himynameispeter Posted October 2, 2012 Report Posted October 2, 2012 Dziś przeczytałem artykuł: "Chcesz wylosować “zieloną kartę”? Przeczytaj zanim wyśliesz zgłoszenie" http://www.informacjeusa.com/2012/10/02/rusza-loteria-wizowa-przeczytaj-zanim-wysliesz-zgloszenie/ Co mnie natknęło do stworzenia tego tematu: "Udział w loterii może także uniemożliwić w przyszłości uzyskanie jakiejkolwiek nieimigracyjnej wizy uprawniającej do wjazdu do USA, np. wizy turystycznej czy studenckiej" tutaj nasuwają mi się pytania:- a co jak byłem w USA w zeszłym roku miesiąc typowo turystycznie (wcześniej otrzymałem wizę turystyczną na 10 lat do 2021 roku)? Rozważam wyjazd na dłuższy okres do USA ale tylko i wyłącznie legalnie bo inaczej utrzymanie się jest raczej niemożliwe (może na dwa/trzy lata, może na stałe). Jeżeli zatem wezmę udział w loterii wizowej i zielonej karty nie otrzymam to np. za rok lub dwa kiedy będę chciał ubiegać się o wizę studencką na wyjazd 4 miesięczny do pracy i w celu turystycznym, jest duże prawdopodobieństwo, że takiej wizy nie otrzymam bo wcześniej starałem się o stały pobyt ? Trochę paranoja i teraz sam nie wiem czy nie zrezygnować ze składania wniosku.. Losowanie odbywa się dopiero za rok, kiedy mogę podjąć decyzję o dalszym studiowaniu bądź przerwaniu na tytule licencjata i wyjeździe. Ktoś przechodził takie dylematy? jeszcze jedno pytanie czy składanie wniosku co rok przybliża do otrzymania zielonej karty czy wręcz przeciwnie ?
Joanna30 Posted October 2, 2012 Report Posted October 2, 2012 Kluczem w Twoim cytacie jest stwierdzenie "w przyszłości", więc - póki co - nie stresuj się na zapas. Wg mnie nie masz się czym przejmować, ale poczytaj forum, bo są też i inne opinie. Co do brania udziału w loterii co rok... Są tacy, którzy biorą udział w loterii od co najmniej 1999 roku (oczywiście pochodzą z innych krajów, niż Polska, bo Polska przez kilka lat była wykluczona z loterii) i do tej pory zielonej karty nie wylosowali. Sam więc wywnioskuj, czy składanie wniosków co rok przybliża Cię do zielonej karty
kzielu Posted October 2, 2012 Report Posted October 2, 2012 Po pierwsze to skad pomysl ze wiza studencka umozliwi CI prace ? Cos Ci sie mocno pomylilo... Po drugie o ile straszenie jest o tym ze moga Ci odmowic turystycznej (lub innej nieimigracyjnej wizy) z powodu brania udzialu w loterii, nie slyszalem o przypadku zeby kiedykolwiek i gdziekolwiek tak sie stalo. Skladanie wniosku co rok przybliza Cie do otrzymania zielonej karty mniej wiecej tak jak branie co tydzien udzialu w losowaniu lotto do wygranej... Rozumiesz pojecie loterii ?
emigum Posted October 2, 2012 Report Posted October 2, 2012 Po pierwsze to skad pomysl ze wiza studencka umozliwi CI prace ? Cos Ci sie mocno pomylilo... Po drugie o ile straszenie jest o tym ze moga Ci odmowic turystycznej (lub innej nieimigracyjnej wizy) z powodu brania udzialu w loterii, nie slyszalem o przypadku zeby kiedykolwiek i gdziekolwiek tak sie stalo. Skladanie wniosku co rok przybliza Cie do otrzymania zielonej karty mniej wiecej tak jak branie co tydzien udzialu w losowaniu lotto do wygranej... Rozumiesz pojecie loterii ? Kuliega najprawdopodoniej myslal i pisal o "studenckiej" Work & Travel. Zaden ze mnie inzynier (chyba ze w amerykanskim znaczeniu), ale jesli zastosowac inzynierie wsteczna, to rezygnacja z zielonej karty powinna na stale rozwiazac problem z uzyskaniem wizy turystycznej. A o takich przypadkach chyba slyszelismy? Szanse na wylosowanie ma - pod warunkiem, ze spelni wszystkie warunki - zawsze takie same: 50% na 50%
sly6 Posted October 2, 2012 Report Posted October 2, 2012 A po co tworzysz temat jak juz zostal on wiele razy opisane rok temu i w tym roku? Moze zacznij od lektury forum dobrze zanim cos napiszesz Jesli tak by bylo to wszyscy co maja odmowy wiz turystycznych,studenckich brali udzila w loterii?,moze pomysl troche oczywiscie cos moze byc brane pod uwage ale ....Tutaj sa osoby ze braly udzial w loterii dv 2013 i dostaly wizy,wlecialy na teren USA a teraz sam zadecyduj co zamierzasz zrobic,robic.
himynameispeter Posted October 2, 2012 Author Report Posted October 2, 2012 kzielu - wiza studencka umożliwia legalną pracę na okres wakacyjny w stanach także nie rozumiem napinki. Można jechać z work and travel i pracować w wiele spsobów, rownież samemu szukając pracodawcy w większym mieście. sly6 - nie dostałem odmowy wizy tylko otrzymałem ją w ubiegłym roku na 10 lat. Wiadomo pobyt strikte turystyczny. Myślę w przód żeby nie zablokować sobie w ten sposób ewentualnych innych możliwości. No ale dzięki.. Chodziło mi o podpowiedź czy staranie się o zielona kartę poprzez loterię znacznie zmniejsza szanse na otrzymanie wizy studenckiej w poźniejszym terminie. Bo jak wiadomo istniało by wtedy teoretyczne zagrożenie ze moja osoba zostanie tam nielegalnie...
sly6 Posted October 2, 2012 Report Posted October 2, 2012 wiza studencka umożliwia legalną pracę na okres wakacyjny w stanach cos Ci sie chyba pomylilo z work i travel,,i wiza J-1 bo wiza studencka jest do nauki
mikun Posted October 2, 2012 Report Posted October 2, 2012 Czy udział w loterii implikuje z automatu problemy z uzyskaniem wizy nie-imigracyjnej? na pewno nie bo wtedy kazdy startujący w loterii dostawałby z miejsca odmowę wizy... Natomiast sadze że w wielu przypadkach może mieć znaczenie jak ktoś przyjdzie po wize turystyczna czy wize na program w&t i cos konsulowi nie bedzie sie podobało albo bedzie miał mieszane uczucia to na pewno fakt ze delikwent startował w loteriach może przybliżać konsula do odmowy...no bo udział w loterii jest jakims wydarzeniem mówiacym konsulowi że dana osoba próbowała uzyskać w przeszłości prawo do emigracji do USA
sly6 Posted October 3, 2012 Report Posted October 3, 2012 Moze miec znaczenie ale nie tak ze z miejsca ktos dostanie odmowe dlatego sa osoby ze jednak dostaja wizy takie z edycji dv 2013 nie ma sie zakazu wjazdu a jedynie teraz Pan-Pani nie przekonala ze Pan-Pani wroci
himynameispeter Posted October 3, 2012 Author Report Posted October 3, 2012 sly6-źle to ujałem, chodziło mi o wizę jaką uzyskuje się z programu w&t. Swoja droga osób na zwykłej studenckiej pewnie jest baaardzo niewiele. dzięki za odpowiedzi
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.