Szarakdorsz Napisano 20 Lutego 2012 Zgłoś Napisano 20 Lutego 2012 Czy jako rezydent mogę używać w Polsce amerykańskie prawo jazdy, jeżeli wyrobie sobie International Drivers Permit? Na stronie ambasady podają termin "american citizens", więc teraz nie jestem pewien co i jak.
sly6 Napisano 20 Lutego 2012 Zgłoś Napisano 20 Lutego 2012 ludzie z GC tak jezdzili ,,napisz-zadzwon do Ministerstwa Infrastruktury ,,napisz do dzialu ktory zajmuje sie prawami jazdy.
ilya_ Napisano 20 Lutego 2012 Zgłoś Napisano 20 Lutego 2012 http://polish.krakow.usconsulate.gov/service/informacje-dla-podrnych-i-osb-zamieszkaych-w-polsce/prawo-jazdy-w-polsce.html
aldi79 Napisano 20 Lutego 2012 Zgłoś Napisano 20 Lutego 2012 Uzywac pewnie mozesz , ale uwazaj z ubezpieczeniem na to prawo jazdy .....moj szwagier obywatel USA tak jezdzil , do momentu wypadku ....ubezpieczenie oczywiscie go przyjelo , pieniazki wzieli a jak stal sie wypadek to sie wypieli i nie chca wyplacic za skasowane auto , bo brak polskiego prawa jazdy i teraz ma wieki problem i musi sie sadzic z ubezpieczeniem ....radze dokladnie sprawdzic warunki ubezpieczenia i zycze bezkolizyjnej jazdy oczywsicie !!!
Szarakdorsz Napisano 22 Lutego 2012 Autor Zgłoś Napisano 22 Lutego 2012 ilya_ podajesz mi link, a ja wyraźnie chyba napisałem, że treść na stronie ambasady przeczytałem. Dzięki, za rady, postram się jakoś dzisiaj/jutro przedzwonić
pacio177 Napisano 23 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2012 Jadąc do USA na miesiąc mogę jezdzic na polskim prawku czy powinienem wyrobic miedzynarodowe?
SuperTraveller Napisano 23 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2012 Na stronie Fostera znalazłem takie wyjaśnienie : "Polskie prawo jazdy uprawnia do prowadzenia samochodu na terytorium Stanów Zjednoczonych, jednak posiada kilka ograniczeń. Po pierwsze, podczas kontroli należy przedstawić inny dokument weryfikujący tożsamość (np.paszport). Po drugie, większość stanów (w każdym stanie obowiązują wewnętrznec przepisy dotyczące prawa jazdy) określa maksymalny okres czasu, w którym można prowadzić samochód. Najczęściej jest to okres 3 miesięcy. Najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie międzynarodowego prawa jazdy o które można aplikować w urzędzie miasta, w ktorym prawo jazdy zostało wydane. Koszt wydania takiego dokumentu wynosi 25 PLN - dokument jest ważny przez okres 3 lat." Więcej na ich stronie - http://www.jobster.p...awo-jazdy-w-usa Jeżeli coś się nie zgadza to ktoś z forum pewnie to zweryfikuje
kzielu Napisano 23 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2012 Wszystko zalezy od stanu - kazdy ma swoje wlasne przepisy wiec cytowanie jakiegos Fostera jest bez sensu...
pacio177 Napisano 23 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2012 Na stronie Fostera znalazłem takie wyjaśnienie : "Polskie prawo jazdy uprawnia do prowadzenia samochodu na terytorium Stanów Zjednoczonych, jednak posiada kilka ograniczeń. Po pierwsze, podczas kontroli należy przedstawić inny dokument weryfikujący tożsamość (np.paszport). Po drugie, większość stanów (w każdym stanie obowiązują wewnętrznec przepisy dotyczące prawa jazdy) określa maksymalny okres czasu, w którym można prowadzić samochód. Najczęściej jest to okres 3 miesięcy. Najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie międzynarodowego prawa jazdy o które można aplikować w urzędzie miasta, w ktorym prawo jazdy zostało wydane. Koszt wydania takiego dokumentu wynosi 25 PLN - dokument jest ważny przez okres 3 lat." Więcej na ich stronie - http://www.jobster.p...awo-jazdy-w-usa Jeżeli coś się nie zgadza to ktoś z forum pewnie to zweryfikuje tez to czytałem ale nie wiem tez na ile są to akutalne informacje i dlatego zapytałem , bo moze ktoś juz to praktykował
pacio177 Napisano 23 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2012 Ok sprawdziłęm na stronie kosnulatu w Chicago i wychodzi mniej wiecej ze to co pisze Foster to tak jest w Illinois
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.