dziwan Napisano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2013 Witamjestem na tym forum pierwszy raz wiec prosze o wyrozumialoscpotrzebuje informacji o elis kompletnie o tym zapomnialem ze mam to zaplacic a niedlugo wyjazd. konto sobie tam zalozylem ale nie bardzo nie wiem jak ma to zaplacic nie ma karty kredytowej. jakie sa mozliwosci czy mozna to zaplacic ktos kto jest w stanach prosze o szybka opowiedz bo spieszy mi sie
Rado22 Napisano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2013 Witam ponownie wszystkich, ja juz tez od tygodnia na amerykanskiej ziemi na JFK wszystko przebieglo bezproblemowo, poszedlem do pokoju po prawej stronie gdzie kazano mi czekac z 5 min, potem wezwano, zrobiono zdjecie, kazano sie podpisac i zostawic odcisk palca, that's it. Na pewno nie ma sie czego obawiac Mam tylko jedna watpliwosc - tuz przed wylotem zaplacilem przez ELIS wymagana kwote 165 USD. Od tej pory mam status ACCEPTED a w status details "Your application/petition has been accepted and is pending review. " I jest tez Receipt ID, ktory gdy wpisuje na http://www.uscis.gov/portal/site/uscis wyskakuje mi informacja "Your case can not be found at this time in My Case Status. Please check your receipt number and try again". Wiem, ze wiekszosc z Was czekalo na zielona karte ponad miesiac, ale wydaje mi sie to dziwne ze po tygodniu nawet nie moge sprawdzic swojego statusu. Jak to wygladalo u Was? Z gory dzieki za pomoc
sly6 Napisano 15 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2013 dziwan moze ktos za Ciebie zaplacic w stanach a mozesz juz na miesjcu sam to oplacic bo sa tez takie przypadki i ludzie nie maja nic na granicy z tego powodu ze nie zaplacili
dziwan Napisano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2013 ok dzieki jeszcze tylko jedno pytanie w stanach gdzie i jak mozna to zaplacic
lembryk Napisano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2013 Witam ponownie wszystkich, ja juz tez od tygodnia na amerykanskiej ziemi na JFK wszystko przebieglo bezproblemowo, poszedlem do pokoju po prawej stronie gdzie kazano mi czekac z 5 min, potem wezwano, zrobiono zdjecie, kazano sie podpisac i zostawic odcisk palca, that's it. Na pewno nie ma sie czego obawiac Mam tylko jedna watpliwosc - tuz przed wylotem zaplacilem przez ELIS wymagana kwote 165 USD. Od tej pory mam status ACCEPTED a w status details "Your application/petition has been accepted and is pending review. " I jest tez Receipt ID, ktory gdy wpisuje na http://www.uscis.gov/portal/site/uscis wyskakuje mi informacja "Your case can not be found at this time in My Case Status. Please check your receipt number and try again". Wiem, ze wiekszosc z Was czekalo na zielona karte ponad miesiac, ale wydaje mi sie to dziwne ze po tygodniu nawet nie moge sprawdzic swojego statusu. Jak to wygladalo u Was? Z gory dzieki za pomoc Witam Ja już z rodzinką jestem od trzech tygodni w Chicago i w dalszym ciągu mam ten sam komunikat co Ty. Zapłaciłem z miesiąc przed wylotem.
Rado22 Napisano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2013 Witam Ja już z rodzinką jestem od trzech tygodni w Chicago i w dalszym ciągu mam ten sam komunikat co Ty. Zapłaciłem z miesiąc przed wylotem. Hej lembryk, a robiles cos z SSN, czy przyszedl sam? Do mnie jeszcze nie przyszedl, a chcialbym juz konto w banku zalozyc i prawo jazdy zrobic... czy ktos moze tez mial taka sytuacje jak my? Pozdrawiam
jkb Napisano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2013 O kartach kredytowych to raczej zapomnij na poczatek Tu sie nie zgodze. Secured credit card to bardzo dobry sposob na budowanie kredytu. I karte taka wydadza chyba kazdemu, bo instytucja ja wydajaca nie ryzykuje absolutnie nic. Jezeli chodzi o banki to od jakiegos czasu stronie i sklaniam sie raczej w kierunku credit unions.
kzielu Napisano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2013 Secured - tak. Tyle ze ona ma znikomy limit rowny kaucji ktora trzeba wplacic.
dudek0502 Napisano 16 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2013 Rado22, ja miałem problemy z SSN. Wylądowaliśmy w Chicago 23 czerwca i już 24 stawiliśmy się w biurze dowiedzieć się, czy możemy jakiś papier dostać, którym moglibyśmy się pochwalić u pracodawcy. Babeczka poinformowała nas, że do 21 dni od przylotu ona nic nie może w systemie zrobić i poradziła nam czekać. 11 lipca, na krótko przed upływem wspomnianego okresu jeszcze raz pojechaliśmy do biura i okazało się, że musimy złożyć aplikacje, ponieważ w systemie nas nie ma (sic! - jesteśmy pewni że we wnioskach występowaliśmy o przyznanie SSN). To był czwartek, wypełniliśmy na miejscu potrzebne kwity, a następnego dnia dostaliśmy w tym samym biurze przyznane numery (wydruk na zwykłej kartce). Natomiast karty z numerami przyszły pocztą w następny wtorek, wszystkie cztery. Co do GC, to moja przyszła najpóźniej, dokładnie w ostatnią sobotę, żona i dzieci dostali swoje plastiki tydzień wcześniej.
lembryk Napisano 16 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2013 Hej lembryk, a robiles cos z SSN, czy przyszedl sam? Do mnie jeszcze nie przyszedl, a chcialbym juz konto w banku zalozyc i prawo jazdy zrobic... czy ktos moze tez mial taka sytuacje jak my? Pozdrawiam Hej. Musisz zrobić tak jak napisał wyżej dudek0502, czyli udać się do biura SS i złożyć aplikację. Bez tego numer niestety nie przyjdzie. My po złożeniu aplikacji czekaliśmy równo tydzień. Jeżeli masz dzieci to musisz je zabrać ze sobą do biura bo bez tego nie złożysz na nie aplikacji. A co do konta to sam ssn nie wystarczy. Musisz mieć co najmniej dwa dokumenty jeden musi być amerykański, tak że koło się zamyka. Najpierw SSN, później prawko lub ID a na końcu konto w banku.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.