comment Share on other sites More sharing options...
stanislawa Posted June 1, 2009 Author Report Share Posted June 1, 2009 To co proponujecie? Składać petycję? Czy może np. córka polecieć do USA z wypełnionymi przez ze mnie dokumentami i je tam złożyć na siebie? Czy da się coś zrobić? Może jakoś ominąć ten domicyl? Na stronie konsulatu USA w Polsce jest napisane cytuję : "Petycję należy złożyć w miejscowym Biurze Urzędu Imigracyjnego (USCIS). Nie można złożyć jej w Ambasadzie." Odnośnik do strony cytat To jak to w końcu jest? Kiedyś coś składałam na swoją córkę w ambasadzie po otrzymaniu obywatelstwa, ale przyszła odmowa LINK DO ZESKANOWANEGO LISTU : LIST Dziękuję za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jackie Posted June 1, 2009 Report Share Posted June 1, 2009 Domicylu nie da się ominąć. Zarówno USCIS jak i konsulat są b. wyczulone na ten temat - wiem, bo sama to przerabiałam. Domicyl (czyli mieszkanie na stałe) w USA trzeba udowodnić. Jedyne co pozostaje to przeprowadzka do USA i sponsorowanie córki, co w tej kategorii potrwa kilka lat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stanislawa Posted June 1, 2009 Author Report Share Posted June 1, 2009 Do poprzedniej mojej wypowiedzi : LINK DO ZESKANOWANEGO LISTU (do końca go nie rozumiem) : LIST. To co mogę zdziałać w Polsce? Taka odpowiedź przyszła na nasze działania w konsulacie z jakieś 10 lat temu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted June 1, 2009 Report Share Posted June 1, 2009 Tak jak napisala Jackie i Karina nic z Polski nie zdzialas,,musisz wyjechac do USA i tam zlozyc papiery i pokazac w urzedzie ze tam mieszkasz.. A do tego bedzie potrzebny wspolsponsor aby podpisac papiery a wiec nie wiem czy kogos takiego macie -znajdziecie w USA. a linka nie dziala co podajesz.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stanislawa Posted June 1, 2009 Author Report Share Posted June 1, 2009 Podaje cały link : http://g.imagehost.org/0299/skanuj0001.jpg - poprzednie powinny już działać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted June 1, 2009 Report Share Posted June 1, 2009 Tak jak napisala Karina wczesniej ze papiery zostaly odrzucone(tak jest napisane w tym liscie) .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stanislawa Posted June 1, 2009 Author Report Share Posted June 1, 2009 Czyli nikłe szanse są drogą przez Polskę? A np. dokumentacja o stanie majątku w PL może mieć na to wpływ? Czy to tylko strata czasu w składanie petycji w PL... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.