Skocz do zawartości

Wyjazd Do Usa Krok Po Kroku.

sylwia12198

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bo można go też wypełnić po przylocie, przed podejściem do customs.

A przynajmniej ja widziałam osoby, które wypełniały druki stojąc w kolejce (lub tuż obok).

No faktycznie, maja tam druki. Tylko tak sie zastanawiam po co sobie robic problem i nie wypelniac tego juz w samolocie :)

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Jedno podstawowe pytanie: kiedy chcesz lecieć? Bo wizy z dnia na dzień nie dostaniesz...

pisała, że chce lecieć w lipcu, ale pytanie tylko kiedy zamierza się o tą wizę starać... teoretycznie czas ma...

teoretycznie...

w praktyce to zawsze różnie wygląda - tam błąd w druku, tu pomyłka, tam niedociągnięcia, niepełne info i czas się wydłuża i wydłuża ;)

Napisano

Kazdorazowo I-94 wypelnialem na pokladzie samolotu. O co biega z tym "po przylocie"?

To może miałeś bardziej pomocne panie stewardessy, ja lądowałem w Stanach dwa razy (raz continental, raz aer lingus) i dwa razy wypełniałem dopiero w hali przylotów bo w samolocie dostałem tylko ten od customs.

Napisano

To może miałeś bardziej pomocne panie stewardessy, ja lądowałem w Stanach dwa razy (raz continental, raz aer lingus) i dwa razy wypełniałem dopiero w hali przylotów bo w samolocie dostałem tylko ten od customs.

Nie, po prostu kazdorazowo prosilem o oba formularze. Ze tak powiem, trzeba dbac o wlasny interes ;) Problem otrzymywania tylko formularza celnego wynika najpewniej z tego, ze latamy liniami krajow, ktorych wiekszosc obywateli korzysta z przywilejow VWP. Bardzo czesto stewardessa wreczala mi jedynie formularz niebieski, i o bialy musialem sie dopominac.

Pozdrawiam

Napisano

hej sylwia, nie masz jeszcze wizy....wiesz jak sie zabrac do tego tematu wogole ?

Otóż moja starsza koleżanka wyjaśniła mi to mniej więcej. Trzeba mieć już wtedy wyrobiony paszport no i wypełniamy taki formularz z internetu. Następnie umawiamy się z konsulem na spotkanie. To chyba wszystko.

pisała, że chce lecieć w lipcu, ale pytanie tylko kiedy zamierza się o tą wizę starać... teoretycznie czas ma...

teoretycznie...

w praktyce to zawsze różnie wygląda - tam błąd w druku, tu pomyłka, tam niedociągnięcia, niepełne info i czas się wydłuża i wydłuża ;)

Formularza na pewno wypełniać sama nie będę. Zrobi to oczywiście jeden z rodziców. Dostanę również od rodziny zaproszenie więc myślę, że chociaż troszkę ułatwi to wyjazd.

1. Więc czy na pewno w każdym samolocie (obojętnie jakie linie lotnicze) dostajemy wszystkie potrzebne formularze do wypełnienia ?

2. Wiem, że w samolocie nie można pisać i dzwonić z komórki .. ale czy można np. wykonywać nią zdjęcia bądź aparatem fotograficznym ?

3. Skoro będę lecieć w lipcu to o wizę mogę się starać około w maju czy wcześniej ?

Napisano

Formularza na pewno wypełniać sama nie będę. Zrobi to oczywiście jeden z rodziców. Dostanę również od rodziny zaproszenie więc myślę, że chociaż troszkę ułatwi to wyjazd.

Zaproszenie od rodziny już niczego nie gwarantuje ani też szczególnie nie ułatwia otrzymania wizy. Wspominano o tym na forum kilka razy w ciągu ostatnich tygodni.

Napisano

Zaproszenie od rodziny już niczego nie gwarantuje ani też szczególnie nie ułatwia otrzymania wizy. Wspominano o tym na forum kilka razy w ciągu ostatnich tygodni.

Nie miałam na myśli, że jak mam zaproszenie to od razu dostanę wizę tylko dobrze jest po prostu je mieć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...