Joanna30 Napisano 9 Października 2011 Zgłoś Napisano 9 Października 2011 Zebrałam najczęściej zadawane pytania wraz z odpowiedziami, żeby użytkownicy nie musieli w kółko odpowiadać na to samo PYTANIE: Czy można używać polskich znaków przy wypełnianiu aplikacji w loterii zielonych kart? ODPOWIEDŹ: Nie. PYTANIE: Czy za udział w loterii trzeba coś płacić? ODPOWIEDŹ: Nie. Koszty ponosi się dopiero po wylosowaniu i zaproszeniu na rozmowę. PYTANIE: Czy jak jestem jeszcze w liceum, to mogę brać udział w loterii? Skończę je tuż po losowaniu. ODPOWIEDŹ: Nie. W momencie składania aplikacji w loterii (główny aplikant) musi mieć co najmniej średnie wykształcenie. Można mieć również ukończoną jedynie szkołę zawodową, ale wtedy trzeba mieć przynajmniej dwa lata pracy w zawodzie (lista zawodów dostępna jest na stronie: http://www.onetonline.org/) PYTANIE: Jak teraz jestem na drugim roku studiów, to co mam wpisać w wykształceniu? ODPOWIEDŹ: Najwyższy ukończony stopień wykształcenia na dzień wypełniania aplikacji. PYTANIE: Co zrobić, żeby wyjechać razem z partnerką/partnerem, w przypadku gdy tylko jedno z nas wylosowało zieloną kartę? A czy jeśli weźmiemy ślub, to czy moja żona/mój mąż automatycznie będzie dołączony do mojej zielonej karty? ODPOWIEDŹ: Żeby wyjechać razem należy wziąć ślub w niedługim czasie po ogłoszeniu wyników loterii, aby w dokumentach odsyłanych umieścić już obie osoby. Każde zwlekanie ze ślubem i odesłaniem papierów może skutkować brakiem zaproszenia na rozmowę, nawet jeśli się wygrało w loterii. No i nic nie dzieje się automatycznie. Po wylosowaniu i otrzymaniu dokumentów do wypełnienia, należy w nich – przed wysyłką – wpisać żonę/męża. PYTANIE: Czy przebywając nielegalnie w USA (przesiedziana wiza turystyczna, praca na wizie turystycznej) mogę wziąć udział w loterii. ODPOWIEDŹ: Tak. Ale w momencie wylosowania zielonej karty otrzymanie jej jest niemożliwe. Trzeba mieć "czystą kartotekę" w Stanach. Osobom, które mają zakaz wjazdu do Stanów (z różnych powodów) udział w loterii też nic nie da, bo zakaz wjazdu nadal je obowiązuje. PYTANIE: Jak szybko po przyznaniu wizy imigracyjnej (zielonej karty) muszę wylecieć do Stanów? ODPOWIEDŹ: Do 180 dni od dnia rozmowy w ambasadzie. Po tym terminie wiza traci ważność. PYTANIE: Co wpisać w polu "IN CARE OF"? ODPOWIEDŹ: Nie trzeba nic wpisywać, a można podać imię i nazwisko osoby, która odbierze naszą pocztę (jeśli wiemy, że nie będziemy pod wskazanym adresem w okresie, kiedy będą rozsyłane dokumenty do wypełnienia). PYTANIE: Jak wpisywać adres? Czy z "ul.", czy numer mieszkania "29/11", czy kod pocztowy z kreską, czy bez? ODPOWIEDŹ: Nie ma sprecyzowanych wymagań, co do wpisywania adresu. Więc, jak kto chce Ważne, żeby poczta polska nie miała problemów z dostarczeniem przesyłki. Mam nadzieję, że udało mi się wszystko zebrać
sly6 Napisano 9 Października 2011 Zgłoś Napisano 9 Października 2011 jesli beda dodatkowe pytania to prosze pisac ..
