Joanna30 Napisano 4 Września 2012 Zgłoś Napisano 4 Września 2012 Ale oni nie zapraszają wszystkich, których wylosowali. Niektórzy odpadają właśnie z powodu tych różnych względów, o których wspomniała Irvinna. Jaki sens jest procedować ich aplikację, jeśli wiadomo jest, że nie przejdą jej pozytywnie? Czy komuś zdarzyło się, żeby dopiero na interview został odrzucony? Czy może jeszcze przed interview odrzucane są takie przypadki? Są na ten temat jakieś dane?
lembryk Napisano 4 Września 2012 Zgłoś Napisano 4 Września 2012 Ale oni nie zapraszają wszystkich, których wylosowali. Niektórzy odpadają właśnie z powodu tych różnych względów, o których wspomniała Irvinna. Jaki sens jest procedować ich aplikację, jeśli wiadomo jest, że nie przejdą jej pozytywnie? Mi też się tak wydaje. Pytanie, czy informują osoby których aplikacje nie przeszły weryfikacji?
Joanna30 Napisano 4 Września 2012 Zgłoś Napisano 4 Września 2012 Tego nie wiem. Trzeba by znaleźć kogoś, kto wylosował zieloną kartę, wysłał papiery, a i tak nie został zaproszony na rozmowę. Na pewno dotyczy to osób z wysokimi numerami (na dany region), bo jak zielone karty się skończą, to po prostu nie mają szansy ich otrzymać, jeśli mają za wysokie numery. Ale co się dzieje, w przypadku, kiedy ktoś ma niski numer? Nie wiem. I absolutnie nie mówię, że z Tobą tak będzie. To tylko takie ogólne spostrzeżenia.
Justi_87 Napisano 4 Września 2012 Zgłoś Napisano 4 Września 2012 Nie wiem, czy sa na ten temat jakies dane ale niejednorkrtonie czytalam na zagranicznych forach o osobach, ktor zostaly odrzucone podczas interview, bo nie spelnialy wymogu szkoly, okazalo sie, ze zawod nie spelnia kryteriow podanych w opisie loterii itp. Wiele bylo tez przypadkow, ze dana osoba podczas rozmowy dowiadywala sie, ze jest insdmissable. Nie wiem, jak jest faktycznie. Moja "wiedza" oparta jest jedynie na tym, co przeczytalam i slyszalam. Poza tym w przypadku innych aplikacji, jesli te zostaly odrzucone, aplikant jest o tym informowamy. Jesli gc nie zostaje przyznana musi byc ku temu prawnie uzasadniony powod, ktory masz prawo znac wic nie wydaje mi sie zeby, jesli faktycznie dochodzi do odrzucenia aplkacji, dzialo sie to bez wiedzy aplikanta.
lembryk Napisano 4 Września 2012 Zgłoś Napisano 4 Września 2012 Ja mam nr dość wysoki bo prawie 25000, ale czuł bym się pewniej wiedząc, że papiery mam zaakceptowane.
Andriuu Napisano 4 Września 2012 Zgłoś Napisano 4 Września 2012 ja mam 22xxx i tez obawy nigdy nie ma pewnosci szkoda ze nie mam szans w tym roku na zaproszenie
maciopa Napisano 4 Września 2012 Zgłoś Napisano 4 Września 2012 Wydaje mi sie, ze takie cos ma miejsce w przypadku starania sie o naturalizacje, nie o gc. Loteria rzadzi sie swoimi prawami. Poza tym, nawt jesli aplikacja nie spelnia pewnych wymagan dowiadujemy sie o tym podczas rozmowy. Tzn., ze jesli wyslemy wszystkie wymagane dokumenty, kcc je wklepuje do systemu, dokladnie sprawdza, ale ewentualne misrepresentation/Fraud etc. wychodzi podczas interview. Wowczas dowiadujemy sie o przyczynie odmowy i jej konsekwencjach. Hej, przyjmowanie, że zaprasza się osoby na rozmowę do Ambasady/Konsulatu tylko po to by im powiedzieć, że ich aplikacja nie spełnia wymogów - z założenia jest obarczone błędem, ponieważ przed rozmową ponosi się określone koszty oraz uiszcza się opłatę za rozpatrzenie wniosku. W Ambasadzie/Konsulacie rozpatrywane są aplikacje, które przejdą przez KCC, z tym, że ostateczną decyzję o przyznaniu wizy imigracyjnej (zielonej karty) podejmuje pracownik konsularny po przeprowadzeniu rozmowy. Odpowiadając na pytanie Joanny zawarte w ostatnim akapicie - na forum przytaczany był przykład osób, które po rozmowie otrzymały decyzję negatywną. Postaram się później znaleźć i dokleić poniżej. Aby poprzeć słowa Irvinny odnośnie niezapłaconych mandatów drogowych, przytoczę fragment informacji zaczerpnięty ze strony dot. podróżowania w ramach ruchu VWP ( http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-niv-visawaiverinfo.asp ) "(...) Osoby, które popełniły drobne wykroczenia drogowe, które nie skutkowały aresztem i/lub wyrokiem skazującym za wykroczenie mogą podróżować bez wizy, o ile spełniają pozostałe wymagania. Jeśli wykroczenie drogowe miało miejsce w Stanach Zjednoczonych i dana osoba nie opłaciła grzywny lub nie stawiła się na rozprawie sądowej, może być wydany nakaz aresztowania dla takiej osoby i wówczas mogą pojawić się problemy przy wjeździe do USA. Dlatego też należy najpierw uregulować takie kwestie przed podróżą, kontaktując się z sądem, w którym dana osoba miała się stawić. Jeśli adres sądu jest nieznany, można go znaleźć na stronie internetowejwww.refdesk.com. (...)".
Joanna30 Napisano 4 Września 2012 Zgłoś Napisano 4 Września 2012 Dzięki za odpowiedź, maciopa. Wiedziałam, że Ty masz więcej informacji na ten temat.
Aberek Napisano 4 Września 2012 Zgłoś Napisano 4 Września 2012 Coś się im wali, i to porządnie, na stronie do sprawdzania statusu. Zalogowałem się na swoje dane i wyskoczyło mi info o wylosowaniu kogoś z Nigerii z numerem 2013AF000152**.
maciopa Napisano 4 Września 2012 Zgłoś Napisano 4 Września 2012 Coś się im wali, i to porządnie, na stronie do sprawdzania statusu. Zalogowałem się na swoje dane i wyskoczyło mi info o wylosowaniu kogoś z Nigerii z numerem 2013AF000152**. GO FOR IT!!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.