marc08 Napisano 24 Marca 2019 Zgłoś Napisano 24 Marca 2019 No do wyjazdu jeszcze trochę zostało, także dam znać jakos pod koniec czerwca Natomiast co do stanu to NY. Narzeczona mieszka na Long Island pod nowym jorkiem i tam planujemy wesele oraz tam spędzimy pierwsze kilka tygodni po ślubie. Następnie lecimy do Saint Louis gdzie narzeczona ma jeszcze dwa semestry studiów (piąty rok), z czego ten pierwszy musi robić tam, a ten drugi to już ma taki fieldwork czyli taki staż który może robić w wielu miejscach. Zatem: czerwiec - sierpien jestesmy na long island wrzesien - grudzien w saint louis a od stycznia albo wracamy na long island (jak tam dostanie ten staz) albo wylądujemy na ten jeden semestr w denver (tam rowniez aplikuje o ten staz). Takze ten pierwszy rok bedzie troche szalony i bedziemy skakac po roznych miejscach, ale ostatecznie jak narzeczona skonczy studia to chcielibysmy chwile dluzej posiedziec pod nowym jorkiem - tam najlepsze perspektywy odnosnie pracy, a takze cala rodzina narzeczonej, duzo znajomych, konktakow itd a co za tym idzie - latwiejszy start. W koncu tam sie narzeczona urodzila i mieszkala cale zycie. Natomiast w takiej dalszej perspektywnie tzn. za kilka lat - ciężko na razie powiedziec. Mamy pewne pomysły ale wszystko zależy jak to się uda z pracą i jaka będzie nasza sytuacja
Patipitts Napisano 24 Marca 2019 Zgłoś Napisano 24 Marca 2019 Fajnie pozwiedzasz sobie wiecej powodzenia!
aniala Napisano 29 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2019 Czy ktoś podróżował do Polski z zieloną kartą na nowe nazwisko i starym paszportem? Wyczytałam, że bilet trzeba kupić na panieńskie nazwisko i mieć ze sobą sobą marriage certificate. Ciekawa jestem, jak wygląda to w praktyce. Wyczytałam też na stronie konsulatu polskiego w Chicago, że po ślubie powinno złożyć się papiery o nowy paszport (z nowym nazwiskiem) w ciągu 90 dni. Nigdy o tym nie słyszałam. "Uwaga! Osoby które zawarły małżeństwo w kraju lub za granicą, w wyniku którego nastąpiła zmiana danych osobowych (nazwiska), są zobowiązane wystąpić o wymianę paszportu niezwłocznie, nie później niż w terminie 90 dni od dnia doręczenia ostatecznej decyzji administracyjnej lub prawomocnego orzeczenia sądu stwierdzającego zmianę albo sporządzenia aktu małżeństwa stwierdzającego zmianę nazwiska, a w przypadku małżeństwa zawartego przed konsulem lub organem zagranicznym – od dnia doręczenia odpisu aktu małżeństwa."
Xarthisius Napisano 29 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2019 3 minutes ago, aniala said: Czy ktoś podróżował do Polski z zieloną kartą na nowe nazwisko i starym paszportem? Wyczytałam, że bilet trzeba kupić na panieńskie nazwisko i mieć ze sobą sobą marriage certificate. Ciekawa jestem, jak wygląda to w praktyce.
aniala Napisano 29 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2019 Dziękuję. Czyli w praktyce nie trzeba wymieniać paszportu w ciągu 90 dni...zbiło mnie to z tropu.
pelasia Napisano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2019 Dopiero po umiejscowieniu aktu slubu w polskim USC.
Gość Napisano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2019 NOA2 116 dni po NOA1, spotkanie w ambasadzie 200 dni po NOA1, wiza przyznana
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.