Skocz do zawartości

Przygotowania Do Wyjazdu & Emigracja :) (Po Wygraniu Dv Lottery)

terrorystka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Violonczela
Napisano

Wiesz, te hasełka o "wolności, szczęściu" to można sobie o tym pomarzyć jak się ma dwadzieścia lat... Niestety wcześniej czy później człowiek sobie zdaje sprawę, że za coś musi żyć. W Stanach ci co nie pracują też lądują na śmietnisku, tak jak i w Polsce. Różnicy prawie nie ma, z tym że w Polsce to jeszcze rodzina może pomóc, a tu kto? :)

Wniosek mój taki -- jesteś dobrze ustawiona w Polsce, masz dobrą pracę, dom/mieszkanie, dobry samochód.. nie pchaj się na emigrację bo nic lepszego tu nie znajdziesz. Kryzys dotyka w tej chwili cały świat i wszystko wskazuje na to, że będzie coraz gorzej, tak z pracą jak i zarobkami... Jeśli masz jednak obecnie 20 lat i dopiero wchodzisz w dorosłość to może i warto jechać do Ameryki -- nauczysz się poszanowania pracy i pieniędzy przynajmniej, ale odradzam jechać nielegalnie, a innych metod dostania się tu praktycznie nie ma :)

..Maćku..,kończąc ten temat..,z tą rodzinna pomocą braci, sióstr, kuzynów w PL, to gruba przesada..... Myślę jeszcze, słowa wolność i szczęście nie są pustymi frazesami.... Ale proszę, nie mów, że nie warto wyjeżdzać, gdy się ma więcej niż 20 lat.....Zresztą, to nie jest kwestia wieku...Pozdrawiam

• Odpowiedzi 256
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Violonczela, kazdy sie musi sam na wlasnej skorze przekonac o tym czy warto jechac... moje wypowiedzi nic tu nie wniosa. Tylko czasem jest tak ze gonimy szczescie gdzies daleko, a ono moze byc za rogiem...

Napisano
co jest natomiast "nienormalne" w polsce to powszechna bezplatna sluzba zdrowia

A od kiedy to służba zdrowia jest w Polsce bezpłatna?

Gość Violonczela
Napisano

przychylam się do wypowiedzi..w całej rozciągłości.... :)..,więcej..,podzielam nawet koncepcję JKM - nt służby zdrowia :)

Napisano

przychylam się do wypowiedzi..w całej rozciągłości.... :)..,więcej..,podzielam nawet koncepcję JKM - nt służby zdrowia :)

Taka słuzba zdrowia ze pożal sie boże :/:/

Napisano

Rybka, a Ty od jak dawna (o ile można spytac) tam przebywasz? Co najbardziej Cie rozczarowalo, a co pozytywnie zaskoczylo? Co do pracy to tylko chcialem Ci pokazac, ze skoro tutaj tak dostalem po tylku, to chyba raczej w Filadelfii gorzej juz nie bedzie. Niewolnictwo zdaje sie w USA jakis czas temu zniesli ;)

jestem tutaj od 6 lat.....co mnie rozczarowalo? duzo by wymieniac :/ warunki mieszkaniowe...zarobki...ludzie.....pogoda tez mnie wkurza ;) niestety nie lubie Ameryki ale uprzedzajac wpisy typu: nie podoba sie to po co tu siedzisz napisze, ze moj maz sie stad nie wyniesie a ja nie mam ochoty na rozwod :)

Napisano

jestem tutaj od 6 lat.....co mnie rozczarowalo? duzo by wymieniac :/ warunki mieszkaniowe...zarobki...ludzie.....pogoda tez mnie wkurza ;) niestety nie lubie Ameryki ale uprzedzajac wpisy typu: nie podoba sie to po co tu siedzisz napisze, ze moj maz sie stad nie wyniesie a ja nie mam ochoty na rozwod :)

no ale chyba przynajmniej kochasz tutejsza "sluzbe zdrowia"?( bo wszyscy tu narzekaja na lecznictwo w Polsce) ;)......
Napisano

To witamy w klubie... Niestety Polandia nie bedzie Cie witac z otwartymi ramionami z powrotem... Po 6 latach to juz bedzie Ci ciezko wrocic.

Napisano

no o sluzbie zdrowia zapomnialam, bo tu zadnej sluzby nie ma ;) jak pisalam wcale sie do Polski nie wybieram, juz mi sie nie chce zaczynac zycia od nowa :/ zostane w Ameryce z permanentna depresja :(

Napisano

W Konstytucji jest artykuł że służba zdrowia jest bezpłatna. Nigdzie za to w Konstytucji nie jest napisane, że na zabieg czekasz 6 miesięcy albo i lepiej. Więc płacisz, zresztą ja też płacę. Prosta sprawa - nie znamy swoich praw, a jak znamy to nam przedstawiają regulaminy wewnętrzne i tym podobne przepisy.

..temat jest super, natomiast takie nakręcanie się może w maju przynieść gorzkie rozczarowanie...,więc..spokojnie. Może jakieś plany względem miejsca..i dlaczego? :)

Myślę, że jakbym miał możliwość to chyba okolice Chicago, duże skupisko Polonii. Dużym miasteczkiem jest Rockford w stanie Illinois 2h od Chicago i Milwaukee samochodem, a wiadomo że w dużych miastach łatwiej o pracę. To takie wstępne plany. Docelowo (czyli emerytura za 30 lat) chyba California strasznie droga, bądź tańsza Floryda

P.S. To są tylko moje przypuszczenia że floryda jest tańsza od kalifornii oraz że w dużych aglomeracjach jest łatwiej o pracę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...