andyopole Napisano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2015 ..... Tutaj tez nic konkretnego nie zalatwilam, co jeszcze bardziej mnie zirytowalo i zaczelam watpic, ze w tym kraju czeka mnie jeszcze cokolwkek dobrego. XD Pyszne hamburgery.....
Sonli Napisano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2015 Hej, u mnie sprawa wygladala zupelnie tak samo. Powiedzieli, ze nie moga wyrobic SSN na paszport, w ktorym widnieje moje stare nazwisko. Nie chcialam sie znowu bawic z nimi w kotka i myszke, zeby wyrabiac na stare, a potem zmieniac, czy cos innego. Pan byl dosc stanowczy i powiedzial, ze mam wrocic z jakimkolwiek dokumentem, ktory dostane z USCIC jak na przyklad work permit. Nic nie zalatwilam, wkurzylam sie tylko i powiedzialam swojemu, ze przeprowadzamy sie do PL bo mnie to wszytko irytuje, hehe. O prawo jazdy tez poszlam sie dopytac. Dali mi kartke z dokumentami, jakie mam im przyniesc, w tym oczywiscie SSN. Poza tym musze isc na jakis trzygodzinny kurs, a potem na egzamin, heheh. Tutaj tez nic konkretnego nie zalatwilam, co jeszcze bardziej mnie zirytowalo i zaczelam watpic, ze w tym kraju czeka mnie jeszcze cokolwkek dobrego. XD Odnośnie prawa jazdy to (o dziwo) udało mi się je wyrobić na nazwisko męża, ponieważ USCIS przysłało mi list z numerami spraw uwzględniając nowe nazwisko. 3 godzinny kurs nie jest taki zły. Ponieważ nigdy nie miałam prawa jazdy, to mogłam wyrobić tylko permit i teraz "jedyne" 6 miesięcy czekania, aż będę mogła przystąpić do egzaminu na prawo jazdy. Jupiii... Tak więc nawet mając work permit nie będę mogła pracować, bo tu się nic nie da załatwić bez auta. Kto by pomyślał, że nasz kraj jednak wyprzedza w czymś Amerykę. Niedługo zamierzam uderzyć do biura SSN i spróbuję zmienić nazwisko na karcie. Co najlepsze, otrzymałam kartę SSN z adnotacją w stylu "alien allowed to work". Słyszałam, że to podobno normalne. PS. Czy Wy też tesknicie za Polską? Niedawno byłam w sklepie z żywnością "międzynarodową" - cieszyłam się jak dziecko widząc polskie produkty i marki.
ilon Napisano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2015 Pyszne hamburgery.....Taa, jak sama sobie je zrobie PS. Czy Wy też tesknicie za Polską? Niedawno byłam w sklepie z żywnością "międzynarodową" - cieszyłam się jak dziecko widząc polskie produkty i marki. Pewnie, ze tak.
Didi33 Napisano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2016 W temacie zmiany nazwiska, mam dokladnie tak samo jak Sonli - urzednik przy wypisywaniu Marriage License kazal wpisac panienskie. Nazwisko zmienilam na meza aplikujac o SSN. Temat ciagnie sie jednak. Bylismy w urzedzie trzy tygodnie temu, SSN mialam otrzymac poczta max do dwoch tygodni, tymczasem nadal cisza. Przy wyrabianiu SSN poproszono mnie o marriage certificate. Wiec teoretycznie moja zmiana nazwiska "w toku". I mam teraz niezla zagwozdke jakie nazwisko wpisac w AOS... Badz tu czlowieku madry...
ilon Napisano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2016 Mi tak jak pisalam wczesniej - nie pozwolili w ogole wyrobic SSN bez dokumentu potwierdzajacego moje nowe nazwisko, marriage certificate oczywiscie niewystarczajacy. Dlatego najpierw wyslalam aplikacje o AOS, w ktorym wpisalam nowe nazwisko. Jak dostane cokolwiek od nich, work permit czy cos, to znowu uderze do biura celem wyrobienia SSN, z nadzieja ze sie nie beda zas czepiac.
Gość Napisano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2016 Ja zatem chyba mialam szczescie SSN wyrobilam bez zadnego problemu, tylko na podstawie marriage certificate.
Didi33 Napisano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2016 Dlatego najpierw wyslalam aplikacje o AOS, w ktorym wpisalam nowe nazwisko. i zaakceptowali ci? ja z tym wpisaniem nowego nazwiska do AOS mam zagwozdke wlasnie zwiazana z tym, ze we wszystkich dokumentach dolaczanych (kopia paszportu, akt urodzenia, malzenstwa) jest wlasnie stare nazwisko... ale moze to juz moja paranoja
ilon Napisano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2016 Pytalam sie na forum czy tak moge i po uzyskaniu wielu pozytywnych opini tak zrobilam. Pewnie wiedza, ze przyjechalysmy celem wziecia slubu, tak wiec nie ma problemu z tym nazwiskiem. Skads trzeba wziac ten pierwszy dokument. ;D
Sonli Napisano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2016 i zaakceptowali ci? ja z tym wpisaniem nowego nazwiska do AOS mam zagwozdke wlasnie zwiazana z tym, ze we wszystkich dokumentach dolaczanych (kopia paszportu, akt urodzenia, malzenstwa) jest wlasnie stare nazwisko... ale moze to juz moja paranoja W moim przypadku - zaakceptowali. Dostałam listy z numerami spraw na nowe nazwisko, wezwanie na biometrics. Przy pobieraniu odcisków - nie było żadnego problemu.
Didi33 Napisano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2016 Ilon, Sonii - dziekuje za odpowiedz! Wypelniam z nowym nazwiskiem. Dziekuje niebiosom, ze to forum istnieje.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.