andyopole Napisano 6 Marca 2014 Zgłoś Napisano 6 Marca 2014 4. Podaj rok pobytu i chwatit. Powiesz za dawno bylo i szczegolow nie pamiętasz. Witam, mam dość nietypowe pytanie:) Z tego co wiem w formularzu DS-160 jest pytanie o odbyte szkolenie z obsługi materiałów wybuchowych i ukończone studia. Studiowałem górnictwo i mieliśmy ćwiczenia z materiałami wybuchowymi. Podejrzewam, że trzeba o tym napisać. Co możecie na ten temat napisać- czy przez to maleją moje szanse na wizę? Dzięki Jesli nie napiszesz ze kurs byl w szkole Al Quedy to powinno byc OK.
sly6 Napisano 6 Marca 2014 Zgłoś Napisano 6 Marca 2014 szybkie odpowiedzi co do GC to chcesz wrocic do USA czy tez chcesz GC miec jako wize turystyczna,ze moze kiedys polecisz,bedziesz latac jako turysta bo to jest wazne i istotne jak oddasz GC to mozesz znow ja otrzymac po spelnieniu warunkow ,.. Mozesz tak zlozyc wniosek i tak tez mowisz odbierajac numerek Masz umiescic numer SSN we wniosku Dobrze w Ambasadzie wiedza o roku szkolnym,jak jest w Polsce wiec daruj sobie jakies sciemy,czy idziesz przed-po maturze to nadal musisz pokazac ze wrocisz na czas ,masz plany w Polsce co do dalszej nauki,a moze tez i pracy ,na to sie naszykuj.Moga pasc pytania o szkole-nauke Wystarczy ze tak powiesz na rozmowie o tym utrzymaniu,ze Ciocia a Ty masz oszczednosci Nie jakos tak a mozesz taka promese dostac na 6 miesiecy,mozesz na 1 rok-2 lata a mozesz i na 10 lat..Na granicy dostajesz wlasciwy pobyt i zalezy od biletu,rozmowy-zachowania.czasami mozna dostac krotszy pobyt od tego co chcesz .
boguss10 Napisano 6 Marca 2014 Zgłoś Napisano 6 Marca 2014 Dzieki wielkie za odpowiedzi. Jesli chodzi o GC no to chce tak zeby było dobrze, na pewno lepiej miec taka stałe GC, na ktorej mozna tam legalnie mieszkać, natomiast jesli sie tak nie da albo ciężej o to zadbać no to moze to byc na tej zasadzie co napisałeś - potraktować jako wiza turystyczna czy cos takiego. Nie wiem moze cos doradzicie w tej sprawie? na pewno nie bedzie to ostatni wyjazd do USA.
sly6 Napisano 6 Marca 2014 Zgłoś Napisano 6 Marca 2014 GC nie sluzy jako wiza turystyczna,dlatego napisalem co chcesz dalej robic jak chcesz latac od czasu do czasu to oddaj GC i wtedy idz po wize turystczna,masz to opisane na stronie Ambasady,na forum co zrobic aby oddac to samo masz opisane jak chcesz miec ta karte i mieszkac na stale to jakie kroki masz podjac aby wrocic do USA
boguss10 Napisano 6 Marca 2014 Zgłoś Napisano 6 Marca 2014 Mógłbyś zarzucić jakimś linkiem odnośnie tego jakie kroki podjąć aby ta GC dalej posiadać? Bo jestem na telefonie i nie moge nic znalezc. Z góry dzieki.