maciopa Napisano 16 Października 2011 Zgłoś Napisano 16 Października 2011 Q: Czemu nie mogę dodać zdjęć wszystkich członków mojej rodziny w pierwszej części formularza? A. w pierwszej części formularza dołączamy tylko zdjęcie głównego aplikanta. Formularz zawiera dwie części, z tym, że część druga pojawia się tylko i wyłącznie w przypadku zaznaczenia w części pierwszej statusu : married i/lub wpisania ilości dzieci. Zdjęcia pozostałych członków rodziny dołączamy w części drugiej formularza w odpowiednich pozycjach (spouse/child1 etc).
adam2008 Napisano 24 Października 2011 Zgłoś Napisano 24 Października 2011 Witam O co chodzi w pytaniu 6
sly6 Napisano 25 Października 2011 Zgłoś Napisano 25 Października 2011 a o co moze chodzic? ,jesli sie urodziles w Polsce to zaznaczasz Yes i tyle,,dalej nic nie musisz zaznaczac itd idziesz do kolejnego pytania nr 7..
ARANTES Napisano 26 Października 2011 Zgłoś Napisano 26 Października 2011 Mam pytanie, otóż czy trzeba zamieszczać aktualne zdjęcia dzieci które ukończyły wiek 21lat ?
sly6 Napisano 26 Października 2011 Zgłoś Napisano 26 Października 2011 ani zdjecia ani tez dane nie sa potrzebne bo te dzieci wiz takich nie dostana..
blue1986pl Napisano 26 Października 2011 Zgłoś Napisano 26 Października 2011 Hej mam pytanie dotyczące loterii wizowej jak to wygląda teraz Jestem ja syn na moje nazwisko i narzeczona. Dzis wypełniałem wniosek na loterie u fotografa który dodatkowo wypełnia wnioski i zaznaczyliśmy że jestem niezamężny ale w polu dziecko trzeba było już wstawić 1 i jego zdjęcie (muszę teraz iść z dzieckiem 9 miesięcznym myślałem ze to prostsze) czy jeszcze będzie coś potrzebne może zdjęcie narzeczonej. Przykładowo udało się i co teraz z moja narzeczoną Jej nie ma w tym wniosku bo musiałem zaznaczyć unmarried Gdybyśmy sie pobrali do maja to czy mogłaby z nami wyjechać i druga wersja gdybyśmy się pobrali po rozmowie lub w ogóle nie pobrali to czy mogłaby z nami pojechać
makdonald Napisano 26 Października 2011 Zgłoś Napisano 26 Października 2011 Hej mam pytanie dotyczące loterii wizowej jak to wygląda teraz Jestem ja syn na moje nazwisko i narzeczona. Dzis wypełniałem wniosek na loterie u fotografa który dodatkowo wypełnia wnioski i zaznaczyliśmy że jestem niezamężny nadajesz sie kolego na emigranta w 100% proponuje San Francisko ewentualnie Ki Lest tam niezameznych facetow poszukuja najbardziej p.s. pozdrowienia dla fotografa, ktory "dodatkowo wypelnia wnioski" - co byscie tam w polsce zrobili bez tej hameryki ....hehehe
Joanna30 Napisano 26 Października 2011 Autor Zgłoś Napisano 26 Października 2011 Przykładowo udało się i co teraz z moja narzeczoną Jej nie ma w tym wniosku bo musiałem zaznaczyć unmarried Gdybyśmy sie pobrali do maja to czy mogłaby z nami wyjechać i druga wersja gdybyśmy się pobrali po rozmowie lub w ogóle nie pobrali to czy mogłaby z nami pojechać Odpowiedź na to pytanie jest w pierwszym poście w tym wątku. Wątek specjalnie zaczyna się "przeczytaj zanim zadasz pytanie", żeby nie zadawać pytań, na które są już odpowiedzi Mogę jedynie dodać, że co do drugiej wersji, czyli jak się nie pobierzecie (lub pobierzecie po rozmowie), to narzeczona z Wami nie wyjedzie. Bo niby dlaczego? Aplikację złożyłeś Ty (i syn). W papierach odsyłanych wpiszesz siebie i syna. Jeśli narzeczona nie będzie żoną, to nie będzie rodziną, więc nie będziesz mógł jej wpisać przed odesłaniem papierów. Nie będzie więc mogła z Wami wyjechać.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.