Skocz do zawartości

Zielona Karta Itd.

ola123xd

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie. Mam pewna sprawe. Wiec, od dwoch lat posiadam zielona karte chodze do 2kl LO w polsce. zazwyczaj wyjezdzam do usa na okres 3 miesiecy. Rok.temu "facet" na lotnisku w usa powiedzial mi " you must spend more time in USA".i na pieczatce napisal date ( jak zawsze) ale.obok tego "out" . jak mam to odebrac? Moja mama takze posiada green card ale nic takiego jej nie napisali. Prosze o pomoc.

Napisano

WITAM. Chodze do 2kl LO w Polsce ( profil biol-chem) Chcialbym sie zapytac , a moze poradzic co mam zrobic. Zostac w tym roku od czerwca w usa i tam chodzic do high school czy moze skoczyc tutaj liceum, zdac mature i tam wyjechac. Jak.myslicie? Jak bedzie lepiej? Gdybym.wyjechala.w czerwcu to musialabym tam zaczynac od nowa high school? Jak tam jest zwic tu nauka? rzeczywiscie jest niski powiziom? Mam zostawic tutaj przyjaciol i tam zaczac wszystko od nowa, tylko po to ze

by miec lepsza przyszlosc? Bylam tam juz 2x i wiem, ze nie wyglada to wszystko jak w typowych filmach amerykanskich. Tam nie znam nikogo , mam tam prawie cala rodzine. jednak to nie to samo co chlopak czy przyjaciele. Chodzi tylko o lepsza przyszlosc.

Napisano

Po prostu chodzi o to, że jako rezydentka USA powinnaś więcej czasu spędzać w Stanach, zamiast traktować zielona kartę jako wizę turystyczną. To, że Twojej mamie nic takiego nie napisali, to nie znaczy,że przy kolejnym krótkim pobycie w Stanach jej tak nie napiszą. Zakładając oczywiście, że wyjeżdża na takie same okresy czasowe, jak Ty.

Połączyłam Twoje oba tematy, bo w temacie o nauce nie wspomniałaś nic o zielonej karcie, a to jednak informacja dośc pomocna przy możliwościach/wyborze dalszej edukacji.

Musisz się zdecydować, co chcesz, bo takie dalsze latanie na krótkie okresy czasu może się skończyć dla Was odebraniem zielonych kart.

Napisano

a ja mam pytanie w związku z tym, bo przecież dziewczyna chodzi do szkoły nie jest tak, że przecież ona może udowadniać że nie podróżuje na widzimy się tylko dlatego, że chodzi w Polsce do szkoły, czy się mylę? gdzieś słyszałam, że jeżeli chodzi o studia to ludzie tak robią pokazują że studiują. ? źle myślę ?

Napisano

zle myslisz

wiele razy na forum,nawet Karina pisala o tym ,czy sie chodzi do szkoly czy tez na studia nalezy miec tzw bialy paszport i wtedy mozesz byc w Polsce np 2 lata i bez problemu przekroczyc granice

w innym przypadku masz taka rozmowe z urzednikiem jak wyzej i sa to rozmowy czeste np czy nie lepiej dla takiej osoby miec wize turystyczna

Napisano

Ja rozumiem ten cały biały paszport i w ogóle ale tak jeżeli ktoś studiuje uczy się w Polsce i 2 lata to za mało żeby mógł skończyć naukę więc musiałby przedłużyć biały paszport a z tego co czytałam patrzą na to nie chętnie, bo niby jak wytłumaczyć, że po skończeniu nauki naprawdę chce się zamieszkać w USA

zaczynam czarno to wszystko widzieć. ;)

Napisano

Zasady sa dosc jasne, zilona karta jest od mieszkania a nie podrozowania. Jak sie chce mieszkac w PL to po co w ogole martwic sie GC. Karta nie jest czyms, co moza schowac do szuflady I wyjac za 10 lat gdy sie zacznie oplacac. Jak ktos uczy sie w PL i bedzie to robil przez kolejne 2 czy iles lat to nie mozna nazywac go rezydentem Usa. W Usa tez sa szkoly. Ludzie co wy tak kombinujecie na sile...

Napisano

Tylko ze my o zielona karte staralismy sie juz 10 lat temu a moze naweet wiecej.

Wiem ze musze sie zdecydowac czy zostac czy wrocic. dobrze o tym wiem. tylko to nie takie proste.

Tam polska szkola sie nie liczy a studia sa drogie. Moze mi ktos troche przyblizyc jak wyglada tam szkola? i czy bedzie mi ciezko z ang jezeli dopiero w liceym zaczelam sie go uczyc. Chce isc na dobre studia a tam chyba jest lepiwj niz tu w Polsce.

Wszyscy mysla ze zycie w Stanach jest cudowne i wszystkim sie dobrze powodzi. WCALE TAK NIE JEST . ludzie pracuja na dwie zmiany . no ja jak tam bylam to bylam w szoku. tam licza sie tylko pieniadze przynajmniej ja to tak widzialam. W Polsce byloby wszystko dobrze jakby tylko ta Praca byla. nic wiecej.

Napisano

Dobre studia tam beda Cie kosztowac kilkaset tysiecy $, wiec przemysl to dobrze, zreszta dostac sie na dobre studia wcale nie jest latwo - poza dobrymi wynikami w nauce liczy sie jeszcze masa innych rzeczy.

Nikt za Ciebie decyzji nie podejmie, w high school bez znajomosci angielskiego moim zdaniem latwo Ci nie bedzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...