boguss10 Napisano 6 Marca 2014 Zgłoś Napisano 6 Marca 2014 Dobra, udało mi sie cos znalezc i troche poczytałem. Z tego co widze to raczej nie ma co sie bawić w odnowienie zielonej karty bo jest to prawie nie możliwe, a poza tym nie jade tam na stałe. Także musze zrezygnować z mojej i tyle. Pozdrawiam
miss.iv Napisano 6 Marca 2014 Zgłoś Napisano 6 Marca 2014 Witam, Mam pytanie i byłabym niezmiernie wdzięczna o pomoc. W zeszłym roku dostałam wizę jednakże mój paszport został skradziony i muszę ponownie przechodzić całą procedurę. Po zaznaczeniu YES w Have you ever been issued a U.S. Visa? Pojawia się pytanie: Have you been ten-printed? Problem polega na tym,że nia mam pojęcia jak na nie odpowiedzieć, gdyż pamiętam że byy pobierane odciski palców ale nie potrafie sobie przypomniej czy pobrane były z całej dłoni czy tylko dwóch palców. Z góry bardzo dziekuję za pomoc.
sly6 Napisano 6 Marca 2014 Zgłoś Napisano 6 Marca 2014 a zglosilesz to tez do Ambasady,Policje? miales skan 10 palcow jak kto bylo w zeszlym roku
miss.iv Napisano 6 Marca 2014 Zgłoś Napisano 6 Marca 2014 a zglosilesz to tez do Ambasady,Policje? miales skan 10 palcow jak kto bylo w zeszlym roku Dziękuje bardzo za szybką odpowiedz;) Za nic nie moge sobie przypomniec jak to wygladało Tak zgłosiłam na policję, mam raport. W konsulacie wyrabiałam paszport tymczasowy wiec polskie organy zostały powiadomione utrate wizy zgłosiłam mailowo.
boguss10 Napisano 6 Marca 2014 Zgłoś Napisano 6 Marca 2014 GC nie sluzy jako wiza turystyczna,dlatego napisalem co chcesz dalej robic jak chcesz latac od czasu do czasu to oddaj GC i wtedy idz po wize turystczna,masz to opisane na stronie Ambasady,na forum co zrobic aby oddac to samo masz opisane jak chcesz miec ta karte i mieszkac na stale to jakie kroki masz podjac aby wrocic do USA Jeszcze pozwolę sobie zadać kilka pytań. Rozmawiałem z mamą i namawia mnie ona do utrzymania zielonej karty - o ile jest to możliwe. Chciałbym zapytać jak to wygląda prawnie. Z tego co wyczytałem, to mając zieloną kartę nie mogę opuszczać USA na dłużej niż 12 miesięcy, więc teoretycznie wystarczy, że będę latał co roku do USA i GC nie stracę? Przeczytałem też, że jeśli moja GC straciła ważność, to mogę ją dostać ponownie jeśli potwierdzę, że nie było to z mojej winy. Więc, skoro dostałem GC zaraz jak się urodziłem, bylem w stanach kilka razy, a potem nie latałem i GC straciła ważność, to nie było to spowodowane tym, że ja nie chciałem, tylko że nie mogłem z przyczyny takiej, iż to nie ja decydowałem wtedy o tym co się ze mną dzieje - po prostu byłem dzieckiem, więc nie miałem na to wpływu. Myślicie, że takie wytłumaczenie ma jakikolwiek sens i warto próbować starać się o GC ponownie? Pytam tylko dlatego, że prosiła mnie o to mama. Dodatkowo jeszcze takie pytania: 1. Dzisiaj wypełniłem wniosek i go zapisałem na stronie oraz pobrałem kwitek do zapłaty wizowej. Jutro wybiorę się zapłacić, po zapłaceniu potwierdzę wniosek i zapiszę się na wizytę do ambasady? 2. Do ambasady muszę zabrać z papierów - potwierdzenie wpłaty w Banku Pocztowym, potwierdzenie umówionej wizyty w ambasadzie oraz potwierdzenie wniosku? 3. Przy wypełnianiu wniosku jako osobę opłacającą moją wizytę wpisałem ciocię, u której będę mieszkał/jadł itp. Natomiast w ambasadzie jeśli trzeba powiem, że opłacam bilet i biorę oszczędności na wydatki, dobrze zrobiłem? Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.