karlos23 Napisano 30 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2012 Witam . Za miesiąc wyjeżdżam turystycznie do Usa . Będzie to wycieczka objazdowa zaczynając na Miami , przez NY kończąc na Chicago . Stąd moje pytanie : jakim miastem jest Philadelphia ? Pytam bo będę tam przejazdem i jak mi się tam spodoba to kiedyś tam wyemigruję . Jaka tam jest sytuacja z pracą , zakwaterowaniem (wynajem) i słyszałem , że jest to bardzo niebezpieczne miasto . Czekam na wasze odpowiedzi . Jeśli dział zły to przepraszam .
Paulina_89 Napisano 30 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2012 Philadelphia jest dopiero na 53 miejscu, ja mieszkam niedaleko Baltimore, ktore jest na 25 miejscu i jakos szczegolnie zagrożona sie tam nie czułam. Wyatrczy nie zapuszczac sie w jakies slumsy, podejrzanie wygladajace dzielnice, a bedzie ok http://www.neighborhoodscout.com/neighborhoods/crime-rates/top100dangerous/
SuperTraveller Napisano 30 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2012 Ja tutaj widzę jeden mały zgrzyt. Jak chciałbyś w przyszłości wyemigrować ? Co z odpowiednią wizą ?
Joanna30 Napisano 31 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 31 Lipca 2012 Poza tym za kilka lat sytuacja z pracą, mieszkaniem, itp. może ulec zmianie.
rynr Napisano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2012 Turystyczne jak najbardziej można się wybrać, jest to w sumie miasto bardzo silnie powiązane z historią USA, więc jest tam co zobaczyć: jakiś dzwon chyba tam jest i fontanna z takich bardziej znanych. Co do emigracji, to niektórym może przeszkadzać dość duża liczba afro-amerykanów, ale jest też polakowo dośc duże. To w sumie tez niektórym może przeszkadzać, ale ma swoje plusy jak ciężko zacząć. Sporo osób pracuje w Philadelphii, a mieszka w NJ, np. w Cherry Hill.
Felicja Napisano 22 Maja 2013 Zgłoś Napisano 22 Maja 2013 A ja w temacie Phila, otóż we wrześniu przeprowadzamy się do tego miasta mając GC. Wybraliśmy na początek to miasto bo mąż był tam kilka razy i ma tam znajomych którzy pomogą na początek. Moje pytanie jest odnośnie elementary school. Szukamy mieszkanie koło znajomych na razie, ich dzieci chodzą do high school, natomiast elementary school kończyły w innym rejonie i nie maja zdania w tym temacie. Moje pytanie jest odnośnie elementary school. Czy ktoś wie jakie dobre Elementary school jest w pobliżu kodu pocztowego 19096? Nasze dzieci mają 8 i 5 lat i zależy mi na dobrej publicznej szkole. Syn w Polsce chodzi do szkoły sportowej więc tez chciałabym temat sportu ciągnąć dalej. Mam program który po wybraniu domu do wynajęcia pokazuje szkoły w pobliżu i jej zasięg. Tylko jest jeden problem nie rozumiem podziału szkół podstawowych - rangi 1-4 elementary school; rangi 1-5; rangi 1-6 i rangi 1-7. Doczytałam już że w zależności od wyboru rangi różna jest długość nauki w elemantary school i po skończeniu dziecko idzie do innych szkół: Middle school, Secondary school lub Junior high school. Czy ktoś może mi pomóc o co w tym wszystkim chodzi? Jak jest z poziomem nauki w zależności od rangi i późniejszych szkołach? Jak jest później ze studiami? Z góry dziękuje za wszelkie uwagi. Zatroskana mama
rybka Napisano 22 Maja 2013 Zgłoś Napisano 22 Maja 2013 nie mieszkam w Philly ale mniej wiecej sie orientuję w temacie szkół no i z tego co widzę na swojej mapie to pod tym kodem szkoły sa bardzo dobre nie wiem o jakie rangi chodzi :/ 5 lat idzie do kindergarten a pozniej jest elementary do 4 klasy chyba a pozniej 5 i 6 klasa to jakas inna nazwa ale najczesciej w tym samym budynku, 7 i 8 to middle no i 9-12 high.....
katlia Napisano 22 Maja 2013 Zgłoś Napisano 22 Maja 2013 Ja bym sie kierowala wyborem szkoly na zasadzie gdzie dziecko bedzie potem uczeszczalo: wiec jezeli chodzi o szkole podstawowa, to jakie sa mozliwosci na gimnazjum/na high school? Wybieraj najlepsze LO, i tym decyduj o gimnazjum i podstawowke. Ale Felicjio faktycznie wyglada ze bedziecie w rejonie gdzie publiczne szkoly sa bardzo dobre. A to jest szalenie wazne, wiec gratuluje. Jezeli chodzi o sport, to troche zalezy jaki sport - ale generalnie w tych dosyc zamoznych miasteczkach jest duzo mozliwosci. Naprzyklad prawie wszystkie dzieciaki tu - dziewczynki tez - graja w pilke nozna w druzynach organizowanych przez miasto/community recreation, itp. Sporty sa dobrze organizowane w szkolach - moje dzieci graly w pilke nozna, lacrossa, biegaly na dluzsze dystansy - wszystko za male pieniadze lokalnie lub w szkolach publicznych. Studia to zupelnie inna - i bardzo skomplikowana - bajka gdzie glownie pytanie jest "ile masz pieniedzy?"
Laurka Napisano 22 Maja 2013 Zgłoś Napisano 22 Maja 2013 Wyzwijcie mnie od Grammar Nazi, jeśli chcecie, ale Filadelfia do licha ciężkiego!
Felicja Napisano 22 Maja 2013 Zgłoś Napisano 22 Maja 2013 Katlia, bardzo dziękuje za odpowiedź. Nasz syn z nauka nie ma problemu. Chętnie się uczy i lubi matematykę, zresztą ma to przełożenie na jego zainteresowania, lubi rysować i konstruować różne rzeczy i uwielbia oglądać Discovery - bardziej niż bajki. W szczególności "Jak to jest zrobione", "Pogromcy mitów" i wszystkie inne podobne programy. Dlatego zależy mi na szkole w której są klasy kierunkowe. Czy w USA w ogóle coś takiego jest? Bo w naszej podstawówce jest w klasie w której wychowawczyni prowadzi kółko matematyczne a z maluchami małe koło matematyczne do którego syn uczęszcza bardzo chętnie. A córka papuguje za nim i też chce się uczyć, bez naszej pomocy sama bierze elementarz Falskiego taki z którego my się uczyliśmy i czyta. Dlatego próbuje znaleźć elementarny school na wysokim poziomie, żeby później skończył dobre szkoły i nie zaprzepaścić pozytywnego podejścia dzieci do nauki. I tu problem jak wybrać najlepsza podstawówkę? Jak klikam na szkołę w dzielnicy to pokazuje mi się elementarny school Grades K-5, na inna Grades PK - 8, a na szkołę obok i wyskakuje "obłoczek" : Elementarny school Grades K-12. I jak to wszystko ugryźć ?????? :( :( :( :( o co tu chodzi? Nadal potrzebuje pomocy. Czy ten Grades ma znaczenie na poziom nauki? Boje się że do września osiwieje z wyborem szkoły.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.