Rademedes Napisano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 zobaczymy co czas pokaze, mysle ze jak dojdzie do zniesienia wiz to nasze forum 'ozyje' nie zapominajmy tez, ze wstepna weryfikacja podroznych bedzie odbywala sie przy uzyciu systemu ESTA, to tez moze uchronic wielu podroznych przed nieprzemyslana decyzja o locie do USA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal Napisano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Mysle, ze ciagle ogromna rzesza Polakow nie rozumie dokladnie calego zagadnienia i mysli, ze bez wizy to tak jak w strefie EU bez przeszkod praca i wszystkie przywileje tak jak w EU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 9 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 gal wystarczy poczytac pewna gazete polonijna z Kanady jakie byly pytana jak zniesli wizy do Kanady.. Rademenes masz racje co do ESTA.zapomnielismy o tym napisac a forum ozyje np pytaniami,co to jest esta,jak sie zapisac,jak wyslac..czy sie przedluza pobyt i jak zrobic takie cos,jak zmienic status i wiele innych pytan no ale to narazie przyszlosc-bo te pytania moga byc ale nie musza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pelasia Napisano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 oj zobaczymy jak to bedzie. zycze wszystkim powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareknow0 Napisano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 gal wystarczy poczytac pewna gazete polonijna z Kanady jakie byly pytana jak zniesli wizy do Kanady..Rademenes masz racje co do ESTA.zapomnielismy o tym napisac a forum ozyje np pytaniami,co to jest esta,jak sie zapisac,jak wyslac..czy sie przedluza pobyt i jak zrobic takie cos,jak zmienic status i wiele innych pytan no ale to narazie przyszlosc-bo te pytania moga byc ale nie musza sly6 - wystarczy poczytać ...... Poczytać ha ha ha wsród Polaków istnieje jeszcze tak ogromna ilość ludzi całkowicie w niczym nie zorientowanych.Nie mają dostepu do prasy ( bo często ich nie stać) a o internecie wogóle nie wspominam ( nie mam na myśli uczestników forum). W telewizji o tym się niewiele mówi bo poza "Smoleńskiem" inne tematy żadko są poruszane. Więc gdyby doszło do zniesienia promes wizowych ( w co nie wierzę) to będzie naturalna selekcja Sporo osób przyjedzie ,pszesiedzi 3 miesiące i furtka do USA zostanie dla nich zamknięta.Wiele też jak już pisałem obejrzy port lotniczy w USA i na tym program wycieczki się skończy.Obecny system wizowy dla Polaków jest bardzo atrakcyjny .Ktoś tu napisał ,że niedostał promesy bo nigdzie nie pracuje i się nie uczy. Nierozumiem zupełnie.To mógł pokazać konsulowi np.zaświadczenie z LOTTO ,że otrzymał dużą wygraną i nie musi pracować a jego zajęciem jest jedynie podróżowanie.Z całą pewnością promesę dostanie.Bo jak nie pracuje to niech udowodni ,że go stać na tak drogą i daleką wyprawę. Ja jak nie mam pracy to siedzę w domu i do Polski na wczasy też się nie wybieram.Ta zasada działa chyba w obie strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sunday Napisano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 ja nic nie mowie ze nikt nie otrzymuje wiz -ani jednego takiego slowa mojego nie bylo!!... mowie ogolnie o wizach ze to chore i tyle ...czlowiek jest isitota wolna i to pogwalcenie jego wolnosci poczesci....zakaz ...kto robil przekrety niech ponosi kare a nie ktos niewinny ma zakaz , zabronione zyc normalnie , normalnie si eprzemiescic bo ktos innych zrobil zle...boze ludzi epomyslcie ...co to za "logika"....ponosic kare -byc podejrzanym nim sie cokolwiek zrobilego zlego!!! dlatego ta ustawa jest w koncu swietna i madra !!!!!!!!!!!!widac ktos przyszedl po rozum do glowy i dobrze stwierdzil ze powinien byc nadzor juz naterytorium USA co najwyzej