Joanna30 Napisano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2016 W Krakowie niedaleko konsulatu jest taki bar i tam można zostawić rzeczy za drobną opłatą.
traper Napisano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2016 Ale telefon to chyba w konsulacie można. Przynajmniej w Wawie tak jest
bic Napisano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2016 Telefon spokojnie zmieści sie w szafce ktora sobie wybierzesz z kluczykiem przy wejsciu w konsulacie za darmo
cesar Napisano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2016 Byłem dziś w Krakowie i dość szybko to poszło, kilka pytań i konsul pogratulował przyznania wizy
adiosk Napisano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2016 Witajcie, zarejestrowałem się by zasięgnąć porady jak przeprowadzić rozmowę z konsulem w przyszłosci.Dzis bylem w ambasadzie USA w Warszawie i nie dostałem wizy turystycznej z powodu braku więzów z krajem. Mam 17 lat, w maju kończę 18 uczę się w technikum na drugim roku. Ciotka w ramach urodzin chciała sprezentować mi wycieczkę do niej. Przebywa tam od blisko 10lat, wyemigrowała poprzez wylosowanie zielonej karty, a obecnie ma swój salon kosmetyczny.Konsul zadała mi następujące pytania Do kogo lecisz?-Do ciotki Czym sie zajmujesz?-Ucze sie w technikum, szkoła srednia Ile zostało Ci jeszcze nauki?- 2Lata Gdzie mieszka, czym sie zajmuje?-Odpowiedzialem zgodnie z prawdą mieszka w xx, prowadzi swój salon kosmetycznyJaki jest cel twojej wizyty?- Odwiedziny ciotki i czysto turystycznie zwiedzić kraj w ramach wakacjiJak długo zamierzasz tam przebywać?- Około miesiąca, powrót w sierpniu. Jakie masz plany na przyszłosć?- Ukonczenie obecnej szkoly potem dalsza edukacja studia na uczelni w moim miescie. Przykro mi, nie spełnia pan kryteriów, wniosek odrzucony- brak silnej wiezi z krajem To chyba wszystko, kolejnosc najprawdopodobniej pochrzaniłem bo stres mimo wszystko mnie złapał. Jako uczeń jak mogę mieć silniejszą więź z krajem niż ukończenie szkoły? Czulem sie rozgoryczony kiedy w okienku obok puscili cala rodzinke 2+2... Zamierzam ubiegać się o wizę na przyszłe wakacje, aczkolwiek w moim życiu praktycznie nic się nie zmieni i zastanawiam się czy jest sens.
KaeR Napisano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2016 Witajcie, zarejestrowałem się by zasięgnąć porady jak przeprowadzić rozmowę z konsulem w przyszłosci. Dzis bylem w ambasadzie USA w Warszawie i nie dostałem wizy turystycznej z powodu braku więzów z krajem. Mam 17 lat, w maju kończę 18 uczę się w technikum na drugim roku. Ciotka w ramach urodzin chciała sprezentować mi wycieczkę do niej. Przebywa tam od blisko 10lat, wyemigrowała poprzez wylosowanie zielonej karty, a obecnie ma swój salon kosmetyczny. Konsul zadała mi następujące pytania Do kogo lecisz? -Do ciotki Czym sie zajmujesz? -Ucze sie w technikum, szkoła srednia Ile zostało Ci jeszcze nauki? - 2Lata Gdzie mieszka, czym sie zajmuje? -Odpowiedzialem zgodnie z prawdą mieszka w xx, prowadzi swój salon kosmetyczny Jaki jest cel twojej wizyty? - Odwiedziny ciotki i czysto turystycznie zwiedzić kraj w ramach wakacji Jak długo zamierzasz tam przebywać? - Około miesiąca, powrót w sierpniu. Jakie masz plany na przyszłosć? - Ukonczenie obecnej szkoly potem dalsza edukacja studia na uczelni w moim miescie. Przykro mi, nie spełnia pan kryteriów, wniosek odrzucony- brak silnej wiezi z krajem To chyba wszystko, kolejnosc najprawdopodobniej pochrzaniłem bo stres mimo wszystko mnie złapał. Jako uczeń jak mogę mieć silniejszą więź z krajem niż ukończenie szkoły? Czulem sie rozgoryczony kiedy w okienku obok puscili cala rodzinke 2+2... Zamierzam ubiegać się o wizę na przyszłe wakacje, aczkolwiek w moim życiu praktycznie nic się nie zmieni i zastanawiam się czy jest sens. Raczej nie ma sensu chyba, że masz wolne środki.
traper Napisano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2016 Witajcie, zarejestrowałem się by zasięgnąć porady jak przeprowadzić rozmowę z konsulem w przyszłosci. Jako uczeń jak mogę mieć silniejszą więź z krajem niż ukończenie szkoły? Czulem sie rozgoryczony kiedy w okienku obok puscili cala rodzinke 2+2... Zamierzam ubiegać się o wizę na przyszłe wakacje, aczkolwiek w moim życiu praktycznie nic się nie zmieni i zastanawiam się czy jest sens. Mój brat miał podobną sytuację i dostał wizę na 2 lata do ukończenia szkoły. Może coś jeszcze było. Może to ciotka na GC zaszkodziła.
sly6 Napisano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2016 Czasami pisanie ze ma się rodzinę szkodzi Bo rodzina pomoże a obcy nie np w robocie na czarno. Jestes młody i zobaczysz ze wiele osób będzie mieć inne zdanie o Tobie mimo ze jesteś osobą taka sama a inne osoby będą mieć łatwiej mimo ze wygląda troche inaczej
tomasz8822 Napisano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2016 Jedziemy z dziewczyną na IEC na rok do Kanady. W związku z tym złożyliśmy też podanie o wizę do USA, termin spotkania już niedługo ale mam pewien dylemat. Czy mówić w ambasadzie o wyjeździe do Kanady? Czy powiedzieć ze jadę tylko turystycznie? Wydaje mi się, ze IEC moze dzialac na moją niekorzyść bo wyklucza moje więzi z krajem. Kolejny problem to ze oboje juz 2 razy braliśmy udział w loterii wizowej. Co Wy byście powiedzieli na moim miejscu?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.