Skocz do zawartości

Płatnosci Polska Karta

zieloo22

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kzielu,

Jezeli Ci sie udalo tak zrobic, to chyba dobrze. Tzn. mozesz korzystac z polskiej karty kredytowej w Stanach nic nie podpisujac i w ogole jej nie okazujac. Ja probowalam uzyc swojej karty Chase Debit/Credit z innym zip code i nic ztego. Nie znam sie na polskich kartach, wiec nie wiem jaki to prawidlowy pin, a jaki nie. Nigdy nie mialam polskiej karty, wyjechalam jeszcze za czasow komuny. Myslalam, ze pin to 4 wybrane cyfry? Czy pay at pump to tak, ze wkladasz karte przy samej pompie i wystukjesz odpowiedzie numery?

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Agata ja pisalem konkretnie o stacjach pay at pump - placilem polska karta (bedac jeszcze wtedy tutaj na L-1B) i podalem zip z West Chester, OH - wielokrotnie przechodzilo - bo jaki jest prawidlowy pin dla polskiej karty ? Zaden...

Sam napisales o pinie, a odpowiedzialam. Jak wyzej :)
Napisano

Dziekuje za dotychczasowe informacje!

Moja corka dorabia sobie jako kelnerka, i uwierz mi, w niektorych miejscach placa $5 lub $3.50 na godzine, w niektorych nic. Wszystko opiera sie na napiwkach.

Tak sie domyslałem własnie. Zapytałem z ciekawości czy to jest aż tak 'obowiazkowe', bo przecież serwis to serwis. Bywa różny :)

Z tymi kartami troche mi juz namieszaliscie. Mam kredytowa bzwbk (złotówkowa) i debetowa walutowa w USD (rzekomo czyta ja jak kredytówke bo tyż wypukła). W zwiazku z tym na stacji zapytaja mnei o PIN/ podpis czy ten ZIP CODE? Jesli zip-code to skad mam taki wynaleźć przeciez polski zapewne nie wejdzie...jesli mozna wstukać pin (a tak mam w PL zabezpieczone karty) to problemów miec nie powinienem. Czy płatnosci gotówka rozumiem ze zechca zapłaty z góry prawdaż?

Napisano

Hey, chciałam się włączyć w dyskusję gdyż też mam podobny problem.

Potrzebuję coś kupić przez internet (chodzi o dostęp do pewnych zasobów) i w opcji płatność oczywiście nie przechodzi mi żadna Polska karta debetowa a wszystkie amerykańskie konta pozamykałam przed powrotem do Polski :( Myślałam o zaopatrzeniu się w kartę BZWBK i napełnieniu jej w USD ale problem w tym że większości stron internetowych w płatnościach online wymaga zip code oczywiście i jak już Agata to wyżej napisała z czym zgadzam się w 100% to nie może być kod zmyślony bo karta nie przejdzie. Na potwierdzenie tego dodam że jak ja byłam w stanach i np opłacałam rachunek za prąd albo za telefon to łączyłam się z automatyczną sekretarką która wyrywkowo pytała mnie o różne dane z karty ale też zip code mojego miejsca zamieszkania a nawet spotkałam się z prośba o zip code banku w którym wyrabiałam kartę! O.o

W każdym razie mam spory problem i nie wiem jak go rozwiązać...jeśli ktoś może wie jak jeszcze można dokonywać płatności tutaj z polski na stronach amerykańskich będę dozgonnie wdzięczna za każdą, nawet najmniejszą radę ;)

Pzdr.

Napisano

A nie możesz płacić paypalem?

Kartami debetowymi nie zapłacisz. To muszą być karty, którymi można płacić przez internet, a polskie karty debetowe (przynajmniej w moim banku) nie mają takiej opcji.

A zip code to kod pocztowy. Więc jak sobie wyrobisz nową kartę, to przecież będziesz pamiętała, na jaki adres (łącznie z kodem pocztowym) ją wyrabiałaś i podasz go, prawda?

Nie rozumiem skąd te problemy... Ja mam kartę kredytową PKO BP, wcześniej miałam kredytówkę Citi Banku (obie w złotówkach), podpinałam obie do paypala i nie miałam żadnych problemów z płatnościami, czy to przez internet (zarówno paypalem, jak i bezpośrednio kartą), czy to za zakupy w sklepie...

Napisano

No nie do konca tak prosto z zip codem - ja pisalem o stacji benzynowej gdzie pytanie o zip to prymitywna weryfikacja. W platnosciach on-line adres musi sie zgadzac , a tam gdzie wymagany jest adres US (np sklep on line Adobe z tych ktorych uzywalem), nie ma obejscia...

Napisano

Są banki, które wyrabiają karty dostosowane do płatności internetowych, jest to karta debetowa, ale umożliwia tez płatności przez internet. Na pewno ma takie karty alior, a w pozostałych bankach trzeba by było zasięgnąć informacji, bo niestety nie wiem.

Napisano

Joanna ma racje co do PayPal, nie pomyslalam o tym wczesniej. Jest najlepszy do zakupow internetowych. Niedawno moja 16-letnia corka poprosila mnie abym jej kupla cos do gry internetowej. Urzylam PayPal. Gra byla w funtach, ja placilam w dolarach. Pare minut po tranzakcji otrzymalam telefon od PayPal'a. Chcieli mojego potwierdzenia, czy wyrazam zgode, dla kogo to bylo itp. Gdy robie zakupy na e-bay, tez zawsze korzystam z PayPal'a.

W dalszym ciagu jednak nie wiem jak placic na stacji benzynowej karta z Polski. Moze po prostu urzyc pinu?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...