CA90036 Napisano 11 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 11 Listopada 2012 jaką szkołę? znaczy się prywatną, przy uniwersytecie czy coś?
Joanna30 Napisano 11 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 11 Listopada 2012 Wiza F-1 to wiza studecka, a nie każda szkoła wystawia I-20, które jest potrzebne, żeby ją otrzymać.
CA90036 Napisano 11 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 11 Listopada 2012 szkoły, których oferty przeglądałam, wystawiają I 20. Mam nadzieję, że to jedyny większy problem
sly6 Napisano 11 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 11 Listopada 2012 ale dobrze sie przyjzyj takim szkolom,popytaj sie ludzi,zobacz co maja ..poczytaj dobrze tez forum co musisz zobaczyc w takich szkolach
piotrek_gda Napisano 22 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2012 Mam pytanie bo widzę że tu wszyscy mówią o wizach turystycznych. Ja jestem zainteresowany wizą J1 - tą dla studentów. Są do niej takie same pytania jak do turystycznej? Podobno musze mieć indeks, legitymację, wydruki ocen z dzieanatu, podobno sprawdzają solidnie to czy naprawdę jestem studentem? Ktoś był i to potwierdzi? Aha i jeszcze jedno - podobno jak jest się umówiony,m na spotkanie o wizę J1 to nie da się przełożyć, ktoś to potwierdzi?
sly6 Napisano 23 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 23 Listopada 2012 nie sa takie same pytania,,jak lecisz na work i travel to mozesz miec zadane pytania w tej sprawie,pracy,nauki ...
prezes123 Napisano 25 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 25 Listopada 2012 Witam! Ma ktoś może wizyte na wtorek (27.11) do Krakowa?? Mam na 8:10, jade sam z Zagłębia samochodem ok. 6. Zapraszam
prezes123 Napisano 27 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 27 Listopada 2012 Na pocztku przepraszam za flooding ale nie ma opcji "edytuj". Po wizycie w Krakowie. Formalność. Miałem pierwszy numerek. punktualnie o 8:30 rozpoczęła sie rozmowa: - W jakim celu Pan jedzie? - Turystycznie. - Dokąd? - Do Nowego Jorku. - Na jak długo? - Na tydzień. - Był Pan juz kiedys w USA? - Nie, pierwszy raz. (w tym czasie dokładnie oglądał inne wizy w moim paszporcie, m.in. Indyjską i Nepalską) - Czym sie Pan zajmuje? - Pracuje. - Coś więcej na ten temat... - Zajmuję się ............... - Sam Pan jedzie? - Nie, z dziewczyną. - Dziewczyna ma juz wize? - Jeszcze nie ma, bedzie się starać dopiero w grudniu, ponieważ teraz nie dostanie wolnego dnia na rozmowe. - Wszystko w porządku, otrzymuje Pan wize. - A moge wiedzień na jak długo? - Na 10 lat oczywiście Cała rozmowa trwała 4 minuty Dodam, że jestem dwa lata po studiach, pracuję obecnie na umowe-zlecenie nie w zawodzie. Myślę, że plusem były częste podróże (kilkanaście krajów przez ostatnie 5 lat). W razie szczegółowych pytań odnośnie wizyty w Krakowie chętnie pomoge.
haneczka019 Napisano 29 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2012 No i promesa wizowa przyznana. Rozmowa odbyła się dzisiaj w Krakowie. Wizytę umawiałam w ubiegłym tygodniu w czwartek, najbliższy wolny termin był właśnie na dzisiaj, czyli tygodniowy okres oczekiwania. Byłam umówiona na 8:10, ale było dość dużo osób, część osób miała złe zdjęcia, przy mnie wysłano 5 osób do zrobienia powtórnego zdjęcia. w zasadzie we wszystkich tych przypadkach chodziło o to, że uszy nie były widoczne, bądź były widoczne zbyt słabo. Ja na szczęście nie miałam tego problemu. Do rozmowy z konsulem podeszłam o 9:26, rozmowa trwała ok 2 minuty. Standardowe pytania: - do kogo jadę - kim ta osoba jest dla mnie - czym się zajmuje - czym się zajmuje jej mąż - na jak długo jadę - czy jadę sama - kto się będzie w tym czasie opiekował moimi dziećmi - czym zajmuje się mój mąż - czym ja się zawodowo zajmuje i to chyba na tyle. Krótko, rzeczowo i zwięźle. Tylko to czekanie trochę trwało. Pod konsulatem byłam przed 8:00, a wyszłam z niego o 9:30. Nie wiem, na jaki okres czasu dostałam promesę wizową, dowiem się jak odbiorę paszport.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.