Skocz do zawartości

Przesiedzenie Wizy Rodzica, Sponsorowanie Go Przez Obywatela

izza

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam wszystkich ja jestem w bardzo podobnej sytuacji moja mama jest od 2006 roku w usa nielegalnie teraz moja siostra otrzymala obywatelstwo amerykanskie . W tym miesiacu ma zaczac ja sponorowac, niby ma to trwac od 2 do 6 miesiacy ale niewiem czy jest to mozliwe i jak wyglada sprawa z tym ze teraz ma 10letni zakaz wjazdu do usa? Mam nadzieje ze darady to w miare szybko zalatwic, bo chcialabym zeby mama zaczela mnie sponorowac? Czy wiecie jak dlugo trzeba czekac na GC jezeli mama zaczelaby mnie sponsorowac jak samaby uzyskala GC?

• Odpowiedzi 31
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Ciężko powiedzieć, bo nie napisałaś, ile masz lat, a to determinuje, pod którą kategorię będziesz podlegać (zakładając, że mama otrzyma zieloną kartę i spełni wszystkie warunki do sponsorowania Ciebie).

F2A - Spouses and Children of Permanent Residents

F2B - Unmarried Sons and Daughters (21 years of age or older) of Permanent Residents

Obecnie a kategorii F2A są rozpatrywane petycje złożone przed 1. czerwca 2010, a w kategorii F2B 15. września 2004.

Nie jestem tez pewna, ale wiek chyba nie jest "zatrzymywany" w przypadku sponsorowania przez posiadacza GC.

Ale to niech może się wypowie ktoś bardziej zorientowany.

Napisano

witam wszystkich ja jestem w bardzo podobnej sytuacji moja mama jest od 2006 roku w usa nielegalnie teraz moja siostra otrzymala obywatelstwo amerykanskie . W tym miesiacu ma zaczac ja sponorowac, niby ma to trwac od 2 do 6 miesiacy ale niewiem czy jest to mozliwe i jak wyglada sprawa z tym ze teraz ma 10letni zakaz wjazdu do usa? Mam nadzieje ze darady to w miare szybko zalatwic, bo chcialabym zeby mama zaczela mnie sponorowac? Czy wiecie jak dlugo trzeba czekac na GC jezeli mama zaczelaby mnie sponsorowac jak samaby uzyskala GC?

2 miesiace to jest nierealne aby dostala green card w tak krotkim czasie.

Napisano

Ale to tylko AoS bedzie - 2 miesiace sa wysoce nieprawdopodobne ale nie nierealne. Moj AoS trwal 2 miesiace a w przypadku matka-corka odpada kwestia bona-fide relationship - chyba ze kaza DNA test robic ?

Napisano

jak wyjdzie Twoje mama po za USA to bedzie miec bana na 10 lat a tak nalezy czekac na GC w USA i wtedy taki pobyt jest przebaczany

to ile bedzie trwac zalezy od dokumentow jak sie wypelnia,wysyla itd

Napisano

dzieki za odpowiedz. Mialabym jeszcze takie pytanie poniewaz moj partner 6 lat temu wrocil z usa byl tam 5 lat nielegalnie a teraz chcielibysmy tam wyjechac. Prawnik powiedzial ze jedynym wyjsciem jest wiver. Ale co do tego niejestem pewna poniewaz za 3 miesiace uzyska paszport brytyjski dzieki czemu moze podrozowac bezwizowo. Chcialam zaznaczyc ze nieposiadaja jedo odciskow palcow. Moje pytanie jest czy powinnien skladac ten waiver czy probowac wyjechac na paszport brytyjski i czy jako anglik moze sie starac o jakiekolwiek zalegalizowanie pobytu tam?

Napisano

Jako anglik moze sie starac a zalegalizowanie pobytu tak samo jak polak - czyli nie moze.

5 lat nielegalnego pobytu to 10 letni ban. I zareczam Ci ze wiedza ze byl.... Bez wzgledu jakie obywatelstwo przedstawi....

Napisano

Ktos tutaj pisal ze ktos mial obywatelstwo Kanadyjskie i wyszlo cos z waiver ale nalezy znalesc dobrego adwokata na to

Majac nawet i 10 paszportow to nadal na tym czlowieku jest ban i teraz wyobraz sobie ze leci taka osoba do USA,legalizuje pobyt i dostaje GC ale miedzy czasie urzad dowiaduje sie ze taka osoba nie powinna dostac GC i wiesz co jest?a no nie ma juz ten ktos GC i nie ma tlumaczenia ze dali wiec dlaczego odbieraja,to samo z obywatelstwem USA

oczywiscie niech kazdy robi jak chce ale takie jest prawo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...