sly6 Napisano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2011 jesli lek bedzie po lacinie napisany to nie ma zadnego problemu aby znalesc jego odpowiednik na liscie to raz-moze ten lekarz umie tez j.angielski nie wiem czy wiesz ale na granicy w USA pracuja Polacy i nie ma problemu aby kogos wezwac sam zobaczysz ze idac do apteki-lekarza w USA podobne sa leki tylko ze pod inna nazwa ..
marcin1 Napisano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2011 to jak ta zgoda ma byc w postaci recepty wypisanej w jezyku anf lub lac ?? o to chodzi?
sly6 Napisano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2011 widze ze znow sie krecisz a nie potrzebnie nie wiem czy ten lekarz umie jezyk angielski czy tez nie,dlatego tez pisze aby pisac po lacinie jakby nie umial po angielsku np lek ktory bierzesz a nie musi pisac na co sie leczysz..
marcin1 Napisano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2011 dobrze sly tylko chodzi mi o to czy to ma byc napisane na tej karteczce z ''recepty'' czy jak bo chyba nie pojde z lekarzem do notariusza pisac z gody ze moge to wziasc bo ''musze''
pyśka Napisano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2011 Istnieje Lista Leków wg Nazwy Międzynarodowej. Odszukać tu można leki nie tylko po nazwie, jaka funkcjonuje w danym kraju i przetłumaczyć sobie na tą, której potrzebujemy, ale można także znaleźć leki po nazwie substancji aktywnej (np. Nurofen zawiera Ibuprofen) i w ten sposób można dojść do tego, co dany lek zawiera i do czego jest podobny. Zajrzyj tutaj: http://leki-informacje.pl/lek/nazwa-miedzynarodowa/ A jeśli chodzi o Twoje obawy dotyczące lotu, to każdy kiedyś leciał pierwszy raz i się stresował albo wręcz bał tego co go czeka, ale jak widać nikt nie zginął ani nie zaginął, także bez obaw:) Na pewno sobie ze wszystkim poradzisz. Pomyśl sobie, że latają 70letnie babcie i udaje im się dotrzeć do celu i po drodze wszystko odpowiednio wypełnić/okazać/oddać. Głowa do góry!
sly6 Napisano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2011 do zadnego notariusza nie musisz isc...wiec bierzesz takie cos od lekarza i tyle wrazie pytan o lek jak zobacza w bagazu to im pokazesz wtedy .
as_123 Napisano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2011 hej, ja lece przez Frankfurt do Newarku i mam pytanie co z zakupami jak zrobie na lotnisku w Polsce (alkohol, perfumy)? wpuszczą mnie normalnie z tym we Frankfurcie do samolotu? Pytam bo z przesiadką nigdy nie leciałam do usa. lece 19 czerwca, może ktoś leci :-)?
Joanna30 Napisano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2011 Wpuszczą Oczywiście jeśli kupisz tyle, ile jest dozwolone Mi na lotnisku (ale nie w Polsce) przyszyli paragon do reklamówki, w którą spakowali mi zakupy, żeby było wiadomo, co i gdzie zakupiłam.
as_123 Napisano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2011 oczywiście tyle ile dozwolone :-) a orientujesz się może jak ceny we Frankfurcie się przedstawiają na lotnisku? wiem że na heathrow jest znacznie taniej niz w warszawie. i zastanawiam się jak we Frankfurcie...
Joanna30 Napisano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2011 Nie mam pojęcia. Nie przypominam sobie, żebym cokolwiek kupowała we Frankfurcie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.