antii Napisano 25 Marca 2014 Zgłoś Napisano 25 Marca 2014 Hejka wszystkim, Jest ktoś w Edmonton? Wczoraj przyleciałam i powiem Wam jak było wszystko bez najmniejszego problemu, bezstresowo, na lotnisku żadnych głupich pytań, ubezpieczenia też nie sprawdzali, tylko pytali czy byłam u lekarza i czy jestem zdrowa. Najbardziej obawiałam się tego ubezpiecznia, nie wykupiłam na rok bo jest cholernie drogo, chcieli w najtańszej wersj 1000 zł, kupiłam tylko na 3 miesiące w razie gdyby było potrzebne. Powiedziałam sobie, że najwyżej wrócę jak mi wbiją krótszą, ale nie dostałam na rok. Pytali gdzie będę pracować, to powiedziałam, że jeszcze nie wiem jak macie jakieś pytania to śmiało pozdrawiam
sly6 Napisano 25 Marca 2014 Autor Zgłoś Napisano 25 Marca 2014 antii co do ubezpieczenia dlaczego potrzeba i musi byc na 1 rok po 1 nie wiadomo kto ile czasu bedzie w danej Prowincji a wiec nie wiadomo kiedy otrzyma karte z danej Prowincji aby isc do lekarza,szpitala itd,do tego kiedy otrzyma ubezpieczenie z pracy-prywatne,jak dostanie prace po 2 takie ubezpieczenie pokrywa koszta powrotu danej osoby do Polski wrazie problemow ze zdrowie,po wypadku kiedy mozna juz podrozowac i napisze o innej mozliwosci w sprowadzeniu kogos i pochowaniu,.to ubezpieczenie tak samo to pokrywa z Prowincji pokrywa samo leczenie i tylko leczenie . Napisalem to aby nie bylo,ze nie wiedzialem,nie wiedzialam .a ze na granicy tego nikt nie sprawdza to sa rozne rozmowy i rozni urzednicy .
Pacowsky Napisano 25 Marca 2014 Zgłoś Napisano 25 Marca 2014 Hejka wszystkim, Jest ktoś w Edmonton? Wczoraj przyleciałam i powiem Wam jak było wszystko bez najmniejszego problemu, bezstresowo, na lotnisku żadnych głupich pytań, ubezpieczenia też nie sprawdzali, tylko pytali czy byłam u lekarza i czy jestem zdrowa. Najbardziej obawiałam się tego ubezpiecznia, nie wykupiłam na rok bo jest cholernie drogo, chcieli w najtańszej wersj 1000 zł, kupiłam tylko na 3 miesiące w razie gdyby było potrzebne. Powiedziałam sobie, że najwyżej wrócę jak mi wbiją krótszą, ale nie dostałam na rok. Pytali gdzie będę pracować, to powiedziałam, że jeszcze nie wiem jak macie jakieś pytania to śmiało pozdrawiam no opowiadaj opowiadaj
antii Napisano 25 Marca 2014 Zgłoś Napisano 25 Marca 2014 no opowiadaj opowiadaj nie wiem co chcesz wiedzieć dzisiaj idę załatwić SIN i konto w banku. Jest slonecznie, ale zmino, -10 stopni z małymi opadami śniegu. Jestem tu od kilu godz, więc nie mam dużego dośwaiadczenia, ale jeżeli checie wiedzieć więcej w kwesti organiacyjnej to proszę pytać
sly6 Napisano 31 Marca 2014 Autor Zgłoś Napisano 31 Marca 2014 antii i jak z numerem SIN,kontem bankowym...
antii Napisano 31 Marca 2014 Zgłoś Napisano 31 Marca 2014 Numer SIN i konto w Banku załatwiłam w 5 min bez żadnych problemów. Numer dostałam na wydrukowanym zaświadczeniu na którym jest również Twoj adres, karta przyjdzie pocztą. Jeżeli chodzi o konto w banku to poszłam do CIBC, tam mają ofertę dla nowo przybyłych na rok bez opłat i bez limitu transakcji. Kartę bezimienną dostałam od ręki, natomiast imienną przyślą pocztą razem z czekami Najwięcej energi kosztowało mnie dobranie odpowiedniej karty sim do mojego Europejskiego telefonu. Są trzy główne sieci komórkowe, które pracują na różnej częstotliwości. Nasze europejskie na Rogers. Długa historia z tymi sieciami, ja polecam 7eleven, kupujesz kartę za 10$ aktywację robisz w domu, (można też zapłacić 35$ w salonie, ale jak kupisz kartę to tam masz instrukcję, 2 min i karta aktywowana nie płaćcie 35$ w sklepie. Doładowałam za 25$ i karta ważna przez rok. Z tymi tel. na kartę nie jest jak w Europie. Tutaj nie są popularne i mało kto wam doradzi w dobraniu najlepszej, z doświadczenia odsyłają z jednego sklepu do drugiego, a po wyjściu z 7 macie już dość antii co do ubezpieczenia dlaczego potrzeba i musi byc na 1 rok po 1 nie wiadomo kto ile czasu bedzie w danej Prowincji a wiec nie wiadomo kiedy otrzyma karte z danej Prowincji aby isc do lekarza,szpitala itd,do tego kiedy otrzyma ubezpieczenie z pracy-prywatne,jak dostanie prace po 2 takie ubezpieczenie pokrywa koszta powrotu danej osoby do Polski wrazie problemow ze zdrowie,po wypadku kiedy mozna juz podrozowac i napisze o innej mozliwosci w sprowadzeniu kogos i pochowaniu,.to ubezpieczenie tak samo to pokrywa z Prowincji pokrywa samo leczenie i tylko leczenie . Napisalem to aby nie bylo,ze nie wiedzialem,nie wiedzialam .a ze na granicy tego nikt nie sprawdza to sa rozne rozmowy i rozni urzednicy . nie wiem co mi się utarło z tym ubezpieczniem, ale myślałam, że bez niego mogą Ci skrócić pobyt. Gdzieś to wyczytałam. W każdym razie dzięki za sprostowanie tematu.
MeAnAngel Napisano 31 Marca 2014 Zgłoś Napisano 31 Marca 2014 hej czy ktoś się orientuje dlaczego program jeszcze nie rusza? na stronie pisza o spotkaniu w ambasadzie, ale takie rzeczy zawsez były kilka miesięcy przed rozpoczęciem. Jest Kwiecień i nic się nie dzieje... Coś, ktoś?
sly6 Napisano 31 Marca 2014 Autor Zgłoś Napisano 31 Marca 2014 I moga takie cos zrobic ,to zalezy od urzednika na lotnisku,zobaczy ubezpieczenie na okres 3 miesiecy i wyda takie tez pozwolenie na prace,pobyt chyba ze ma sie nie zle gadane i urzednik uwierzy Ci ze wykupisz dalej ubezpieczenie a co do numeru SIN to niech to bedzie historia dla tych co uwazaja ze nie dadza sobie rady tak samo z kontem bankowym kiedy ruszy?a nie wiadomo, pisza ze bedzie cos wiadome 24-72 godz przed otwarciem ..i tego sie trzymamy
aguss Napisano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2014 Hej ! Czy ktoś się orientuje na czym to spotkanie polega? i czy to znaczy, że osoby które nie mogą się stawić tracą szanse w IEC 2014?
jabba1 Napisano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2014 Nie ma to nic wspólnego z szansą na IEC. Ponoć na spotlaniu nie dowiesz się nic więcej niż jest na stronie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.