Skocz do zawartości

K1 - Wszystko W Jednym

adka0401

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mnie mój narzeczony odmówił dania paragonu do dowodów, bo nie chciał, żebym znała cenę :P Później to specjalnie machałam ręką przed konsulem, żeby widział, że jest

Zbyt tani byl ? ;-)

Cala idea engagement ringow to nic innego jak napedzanie biznesu - jak kupowalem swoj to gosc w Jared zaczal od diamentu za $13k (co w sumie bylo mile bo ocenil ze tyle moge wydac a nie chcial pewnie zaczac zbyt nisko zeby nie zejsc ponizej poziomu na ktorym bylem w stanie kupic). Masakra po prostu ;-) Z drugiej strony faceci sa podstawieni pod sciana bo jak kocha to kupi i nie chce zeby dziewczyna miala gorszy niz inne...

• Odpowiedzi 441
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Cala idea engagement ringow to nic innego jak napedzanie biznesu - jak kupowalem swoj to gosc w Jared zaczal od diamentu za $13k (co w sumie bylo mile bo ocenil ze tyle moge wydac a nie chcial pewnie zaczac zbyt nisko zeby nie zejsc ponizej poziomu na ktorym bylem w stanie kupic). Masakra po prostu ;-) Z drugiej strony faceci sa podstawieni pod sciana bo jak kocha to kupi i nie chce zeby dziewczyna miala gorszy niz inne...

Masz rację co do tych pierścionków. W ogóle zauważyłam, że w stanach często chodzi o to żeby sie pokazać 'za ile był ten pierścionek' itp Im większy i droższy tym lepiej...To podejście zauważyłam niestety jest powszechne również w innych aspektach, np małżeństwo funkcjonuje tam bardziej na zasadzie biznesu czy umowy i jak w jakimś momencie jest ciężej to zwyczajnie rozwiązuje sie ta umowe i bierze rozwód. Amerykanie dużo więcej wydaja na pierścionki, ale cena nie przekłada sie na jakość związku. ;) W Polsce myśle, że pierścionek pełni role bardziej symboliczną i raczej jego cena nie gra dużej roli bo chodzi tu przecież o symbol miłości.

Napisano

Coś w tym jest... jak szukałam (skromnych) obrączek na nasz ślub, to dowiedziałam się o istnieniu całej masy pierścionków na różne okazje... engagement rings, promise rings, eternity rings...

Napisano

Ja po prostu widze cala otoczke zbudowana wogol zareczyn napedzana glownie przez przemysl jubilerski - pamietam jak bylem zdziwiony w 2001 roku jak sie wbilem do pierwszego z brzegu malla i zobaczylem reklamy financingu pierscionkow zareczynowych przy stoiskach jubilerskich.

Sam pieniedzy nie zalowalem ale koniec koncow w tamtym czasie byla to trzecia najdrozsza rzecz (po mieszkaniu w Polsce i samochodach) jaka kiedykolwiek kupilem :) Osobiscie jednak sadze ze miliardy ludzi w innych krajach oswiadczaja sie znacznie taniej i wszyscy sa tak samo (albo bardziej) szczesliwi ;-)

Przemysl weselny tutaj to kolejny temat - prawie jak healthcare... Ale jest popyt to jest i podaz i wszystko sie kreci :)

Napisano

Tylko coś mam wrażenie że to raczej dziewczyny cisną facetów o te pierścionki, a facetowi głupio odmówić bo chce uszczęśliwić ukochaną i kupuje najdroższy ;) w ogóle jakby zapominając że chodzi tu bardziej o symbol ich uczucia, a nie pokazanie że stać go na taki pierścionek.

Nie wiedziałam że jest coś takiego jak promise rings :rolleyes: Mój chłopak mi nie powiedział ( może z obawy o koszta...hehehe) Z resztą nie jestem fanką pierścionków w ogóle a już napewno nie wydawania majątku na kawałek metalu....

Napisano

Mam takie pytanie, zalozmy ze dostalem wize K1, wzielismy slub, otrzmalem zielona karte i po roku postanowilismy sie rozwiesc?? czy wtedy moj pobyt tam staje sie nielegalny czy moge sobie tam zyc legalnie i nic mni nie grozi?

Napisano

Ponieważ najpierw dostajesz (dwuletnią) warunkową zieloną kartę, to aby otrzymać właściwą zieloną kartę (dzięki której możesz jeszcze później starać się o obywatelstwo), to w chwili kiedy się rozwiedziesz, a Twoja zielona karta straci ważność, przestajesz mieć legalny status - to tak w skrócie.

Napisano

Oczywiście jest też możliwość aplikowania o RoC nawet w przypadku rozwodu - należy wtedy jednak udowodnić, że małżeństwo zawarte było w dobrej wierze, i po prostu nie wyszło.

Napisano

Ponieważ najpierw dostajesz (dwuletnią) warunkową zieloną kartę, to aby otrzymać właściwą zieloną kartę (dzięki której możesz jeszcze później starać się o obywatelstwo), to w chwili kiedy się rozwiedziesz, a Twoja zielona karta straci ważność, przestajesz mieć legalny status - to tak w skrócie.

RoC w przypadku rozwodu trzeba przeprowadzić natychmiast po rozwodzie i nie czekać do upłynięcia ważności 2-letniej karty ( i oczywiście udowodnić wtedy zawarcie małżeństwa w dobrej wierze).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...