Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak juz przyjedziesz do Chicago, to pierwsze co musisz zrobic to wystapic o numer SS, bez tego nie dostaniesz prawa jazdy. Potem zalozysz konto w banku, gdzie podasz adres gdzie mieszkasz. Nie wiem jak z telefonem, ale pewnie tam tez podasz adres. Poza tym musisz byc rezydentem danego stanu minium trzy miesiace, zeby aplikowac o prawo jazdy. Do tego czasu, mozesz jezdzic na polskim+miedzynarodowe. W USA prawo jazdy jest jednoczesnie takim "polskim dowodem osobistym", wiec karta ID nie jest ci potrzebna.

Przez trzy miesiace udowodnisz, gdzie mieszkasz i nie potrzebny ci jest rachunek za prad, czy wynajem.

Chyba nawet jeszcze gdzies mam ksiazeczke z testami na prawo jazdy po polsku, wydana przez BMV Chicago :D

Napisano

Jeszcze nie mieszkam, ale będę mieszkał. Ale nie sądzę, żebym widniał na jakimkolwiek rachunku. Co w takiej sytuacji?

Ja mialem affidavit osoby, z ktora mieszkalem, ze bede mieszkal pod tym samym adresem. Nie wymagano ode mnie wtedy zadnego rachunku z moim imieniem/nazwiskiem.

Poza tym musisz byc rezydentem danego stanu minium trzy miesiace, zeby aplikowac o prawo jazdy.

Hmm, interesujace. Ja moje prawo jazdy wyrobilem w niespelna miesiac po przylocie na K-1. Jestes pewna tego wymogu?

Pozdrawiam!

Napisano

Dzięki za odpowiedzi tinki i jkb.

SSN już mam, bo byłem kiedyś w Stanach na Work & Travel. Pomyślałem sobie, że dobrze byłoby wyrobić sobie amerykańskie prawo jazdy zaraz na początku, dlatego pytam :)

Czy mając już SSN mogę od razu szukać pracy po przyjeździe do USA, czy są jeszcze inne formalności, które trzeba załatwić?

Napisano

Pozwolę sobie podpiąć pod temat z małym pytaniem. Mam nadzieje że autor tematu nie będzie miał mi tego za złe.

1. Jak wynająć studio jeśli się nie ma jeszcze SSN ani GC? Stempel w paszporcie chyba nie załatwi sprawy przy składaniu aplikacji wynajmu studia? Zostaje hotel/znajomi do czasu otrzymania SSN i GC? Czy o czymś jeszcze pominąłem? W przypadku braku pracy, do wynajęcia potrzebny jest cosigner. Nie mam nikogo w USA, co z tym fantem zrobić?

Napisano

GC nie jest Ci potrzebna do wynajecia. SSN teoretycznie tez, bo nikt nie bedzie o niego pytal. ale jesli twoj przyszly landlord bedzie wymagal twojej credit history/credit score wtedy bedziesz potrzebowal SSN zeby ja sprawdzic...

Napisano

GC nie jest Ci potrzebna do wynajecia. SSN teoretycznie tez, bo nikt nie bedzie o niego pytal. ale jesli twoj przyszly landlord bedzie wymagal twojej credit history/credit score wtedy bedziesz potrzebowal SSN zeby ja sprawdzic...

Wlasnie. Jesli ja wynajalem mieszkanie na I-20, to paradox pewnie wynajmie bez problemu. Pytaja jednak o zarobki, bo czesto maja zasade, ze czynsz nie moze przekraczac iles tam % zarobkow.