Skocz do zawartości

Wasze Wizyty W Konsulacie W Tym Roku :)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,4 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Witajcie, zarejestrowałem się by zasięgnąć porady jak przeprowadzić rozmowę z konsulem w przyszłosci.
Dzis bylem w ambasadzie USA w Warszawie i nie dostałem wizy turystycznej z powodu braku więzów z krajem. Mam 17 lat, w maju kończę 18 uczę się w technikum na drugim roku. Ciotka w ramach urodzin chciała sprezentować mi wycieczkę do niej. Przebywa tam od blisko 10lat, wyemigrowała poprzez wylosowanie zielonej karty, a obecnie ma swój salon kosmetyczny.
Konsul zadała mi następujące pytania

Do kogo lecisz?
-Do ciotki

Czym sie zajmujesz?
-Ucze sie w technikum, szkoła srednia

Ile zostało Ci jeszcze nauki?
- 2Lata

Gdzie mieszka, czym sie zajmuje?
-Odpowiedzialem zgodnie z prawdą mieszka w xx, prowadzi swój salon kosmetyczny
Jaki jest cel twojej wizyty?
- Odwiedziny ciotki i czysto turystycznie zwiedzić kraj w ramach wakacji
Jak długo zamierzasz tam przebywać?
- Około miesiąca, powrót w sierpniu.

Jakie masz plany na przyszłosć?
- Ukonczenie obecnej szkoly potem dalsza edukacja studia na uczelni w moim miescie.

Przykro mi, nie spełnia pan kryteriów, wniosek odrzucony- brak silnej wiezi z krajem

To chyba wszystko, kolejnosc najprawdopodobniej pochrzaniłem bo stres mimo wszystko mnie złapał.

Jako uczeń jak mogę mieć silniejszą więź z krajem niż ukończenie szkoły? Czulem sie rozgoryczony kiedy w okienku obok puscili cala rodzinke 2+2...

Zamierzam ubiegać się o wizę na przyszłe wakacje, aczkolwiek w moim życiu praktycznie nic się nie zmieni i zastanawiam się czy jest sens.

Napisano

Witajcie, zarejestrowałem się by zasięgnąć porady jak przeprowadzić rozmowę z konsulem w przyszłosci.

Dzis bylem w ambasadzie USA w Warszawie i nie dostałem wizy turystycznej z powodu braku więzów z krajem. Mam 17 lat, w maju kończę 18 uczę się w technikum na drugim roku. Ciotka w ramach urodzin chciała sprezentować mi wycieczkę do niej. Przebywa tam od blisko 10lat, wyemigrowała poprzez wylosowanie zielonej karty, a obecnie ma swój salon kosmetyczny.

Konsul zadała mi następujące pytania

Do kogo lecisz?

-Do ciotki

Czym sie zajmujesz?

-Ucze sie w technikum, szkoła srednia

Ile zostało Ci jeszcze nauki?

- 2Lata

Gdzie mieszka, czym sie zajmuje?

-Odpowiedzialem zgodnie z prawdą mieszka w xx, prowadzi swój salon kosmetyczny

Jaki jest cel twojej wizyty?

- Odwiedziny ciotki i czysto turystycznie zwiedzić kraj w ramach wakacji

Jak długo zamierzasz tam przebywać?

- Około miesiąca, powrót w sierpniu.

Jakie masz plany na przyszłosć?

- Ukonczenie obecnej szkoly potem dalsza edukacja studia na uczelni w moim miescie.

Przykro mi, nie spełnia pan kryteriów, wniosek odrzucony- brak silnej wiezi z krajem

To chyba wszystko, kolejnosc najprawdopodobniej pochrzaniłem bo stres mimo wszystko mnie złapał.

Jako uczeń jak mogę mieć silniejszą więź z krajem niż ukończenie szkoły? Czulem sie rozgoryczony kiedy w okienku obok puscili cala rodzinke 2+2...

Zamierzam ubiegać się o wizę na przyszłe wakacje, aczkolwiek w moim życiu praktycznie nic się nie zmieni i zastanawiam się czy jest sens.

Raczej nie ma sensu chyba, że masz wolne środki.

Napisano

Mój brat miał podobną sytuację i dostał wizę na 2 lata do ukończenia szkoły. Może coś jeszcze było. Może to ciotka na GC zaszkodziła.

Napisano

Czasami pisanie ze ma się rodzinę szkodzi ;)

Bo rodzina pomoże a obcy nie np w robocie na czarno.

Jestes młody i zobaczysz ze wiele osób będzie mieć inne zdanie o Tobie mimo ze jesteś osobą taka sama a inne osoby będą mieć łatwiej mimo ze wygląda troche inaczej ;)

Napisano

Jedziemy z dziewczyną na IEC na rok do Kanady. W związku z tym złożyliśmy też podanie o wizę do USA, termin spotkania już niedługo ale mam pewien dylemat. Czy mówić w ambasadzie o wyjeździe do Kanady? Czy powiedzieć ze jadę tylko turystycznie? Wydaje mi się, ze IEC moze dzialac na moją niekorzyść bo wyklucza moje więzi z krajem. Kolejny problem to ze oboje juz 2 razy braliśmy udział w loterii wizowej. Co Wy byście powiedzieli na moim miejscu?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...