niz odgorny zakaz wjazdu !!! i czekanie na pozwolenie wizowe....de facto??? szczerze -czy wy lubicie na cos czekac ??? zyc w niepewnosci ? itd? odpowiedzcie ludzie szczerze ?...zostanmy ludzmi ...i pierw ktos powienien moje slowa dobrze zrozumiec a nie mowic ze ja stwierdzam ze nikt nie dostaje wiz ....bo takiego czegos ja nie mowie!!!! ehhh ....... ps. prezydent Obama jest madrym i wspanialym czlowiekiem i mysle ze wkrotce on dobrze zrozumie to co ja mam na mysli....ehhh (bez komentarza...) sunday ale Ty masz zamiar jechac na K-1?a co bys poleciala,wziela slub w USA i tak legalizowala pobytczy tez bys poleciala-troche pobyla i wrocila na czas aby odebrac K-1 nie wiem czy czytalas tego linka co dalem ale teraz z wizami mozesz byc 6 miesiecy jak Ci da urzednik, w ruchu bezwizowym bedzie max 90 dni jak Cie wpuszcza zobacz co sie dzieje na granicy z Kanady,jak sa wracani ludzie chociaz nie ma juz wiz wklejanych do paszportow.. to ze ktos cierpi za obcych to trudno,ale sa takie przypadki ze sie cierpi za bliskich,i co wtedy mozna na to powiedziec>nalezy aby zacisnac zeby i jakos zyc dalej bo co zrobisz?bedziesz mowic ze TY to TY a nie ktos inny/.powodzenia zycze.. dlatego tez mnie takie cos nie dziwi jak place za obcych ale dlaczego swoj tak Cie traktuje?do tej pory na to pytanie nie moge znalesc odpowiedzi.. wiem jakie sa procedury, wiem wiem....przepraszam bardzo ale ja nie mam zamiaru leciec do USA aby tam pobyc , itp -mam zamiar tam byc dla kogos ....i nie omge dluzej czytac o tych procadurach ,,,podejrzeniach....teoretycznych przekretach -czy naprawde Polacy to desperaci ktorzy marza tylko by wyjechac do USA, coz za raj....piekny kraj , kontynent jak kazde inne....bynajmniej niech mnie nikt nie "wkleja w te bajke" - bo tak zrozumialm twe slowa i pytania......... ....etc...dla mnie to poprostu "normalny" kawalek swiata gdzie mam bliskich i tyle!//..ehhh.....eh... Nie ma w tym ani jednego słowa prawdy.Obecnie 90% Polaków starających sie o promesy wizy otrzymuje je. To bardzo dużo.Nie otrzymują promes wiz osoby które w przeszłości nadużyły gościnności USA i przedłużyli sobie pobyt w USA czyli okłamali urzędnika konsularnego w momencie starania się o wizę .Druga grupa osób która często dostaje odmowę to osoby którzy mają najbliższych nielegalnie w Stanach. I to jest powód aby takim osobom nie dawać promes wizowych gdyż wiadomo że chcą oni dołączyć do grona nielegalnych .I wreszcie kolejna grupa ludzi którzy jadą pracować nielegalnie do USA a nie w celach turystycznych.Mam namysli osoby których często w Polsce nie mają co do garnka włożyć a w konsulacie opowiadają bajki o chęci zwiedzania Ameryki.Gdyby kiedyś doszło do zniesienia obowiązku posiadania promesy wizowej to niewiele to zmieni bo grupa osób o której wyżej wspomniałem i tak do USA nie wjedzie .Selekcja będzie dalej obowiązywała. A kto nie otrzyma akceptacji wjazdu do USA zobaczy kawałek lotniska w Stanach i wróci do Polski.Po co więc ta szarpanina o zniesienie promes wizowych.Przecież to nie będzie tak jak przy wyjeździe do Berlina czy Budapesztu. Zyskają jedynie linie lotnicze bo będzie więcej wycieczek jednodniowych na trasie Polska-Usa(lotnisko)-Polska. http://fronda.pl/ansbach1/blog/czy_zniesie..._jest_korzystne http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-czy-...laca,nId,311874 http://turystyka.wp.pl/wid,9828637,kat,1,t...z-,artykul.html dodam ze moje osotnie posty byly odpowiedzia na tego posta -poniewaz zapomnialm zacytowac! