lipski Napisano 2 Września 2010 Zgłoś Napisano 2 Września 2010 aaha czyli moge zaznaczyc przy ubieganiu sie o promese,ze wyjade w ciągu np.3 czy 5 lat dlatego,ze mam duzo pracy,firme,studia itp. Chcialbym sie postarac teraz poki jeszcze studiuje,mam pewną i ciekawą prace a w przyszlosci skorzystac bez problemu z wylotu na wycieczke do USA,oczywiscie przy założeniu,że ambasade przejde pozytywnie.jak myslisz Joanna? mozliwe jest okreslenie tak dlugiego czasu przy staraniu sie? czy urzedasy w ambasadzie mogą odpowiedziec "przyjdz i postaraj sie za 3 lata jak bedziesz chcial leciec" ?
sly6 Napisano 2 Września 2010 Autor Zgłoś Napisano 2 Września 2010 lipski zle odebrales post Joanny dlaczego?poniewaz nie mozesz mowic ze teraz sie uczysz to sie dlatego starasz a po studiach nie wiesz co bedzie tzn ze moze zachodzic podejrzenie i wyjazd i pobyt nielegalny,masz pokazac raz ze po studiach idziesz sie dalej uczyc lub tez pracowac oraz ze wrocisz na czas z USA i masz -bedziesz miec do czego nastepna sprawa ludzie sie staraja na przyszle wakacje juz o wize ale o 3-5 lat to nie slyszalem o takiej osobie wiec moze odczekaj te 3-5 lata i wtedy sie staraja jak beda nadal wizy potrzebne bo faktycznie ze mozesz wyjechac do czasu waznosci promesy wklejonej w paszport . Moga tak powiedziec jak kto piszesz urzedasy ze cos nie gra i nie dac Ci wizy wogole,,wiec moze przestaw sie na inne myslenie niz urzedasy,,radze dobrze kolejna sprawa majac wklejke oraz lecac do USA na granicy zapyta sie Ciebie urzednik co robisz w Polsce,czy masz zamiar wrocic i jak wyjdzie ze nie to i 10 letnia wiza Ci nie pomoze aby wleciec na teren USA bo ten wlasnie urzednik podejmuje decyzje co dalej
Joanna30 Napisano 2 Września 2010 Zgłoś Napisano 2 Września 2010 Urzędasy - jak sam ich pogardliwie określasz - jak najbardziej mogą Ci powiedzieć "postaraj się za trzy lata, jak będziesz chciał lecieć". Dlaczego? Bo po co Ci teraz wiza, skoro nie chcesz wyjechać? O wizę trzeba się starać wtedy, kiedy chce się wyjechać. Można to robić z wyprzedzeniem wielomiesięcznym - jak to powiedział sly6, np. na przyszłe wakacje, bo wiadomo że jest sporo czasu, żeby upolować bilety w ciekawej cenie, a jak ma się wizę, to człowiek może kupować bilety. Z takim wyprzedzeniem, jak Ty wskazujesz to nie ma sensu. I to właśnie miałam na myśli odpowiadając na Twoje pytanie.
lipski Napisano 2 Września 2010 Zgłoś Napisano 2 Września 2010 wiem wiem rozumiem was.chyba sam zle okreslilem sie w napisaniu tego co mysle. otóż zajmuje sie półprofesjonalnie branżą wideo.nagrywam,montuje itd. .koncze zaoczne studia mgr.umowe o prace mam na czas nieokreslony. w Stanach bylem na legalu a dokladnie na J-1 dwa razy.wrocilem na czas. chodzi mi dokładnie o to by kiedyś przy "luznym" miesiącu wziąść kamerke i poleciec ponagrywac troche USA a materiał w przyszlosci wykorzystac w Polsce w pracy.Dlatego trudno mi okreslic kiedy chcialbym poleciec. i naprawde w tym momencie nie patrze na to wszystko przez pryzmat "poleciec.pracowac.zostac itd." W wielu kwestiach to jednak nasza Polska jest atrakcyjniejsza, tylko brakuje mi tamtych widoków delikatnie rzecz ujmując Moge oczywiscie starac sie o inne rodzaje wizy,ale mysle,ze ubieganie sie o turystyczna jest tansze i poki mam duzo argumentow przemawiajacych za mna łatwiej byloby mi przekonac urzedników
Kaha Napisano 15 Września 2010 Zgłoś Napisano 15 Września 2010 Witam, przede wszystkim wielkie dziękuję dla wypowiadających się w tym wątku, to naprawdę nieocenione źródło wiedzy. Mam jedno pytanko (z góry przepraszam, że głupie, ale jestem w stresie i upewniam się co do wszystkiego): czy dobrze rozumiem, że w pozycji "full name in native language" wpisuję wszystkie imiona i nazwisko, np. Ewa Agata Wiśniewska? czy może samo nazwisko? Z góry dzięki za pomoc Kaha
rafaelloo Napisano 15 Września 2010 Zgłoś Napisano 15 Września 2010 Zgadza sie. Cale imie i nazwisko.
sly6 Napisano 15 Września 2010 Autor Zgłoś Napisano 15 Września 2010 i tylko tam wpisujesz cos z ń,ć...reszte wniosku nie uzywa sie polskich znakow ale to chyba juz wiesz o tym
Kaha Napisano 15 Września 2010 Zgłoś Napisano 15 Września 2010 Właśnie szczęśliwie wysłałam wniosek, jutro dzwonię umówić się na rozmowę. Z mojego doświadczenia radzę najpierw drukować potwierdzenie a ewentualnie potem je mailować. Przy dwóch próbach wysłania mailem miałam error i aplikacja zamknęła się. Musiałam ponownie wysyłać wniosek, żeby wydrukować potwierdzenie. Nie wiem czy to częsty błąd, ale u mnie był dwukrotnie. Wniosek z tego, że warto zapisywać dane na kompie. Pozdrowienia
sly6 Napisano 16 Września 2010 Autor Zgłoś Napisano 16 Września 2010 kolejna sprawa dlaczego nalezy wydrukowac wniosek przed telefonem bo trzeba podac numer z tego wniosku na infolinii ...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.