mala2808 Napisano 11 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2012 a mogla bys mi powiedziec jak wyglada sytulacja z podrozowaniem po usa po slubie tylko
sly6 Napisano 11 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2012 mozesz podrozowac po USA a kiedy chcesz to uczynic,zaraz po slubie ? mozesz bez jezyka funkcjonowac ale latwo mozesz wpasc w klopoty,ktos Cie oszuka,wyroluje latwo jak zobaczy ze nie znasz jezyka, ze np nie czytasz pewnych stron to jest wazne aby znac jezyk po to...czym wiecej bedziesz umiala tym lepiej sobie poradzisz w USA do tego wiecej osob poznasz.
akostka Napisano 11 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2012 Witam i dziękuję za stworzenie tego tematu. Ja też jestem na pierwszym etapie - 24 lipca minie dokładnie 5 miesięcy od złożenia przez narzeczonego dokumentów do USCIS. Teoretycznie powinni nas poinformować o decyzji. Czy ktoś z Was czekał dłużej na decyzję niż to urząd zaplanował? Mam również pytanie o średni czas, w którym dokumenty z USCIS wędrują do NVC i do ambasady, a później kiedy otrzymujemy informację o przygotowywaniu się na spotkanie. Myślicie, że jest szansa, iż wyjadę do końca września? Pewnie każde z Was ciężko znosi to czekanie i rozstanie. Ja Wam powiem, że u mnie z dnia na dzień jest coraz gorzej i łagodnie powiedziawszy tracę pozytywną energię Będę wdzięczna za wszelkie informacje! Pozdrawiam
akostka Napisano 11 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2012 Witam ponownie, Chciałabym uprzejmie zapytać o zaświadczenie o niekaralności. Wcześniej było dla mnie oczywiste, że potrzebuję je załatwić jedynie w Polsce, ale czytając Wasze posty zwątpiłam, gdyż mówicie również o innych krajach. Przez około 1 rok mieszkałam w Katarze, czy wobec tego potrzebuję również zaświadczenie z tamtego kraju? Pozdrawiam!
Nigella Napisano 11 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2012 Około roku = mniej niż rok czy więcej niż rok? "Każda osoba ubiegająca się o wizę imigracyjną i narzeczeńską w wieku powyżej 16 lat powinna przedstawić zaświadczenie o niekaralności z kraju obecnego zamieszkania, jeśli znajduje się w nim od co najmniej sześciu miesięcy oraz ze wszystkich innych krajów, w których przebywała dłużej niż rok". Tu masz zasady: http://polish.poland.usembassy.gov/poland-pl/police_certificates.html
akostka Napisano 12 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 12 Lipca 2012 Dziękuję Nigella. W Katarze byłam mniej niż rok, czyli rozumiem, że nie muszę przedstawiać zaświadczenia o niekaralności stamtąd. Ulżyło mi niesamowicie, gdyż załatwienie czegokolwiek w tym kraju graniczy w cudem!
sly6 Napisano 12 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 12 Lipca 2012 jest tak jak napisane na stronie ze powyzej 1 roku
akostka Napisano 13 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 13 Lipca 2012 Jestem skołowana, bo zarówno na stronie USCIS, jak i na travel.state.gov jest wyraźnie napisane, że wymagane jest zaświadczenie o niekaralności z każdego kraju, w którym się rezydowało conajmniej 6 miesięcy. Problem w tym, że aby uzyskać powyższe zaświadczenie z Kataru należy przesłać im m.in. odciski palców zatwierdzone przez uprawniony organ rządowy. Dzwoniąc na policję dowiedziałam się, że nie ma możliwości prywatnie uzyskania odcisków, tylko sąd może zlecić policji wykonanie tego. Grrrrr... co robić?
sly6 Napisano 13 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 13 Lipca 2012 pisac,dzwonic do Ambasady Kataru z ta sprawa tam powinni pomoc bo jest taka firma co dobrze robi odciski palcow.ale ta firma jest w Warszawie
akostka Napisano 13 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 13 Lipca 2012 Dziękuję za szybką odpowiedź sly6 Wysłałam maile do ambasady Kataru w Polsce, do ambasady USA w Polsce oraz do ambasady RP w Katarze. Ciekawa jestem która z nich mi pomoże. Swoją drogą, to nie fair, że w tej samej sprawie są podawane różne informacje
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.