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joanna30 Napisano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 wiem jakie sa procedury, wiem wiem....przepraszam bardzo ale ja nie mam zamiaru leciec do USA aby tam pobyc , itp -mam zamiar tam byc dla kogos ... Ale rozumiesz, że zniesienie wiz dotyczy tylko wiz turystycznych, prawda? Czyli zasady emigracji sie nie zmienią, więc pobyt w USA, czy też bycie tam dla kogoś ograniczy się do 90 dni maksymalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sunday Napisano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Ale rozumiesz, że zniesienie wiz dotyczy tylko wiz turystycznych, prawda? Czyli zasady emigracji sie nie zmienią, więc pobyt w USA, czy też bycie tam dla kogoś ograniczy się do 90 dni maksymalnie. tak, tak Asiu wiem o tym oczywiscie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joanna30 Napisano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 tak, tak Asiu wiem o tym oczywiscie OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareknow0 Napisano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 ja nic nie mowie ze nikt nie otrzymuje wiz -ani jednego takiego slowa mojego nie bylo!!... mowie ogolnie o wizach ze to chore i tyle ...czlowiek jest isitota wolna i to pogwalcenie jego wolnosci poczesci....zakaz ...kto robil przekrety niech ponosi kare a nie ktos niewinny ma zakaz , zabronione zyc normalnie , normalnie si eprzemiescic bo ktos innych zrobil zle...boze ludzi epomyslcie ...co to za "logika"....ponosic kare -byc podejrzanym nim sie cokolwiek zrobilego zlego!!! dlatego ta ustawa jest w koncu swietna i madra !!!!!!!!!!!!widac ktos przyszedl po rozum do glowy i dobrze stwierdzil ze powinien byc nadzor juz naterytorium USA co najwyzej niz odgorny zakaz wjazdu !!! i czekanie na pozwolenie wizowe....de facto??? szczerze -czy wy lubicie na cos czekac ??? zyc w niepewnosci ? itd? odpowiedzcie ludzie szczerze ?...zostanmy ludzmi ...i pierw ktos powienien moje slowa dobrze zrozumiec a nie mowic ze ja stwierdzam ze nikt nie dostaje wiz ....bo takiego czegos ja nie mowie!!!! ehhh ....... Wolność tak ale nie za wszelką cenę . Każde Państwo ma chronić swoich interesów i przestrzegać prawa bo inaczej jest Państwem bezprawnym.Państwo to tak jak rodzina czy powiedzmy gospodarstwo domowe. Podam Ci przykład: Do USA przyjeżdża "Kowalski" na okres 1 miesiąca. Tak deklaruje.Ale zostaje i pracuje nielegalnie ,siedzi kilka lat.Oszukał konsula ,że jedzie na wycieczkę a został na stałę.Następnie do Konsulatu zjawia się żona "Kowalskiego" i prosi o wizę turystyczną .Oczywiście wszystko wychodzi na jaw ,że jej mąż siedzi w USA nielegalnie. Czy konsul - przedstawiciel Państwa ma dać wiarę tej kobiecie i ją wpuścić? Teraz ten sam przykład tylko na podstawie rodziny ( jednostko mniejszej jak Państwo) : Przychodzi do Ciebie koleżanka i prosi o przenocowanie na 2-3 noce .Ale później zostaje jeszcze tydzień,dwa ,miesiąc.Nadużywa Twojej gościnności i po miesiącu pojawia się mąż tej koleżanki i prosi o przenocowanie go 2-3 dni.Ty się denerwujesz bo koleżanka prosiła o przenocowanie kilku dni a siedzi już miesiąc na Twoim garnuszku i w dodatku ściąga swojego męża. Czy Ty jako jednostka będziesz zadowolona z takiej sytuacji? Nie będziesz kontrolować kto i jak długo nadużywa Twojej gościnności? To samo dotyczy Państwa które musi mieć kontrolę na tym kto wjeżdża na jego teren,na jak długo i co zamierza robić.I to nie ma nic wspólnego z Wolnością.Zdecydowana większość 90% Polaków jest wpuszczana do USA a Ci co nie są to poprostu się nie kwalifikują. A nieliczne pomyłki oczywiście się zdarzają ,że ktoś nie dostał promesy a może powinien.Ale przy takiej ilości podań jest to nieuniknione.Czasami nawet Sądy się mylą a co dopiero Konsul. A ewentualne zniesienie promes wizowych wogóle nie daje nikomu gwarancji że zostanie wpuszczony to USA.Zmieni się tylko tyle ,że ludzie przez ok.9 godzin w samolocie będą obgryzać paznokcie i rozmyślać WPUSZCĄ czy NIEWPUSZCZĄ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.