Joanna30 Napisano 13 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2013 - podstawówka - 6 lat - gimnazjum - 3 lata - szkoła w Finlandii - 2 lata i 5 miesięcy. Czyli razem 11 lat i 5 miesięcy. Wymogiem wykształcenia do loterii jest szkoła średnia. Wg instrukcji: A “high school education or equivalent” is defined as successful completion of a 12-year course of elementary and secondary education in the United States OR the successful completion in another country of a formal course of elementary and secondary education comparable to a highschool education in the United States. Wg mnie nie masz średniego wykształcenia. Ale może się mylę. Ile trwa w Finlandii edukacja przed tą szkołą, którą tam skończyłeś? Na wikipedii znalazłam, że podstawówka trwa 9 lat, a potem średnia (bądź zawodówka) zwykle trwa 3 lata. Co w przypadku ukończenia liceum daje 12-letni kurs nauczania wymagany w loterii. Ale nie wiem, czy te informacje są wiarygodne, no i jak to się ma do tego, że u Ciebie nauka nie trwała 12 lat.
hioba84 Napisano 13 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2013 - podstawówka - 6 lat - gimnazjum - 3 lata - szkoła w Finlandii - 2 lata i 5 miesięcy. Czyli razem 11 lat i 5 miesięcy. Wymogiem wykształcenia do loterii jest szkoła średnia. Wg instrukcji: Wg mnie nie masz średniego wykształcenia. Ale może się mylę. Ile trwa w Finlandii edukacja przed tą szkołą, którą tam skończyłeś? Na wikipedii znalazłam, że podstawówka trwa 9 lat, a potem średnia (bądź zawodówka) zwykle trwa 3 lata. Co w przypadku ukończenia liceum daje 12-letni kurs nauczania wymagany w loterii. Ale nie wiem, czy te informacje są wiarygodne, no i jak to się ma do tego, że u Ciebie nauka nie trwała 12 lat. Joanna30 dobre masz informacje.W Finlandii jest szkoła podstawowa 6 lat, gimnazjum 3 lata ale nie ma szkoły zawodowej tylko jest liceum lub technikum. Moja szkoła to technikum dla dorosłych które trwało 2 lata 5 miesięcy i dodatkowo w trakcie trwania szkoły musiałem odbywać staż pracy który trwał 3 lata.
hioba84 Napisano 13 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2013 Czyli jak nie mam pełnych 12 lat wykształcenia to nie mogę brać udziału w loterii?
Dragony Napisano 13 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2013 Udział brać mozesz, bo nikt ci nie zabroni klikać, ale sie nie kawalifikujesz.
serafina Napisano 13 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2013 jak może być high school no degree w USA? Jeżeli ma się ukończone high school w USA to tez ma sie hs diploma. Osobna kwestia jest zdanie we własnym zakresie egzaminu SAT To teraz powiedzcie mi proszę czy mam wykształcenie średnie kwalifikujące mnie do loterii wizowej - ukończyłam naukę w Polsce na drugiej klasie liceum, wyjechałam na rok do USA gdzie od razu dali mnie do klasy ostatniej. Po powrocie do PL nie kończyłam Polskiego liceum. Posiadam dyplom ukończenia liceum w USA ale nie mam 12 lat ani Polskiej matury.
mi0706 Napisano 13 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2013 wykształcenie to był dość głośny temat na forum, w związku z tym ja proponuję pytanko mailem do ambasady!
hioba84 Napisano 13 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2013 Przesłałem moje świadectwo szkolne do tłumaczki. Ona przetłumaczy je na język angielski i wtedy wyślę wiadomość do KCC z zapytaniem czy jak mam takie wykształcenie i tylko 11 lat i 5 miesięcy szkoły to czy mogę brać udział w losowaniu. Jak będę już miał odpowiedz to odezwę się na forum co mi KCC odpisało. Życzę wszystkim powodzenia.
sly6 Napisano 13 Listopada 2013 Autor Zgłoś Napisano 13 Listopada 2013 pisze lepiej do Ambasady a nie do KCC To Ambasada wydaje wizy a nie KCC ale chyba to czytales na tym forum
Dragony Napisano 13 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2013 @hioba84 ale wiesz, że to jest temat już zakońĶczonej loterii? A i 2015 zgłoszenia już są zamknięte... Także jeśli już to musisz czekać na DV2016.
hioba84 Napisano 13 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2013 Tak wiem że loteria się już skończyła.Wszystkim bardzo dziękuję za odpowiedz. Pomijając moją sprawę to nie wiem czy na forum już była taka informacja ale w loterii DV 20014 obniżyli ilość wiz z 55.000 na 50.000 sztuk.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.