sly6 Napisano 27 Września 2012 Autor Zgłoś Napisano 27 Września 2012 Mikun jest pare wyjsc i pamietaj o tym ze takie cos jak prawo sie zmienia,cos dochodzi a cos zostaje wstrzymane -zawieszone I teraz mozesz przejsc na pobyt turystyczny i pobyc troche w Kanadzie,mozesz dostac pozwolenie na prace ale nie jako IEC ale pracownik ale tutaj juz sa zasady inne przy przyznawaniu tego oraz zasad pobytu,slub i legalizacja pobytu i program PNP danej Prowincji Bo maja swoje programy dane Prowincje na pobyt staly, np nauka zapraszam do lektury strony rzadowej http://www.cic.gc.ca/ a mozesz po 6 miesiacach wrocic ale na inny program do Kanady.
Diverse Napisano 28 Września 2012 Zgłoś Napisano 28 Września 2012 Orientujecie się może kiedy będą jakieś informacje. I czy informacje równają się tym że będzie już można wysyłać podania?
sly6 Napisano 29 Września 2012 Autor Zgłoś Napisano 29 Września 2012 mozna podobno teraz wysylac a cos bedzie wiadomo moze w pazdzierniku,listopadzie..i wtedy tez sie wysyla zgloszenia ..nie ma co czekac
Diverse Napisano 29 Września 2012 Zgłoś Napisano 29 Września 2012 teraz wole nie wysyłać bo coś jeszcze pójdzie nie tak a tam trzeba im wpłatę jeszcze robić itp jak dadza w październiku info to wyślę
sly6 Napisano 29 Września 2012 Autor Zgłoś Napisano 29 Września 2012 jesli dadza w pazdzierniku napisz do Ambasady i zobaczyc co Ci odpowiedza w tej sprawie,znajdziesz e-mail?
Diverse Napisano 29 Września 2012 Zgłoś Napisano 29 Września 2012 nie mógłbyś podać i czy w angielskim języku napisać?
Joanna30 Napisano 30 Września 2012 Zgłoś Napisano 30 Września 2012 nie mógłbyś podać i czy w angielskim języku napisać? Rozumiem, że to żart, prawda? W końcu dostęp do internetu masz... Wykaż choć odrobinę inicjatywy
sly6 Napisano 30 Września 2012 Autor Zgłoś Napisano 30 Września 2012 moglbym http://www.canadainternational.gc.ca/poland-pologne/offices-bureaux/contact_visas_contactez.aspx?lang=pol&view=d http://www.canadainternational.gc.ca/poland-pologne/experience_canada_experience/contact_us-communiquez_avec_nous.aspx?lang=pol&view=d mozesz pisac w j.angielskim,francuskim lub tez polskim
natalia23 Napisano 7 Października 2012 Zgłoś Napisano 7 Października 2012 Hej wszystkim:) Duzo czytalam Waszych wpisow i postanowilam ze coz napisze moze komus sie przyda:) Zaczne od tego ze swoja przygode z Kanada zaczelam w zeszlym roku. W 2011 bylam na trzecim roku studiow w Irlandii i zeby ukonczyc tamten rok zrobic 6 miesiecy praktyk. No wiec wymyslilam ze pojade do Kanady, a czemu nie? Szukalam roznych stron na temat pracy itp itd. wkoncu znalazlam biuro w Warszawie ktore wspolpracuje z biurem w Vancouver. Wiec w biurze zalatwiaja wize, prace, tak zwane orientation w Vancouver etc. Trzeba tylko wypelnic papiery i wyslac im, chyba ze ktos jest na miejscu to wtedy latwiej. Kiedy ja wszystko zalatwialam, biuro szukalo dla mnie pracy wysylajac moje CV ktore trzeba miec zrobione w stylu kanadyjskim. Kiedy juz znalezli prace, pracodawca skontaktowal sie ze mna w celu rozmowy kwalifikacyjnej ktora zostala przeprowadzona na Skypie. Biuro tez moze zalatwic bilety lotnicze ale mysle ze samemu taniej. Najtanszy jest airtransat.com (naprawde) Ok, wiec po dwoch dniach od mojej rozmowy z pracodawca dostalam prace. Wyjechalam do Jasper w prowincji Alberta do hotelu i pracowalam w restauracji. Teraz tez tu jestem ale to pozniej... Jezeli chodzi o pieniadze, wyplate itp itd. No to tak. Stawka w zeszlym roku w Albercie byla 8.70 na godzine. Potem Alberta podniosla ja do 9.40 a teraz jest 10.20. Wyplata jest co dwa tygodnie. Ale jesli pracujesz w restauracji, w barzem, w klubie, to masz napiwki, zawsze! Poniewaz w Kanadzie trzeba zostawiac napiwki. W Albercie wynosi to zazwuczaj 15% od rachunku, co znaczy ze jezeli pracujesz w dobrym miejscu, zawsze masz gotowke do reki kazdego dnia. Jezeli jestes kelnerem, to minimum napiwku na dzien, gdzie pracujesz nie wiecej jak 7 godzin, masz jakies 100 dolarow-dziennie, wiec nie trzeba tylko czekac na wyplate bo z samych napiwkow mozna niezle zaoszczedzic. Co do wizy bo chyba nie wspomnialam, to byla wakacyjna. To by