Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam, składam wniosek o zieloną kartę. mam syna który za dwa miesiące kończy 18 lat. Czy mam go dopisać do swojego wniosku czy osobno składać wniosek. dzięki za odp. :rolleyes:

• Odpowiedzi 1,2 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Witam! przeglądam od dłuższego czasu forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania, więc teraz je przedstawie. Ogólnie jak większość forumowiczów złożyłem wniosek w loterii wizowej DV-2013. Załóżmy, że owa zielona karta zostanie przeze mnie wylosowana (teoretyczne zalożenia, warto mieć całą wiedzę za wczasu), więc:

1. Warto za wczasu starać się o wymagane dokumenty i papiery zanim okaże się czy zostało się wylosowanym, czy dopiero starać się o nie po wylosowaniu i umówieniu się na rozmowę z konsulem?

2. Ile mniej więcej trzeba przeznaczyć czasu na uzyskiwanie dokumentów potrzebnych do rozmowy z konsulem tzn. badania lekarskie, odpis aktu urodzenia, wyrobienie nowego paszportu (stracił ważność), dokumenty finansowe (sponsoring rodzinny, zapewnienie pracy w USA - mam taką możliwość), oraz innych dokumentów?

3. Co jak załóżmy, że dopiero zacznę kompletować dokumenty po ukazaniu się wyników loterii wizowej, dostane dosyć szybki termin rozmowy z konsulem, a nie bede mial pelnej listy dokumentow, czy mozna rozmowe przelozyc lub od nowa ustalic na inny termin?

4. Ile trzeba mieć srodkow na koncie bankowym, aby moc pokazac ze posiadam jakie takie fundusze pozwalajace na utrzymanie sie w USA przez jakis krotki termin?

5. Jak sie ma sprawa z bialym paszportem, bo GC to wiza imigracyjna, a zalozmy ze chcialbym co roku na 2-3 tygodnie przyjezdzac w odwiedziny do Polski, czy nie bedzie zadnego problemu, cofniecia wizy, itp. (proszę o wyrozumiałość, jeszcze nie wszystkie wiadomości mam w głowie :D)?

6. Inne dokumenty tzn. np. kursy BHP, wózki widłowe, napisane w j. polskim i angielskim są akceptowane w USA?

7. Wracając do badań lekarskich, jestem honorowym dawcą krwi, badania mam wykonywane co 2 miesiące, mogę jakieś papiery wraz z wynikami zabrać na badania lekarskie (może to przyśpieszy odrobine resztę badań), choć wyraźnie jest napisane na stronie ambasady, że np badanie krwi musi być zrobione w wymienionych przez ambasade placówkach?

8. I ostatnie, zapewne wiele razy powtarzające się pytanie na forum: jak już uzyska się upragniony wynik pozytywny z rozmowy z konsulem, wyleci się do USA, po jakim czasie można wrócić w odwiedziny do Polski, żeby nie było problemów?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :D (może pytania będą się wydawaly głupie i bezsensowne, ale proszę o wyrozumiałem odpowiedzi, bo nie daje mi to spokoju :P)

Postaram się odpowiedzieć na podstawie własnego doświadczenia.

1.Zdecydowanie zacznij wszystko załatwiać po wylosowaniu bo aby wylosować GC trzeba mieć spore szczęście i chyba szkoda inwestować a na wszystko będzie czas-spokojnie.

2.Paszport 30 dni i to zajmie najwięcej czasu i całą resztę też załatwisz w między czasie-spokojnie.Badania lekarskie np.w Poznaniu w jeden dzień ( w jednym budynku wszystko).

3.Rozmowę można przełożyć ale zdecydowanie odradzam i nawet nie rozważaj takiej wersji bo po pierwsze czasu będzie wystarczająco dużo aby wszystko bardzo spokojnie załatwić ale bez zbędnej opieszałości a po drugie po przełożeniu interview nie ma pewności ,że wiz wystarczy . Jest określona pula do rozdania wiz i potem koniec.

4.Nie musiałem wykazywać się posiadaniem żadnych środków finansowych a posiadanej oferty pracy z USA konsul nawet nie wziął do ręki.

5.Jak masz GC to tzw.biały paszport możesz wyrobić tylko raz w życiu i wtedy wyjeżdżasz z USA do 2 lat a później to już drugi raz nie dostaniesz białego paszportu.

6.Żadne dokumenty Polskie dot .kursów itp.nie są akceptowane w USA ( tylko do kosza) .Również Polskie prawo jazdy nie będzie ważne nawet przez pół dnia jak tylko otrzymasz wizę imigracyjną. Wszystko wyrabiasz w USA od nowa. Zaczynasz nowe życie :)

7.Wszystkie badania są wykonywane na Twój koszt tylko w miejscach wskazanych przez Ambasadę. Bez wyjątku.

8.Możesz wrócić tego samego dnia tym samym samolotem .Twoja wiza imigracyjna z pieczątką którą dostaniesz na lotnisku w USA będzie przez rok czasu spełniała rolę" zielonej karty". Prawdziwą (plastikową ) GC wysyłają w ciągu 30 dni po przylocie do USA ale nie musisz na nią czekać i możesz lecieć do Polski bez niej.Ale tylko do roku czasu ,później musisz mieć plastik.

Więc uważam ,że najpierw czekaj na wyniki losowania a później będziesz mieć kilka miesięcy na przygotowanie się do interview.To wszystko naprawdę nie odbywa się tak szybko.Zanim dojdzie do interview musisz wysłać odpowiednie formularze do Stanów.Tutaj wszyscy kandydaci do GC zostaną sprawdzeni przez służby specjalne a to wymaga czasu.

Napisano

Mam nadzieje, ze nie duplikuje tematu, ale przeszukiwałem forum i nic nie znalazlem.

Zastanawiam sie jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania wizy. Na stronach internetowych znalazłem informacje, ze dla 1 państwa moze zostac przydzielone maksymalnie 7% wiz tj. 3,500 z całej puli 50,000

"DV visas are divided among six geographic regions. No one country can receive more than seven percent of the available diversity visas in any one year."

Czy ktos wie gdzie mogę znaleźć informacjei ile wniosków w Polsce zostało złożonych w latach poprzednich (2006 i wcześniej) i ile osób otrzymało wizy?

Znalazłem takie dane dla lat 2007-2011 ale wtedy Polska nie uczestniczyła w loterii...

http://www.travel.state.gov/pdf/TotalDVApplicantsbyCountry.pdf

Dzieki!

Piotr.

Napisano

Kominek jak wyslesz zgloszenie to dostaniesz numer i ten numer masz zachowac do 1 maja 2012 ..od 1 maja sprawdzisz czy wygrales i co masz dalej robic ..jesli bedzie ze nie wygrales to zaden list do Ciebie nie przyjdzie.

bo papiery beda do wypelnienia i wyslania ..

Napisano

szanse na wylosowanie zielonej karty w europie w ostatniej loterii wynosiły 1.63%. Dla porównania szansa na trafienie "trójki" w totka wynosi 1.85 % wiec nie jest zle:D

Napisano

Czy po wyslaniu zgloszenia wystarczy zachowac wiadomosc i nr zgloszenia na mailu czy potrzeba wydrukowac pewne dokumenty w celach dalszych w zaleznosci od wyniku w loterii ? dziekuje i pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...