Skocz do zawartości

Kilka Pytań Przed Wyjazdem.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Znowu odnośnie bagażu. Mianowicie zamierzam spakować się w zwykłą torbę podróżną. Stąd pytanie odnośnie jej bezpieczeństwa, co zapinam wszystkie suwaki i co daje ja taką na odprawie? Jaką mam pewność że nikt z niej nic nie zakosi , a może są jakieś zabezpieczenia do dokupienia czy coś?

Nikt nie będzie się bawił w otwieranie kłódeczek, jak będą chcieli przetrzepać zamkniete na amen bagaże to je rozprują i zawiną potem tasmą klejącą - i nic im nie zrobisz bo tak im wolno. Bagaże mają nie mieć żadnych zabezpieczen, z wyjątkiem specjalnych kłódek które można otworzyć uniwersalnym kluczem - IMO niepotrzebna zabawa. Szczerze radę kupić małą walizkę na kółkach, w torbie wszelkie płyny po goleniu mogą sie porozbijać (w walizce też, ale szanse są mniejsze). Cenniejsze rzeczy zapakuj w bagaż podręczny.

Dręczy mnie jeszcze koszt mojej egzystencji na miejscu. Zamierzam zabrać ze sobą 600 dolarów ( już kupione - mam nadzieje tylko że nie podróbki :) ) oraz będę miał około 1000 - 1500 zł na karcie kredytowej do wykorzystania. Jak myślicie starczy czy może być ciężko ?

Na tydzień 600 dolarów na jedzenie i zwiedzanie spokojnie wystarczy, ale na szaleństwa nie licz :D

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

sa takie specjalne kludeczki ale one maja atest TSA :D

a to dlatego aby mozna bylo je latwo otworzyc w razie czego

mi np torbe zniszczyli bo tak byla zrobiona-chyba na 1 lot ;) nic mi nie zginelo :)za to tez zaplacili

dowiedz sie o zasadach zwrotu za zniszczone bagaze lub tez opuznione ,warto znac teraz przepisy ktore sie zmieniaja co jakis czas :)

Napisano
Po pierwsze przelot z Nowego Jorku do Windsor Locks to jakieś 5 godzin z przesiadką w Detroit ( 7:35 mam wylot 12:20 jestem na miejscu ) niestety nie było biletów na lot bezpośredni :/ , a dlaczego tak a nie samochodem/busem/pociągiem bo bilet kosztował grosze a z jazdą busem lub pociągiem było bardzo dużo problemów ( bus jest ale tylko w weekendy, przynajmniej z tego co wyszukiwało google :), a pociąg to też porównywalny koszt był co samolot a tez przesiadki, bo tez nie znalazłem bezpośredniego połączenia.

Greyhound z NYC do Hartford CT jedzi kilka razy dziennie i kosztuje grosze, a sam przejazd to ok. 3 godziny.

Napisano
Greyhound z NYC do Hartford CT jedzi kilka razy dziennie i kosztuje grosze, a sam przejazd to ok. 3 godziny.

No rzeczywiście byłoby z 250 zł taniej , ale teraz już pozamiatane bo biletu niestety nie oddam a i cały harmonogram mam podporządkowany po ten przelot przez Detroit :) . Co do bagażu to w sumie kit z tym bo przecież kupując bilet wykupywałem tez ubezpieczenie w którym bagaż jest ubezpieczony w razie takich wypadków na 1000 euro ( coś mi się wierzyć nie chce :D ).

Napisano

Moja walizka miała normalną kłódeczkę, raczej nie taką, o której mówi sly6 i strasznie się zdziwiłam, kiedy po przylocie do Polski otworzyłam kłódkę i walizkę, i znalazłam w niej karteczkę z TSA z informacją, że mój bagaż został sprawdzony :D

Może mieli dobry dzień, że mi bagażu nie rozpruli :)

Inna broszka, że zgubili go, ale to w Paryżu, a nie w LA ;)

Za spóżnienie (zgubienie) bagażu żadne odszkodowania się nie należą. Zakładając oczywiście, że się później znajdzie ;)

Napisano
Ogólnie to ciężko by mi było kłódeczkę do torby podróżnej podpiąć :) , a co do odszkodowania to w zakresie ubezpieczenia mojej polisy jest coś takiego:

http://img716.imageshack.us/img716/7756/czecpolisy.png ( tylko link bo nie chce coś wyświetlać zdjęcia na forum :D )

Polisę mam ważna na cały okres mojej podróży czyli obejmuje tez przeloty Delta

Fajne ubezpieczenie ;)

A kłódeczką to się zwykle sprzączki (choć nie wiem, czy to właściwa nazwa) zamka spina, żeby nikt ich nie otworzył ;)

Napisano

No nic na noc przed wylotem jeszcze małe pytanko. Mianowicie odnośnie druków jakie trzeba wypełnić. Słyszałem że w trakcie lotu do USA dostaje się jakieś druki do wypełnienia, co to są za druki , kiedy się je dostaje i kiedy i gdzie należy je zdać / okazać ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...