bylo na tyle jesli chodzi o zeszly rok. W tym roku wyjechalam w czerwcu. Gdzies w kwieniu staralam sie o wize. Tym razem nie moglam wyjechac na wakacyjna poniewaz dwa razy nie mozna jechac na ta sama. W tym roku aplikowalam na young professionals. Moja wize dostalam po dwoch tygodniach. Wiem ze 2500 dolcow trzba miec na wyjazd do kanady, i trzeba przedstawic dowod ze je macie. Ale trik polega na tym ze jezeli juz macie zapewiona prace, to wcale nie musiscie miec tych okraglych 2500 dolcow zeby wyjechac. Oczywiscie musiscie pokazac ambasadzie ze je macie, ale... wystarczy ze macie jakiegow wujka, ciotke kogos z rodziny kto ma ta pieniadze i moze wam przelac na konto. Po przelaniu zrobic wydruk w banku wyslac do ambasady i przelac pieniadze spowrotem do ciotki, wujka i po sprawie. Uwierzcie nie ma w tym nic zlego, ja tak zrobilam i po bolu. Ciezko jest uzbierac takie pieniadze jesli jest sie studentem. Ale to tylko wtedy kiedy macie juz zapewniona prace, wtedy daje sobie reke uciac ze 1000 wam wystarczy. W tym roku wyjechalam majac 200 dolcow i przezylam hehe tylko czekalam na wyplate:) cu by tu jeszcze napisac, aha, jesli chodzi o to ze ktos mysli wyjechac i zostac na stale. Oczywiscie jest to mozliwe i naprawde bardzo proste. Program IEC daje wam mozliwosc wyjazdu na 12 miesiecy. Jedziecie do Kanady, podoba wam sie, chcecie zostac. Przed uplywem waznosci wizy jakies 4 miesiace przed idziecie do swojego pracodawcy i mowicie ze chcecie zostac. W tym momence pracodawca sklada wniosek o tak zwane LMO czyli Labour Market Opinion ktorym wyjasnia ze jego pracownik chcialby zostac w Kanadzie i u nich pracowac. Wysyla wniosek i trzeba czekac na odpowiedz (zawsze pozytywna, bo wiem z doswiadczenis) jakies 2 lub 3 miesiac, dlatego wazne jest to zeby porozmawiac z pracodawca kilka miesiecy przed uplywiem waznosci waszej wize. Kiedy juz dostaniecie LMO, wasz pobyt przedluza sie na kolejne dwa lata. Jest tylko jeden trik w tym. w tym okresie mozecie pracowac tylko u tego pracodawcy ktory zlozyl dla was wniosek-koniec kropka. Kiedy juz macie LMO i myslicie zeby naprawde na stale zostac, mozna ubiegac sie o stalego rezydenta. Jest to proces okolo 1,5 do dwoch lat ale napewno warto. Mi niedlugo beda aplikowac o LMO i kiedy tylko je dostane, od razu biore sie za papiery, jest to tez kosztowne, ale znowu napisze ze warto. Moze troche opisze moja prace. Jezeli chodzi o zycie w samym Jasper, gdzie sie znajduje, jest ono drogie poniewaz jest to malo turystyczne miasteczko ktore liczy sobie niecale 5000 udzi. Pracy tutaj jest od groma. Wiem ze sie martwicie ze drogo i wogole, bo jest tutaj drogo, ale na moim przykladzie powiem wam ze wcale nie. Powiem wam tak, stac mnie zeby pojsc to restauracji i to nie raz w miesiacu ale kilka razy w tygodniu potrafie isc ze znajomymi. jesli chodzi o drinkowanie, to bez problemu. No chyba ze ktos potrzebuje litrow zeby sie dobrze bawic hehe Moze napisze tak, moja wyplata wynosi 700 dolcow na reke co dwa tygdnie, plus napiwki oczywiscie. Jezeli ktos jedzie na wakacyjna wize moze pracowac nie tylko u jednego pracodawcny ale u kilku, mam znajomych ktorzy maja nawet 3 prace To nie ma znaczenia a ludzie sa wyrozumiali. aha i warto wspomniec ze jezeli wybieracie sie do malych miejscowosci, to zazwyczaj pracodawca oferuje wam zakwaterowanie. Ja sama mieszkam w tak zwanym staff accommodation i place tylko 200 dolcow miesiecznie i te pieniadze pobieraja z wyplaty, czyli stowka co dwa tygodnie. Wiec ogolnie zarabiam wiecej powiedzmy jakies 1000 ale z tego odejmuja za czynsz, i rozne podatki. Nie wiem czy wszystko wam strescilam, bo jest troche tych informacji, ale jezli macie jakies pytania z checia pomoge bo jestem na miejscu i sama przez to przechodzilam. Powiem jeszcze ze naprawde warto jechac do Kanady. Tu jest pieknie, ludzie sa mili, mozna dobrze zarobic i dobrze sie bawic. Wiem z e ciezko uzbierac te pieniadze na podroz ale kiedy juz sie dojdzie do celu mozna przezyc cos niesamowitego:) wiec piszcie z checia odpowiem i mam nadzie ze pomoglam niektorym z was. Natalia
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.