Skocz do zawartości

Warszawa-Amsterdam-Seattle 23 Czerwca

Gość Violonczela

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poza tym samochody generalnie - suprise - nie sluza do scigania. Ja z tego wyroslem, w Polsce dostalem swoja dzialke mandatow (w tym 14 punktow po nagraniu na video radar). Zadna sztuka z******c na prostej. Duze silniki umozliwiaja komfortowa i bezpieczna jazde. mozna bez problemu na rampie sie rozpedzic zeby wlaczyc sie do ruchu bez blokowania ruchu, umozliwiaja tez ciagniecie przyczep... Vmax jest dla nastolatkow...

A przejechanie autostrada kilkuset mil ze srednia 70mph powoduje mniej zmeczenia i szybsze dotarcie na miejsce niz szarpanie sie w europie...

Btw - w Holandii dostalem mandat (przyslali do US) - na 5-cio pasmowej autostradzie niedaleko Shiphol przekroczylem limit 100km/h o bodajze 9 km/h - mandat przyszedl na 90 euro OIDP. Co na to kolega szybko jezdzacy ?

Poza tym troche tolerancji - tutaj dzieki takiemu a nie innemu ruchowi moze jezdzic kazdy, nawet kobiety ;-) A na serio - ludzie starsi sa caly czas samodzielni. Przeszkadzaja innym i mnie tez czasam irytuja, ale sobie radza a miejsca jest wystarczajaco duzo dla kazdego.

Tyle ode mnie, bo sie tylko pozniej irytuje...

Btw - jeden z samochodow w garazu ma 289 cu in pojemnosci (przeliczcie sobie), 3 biegowy automat i 48 lat. Osiagami wciaz przewyzsza wiekszosc samochodow jezdzacych po polskich drogach.

także nie oszukujmy się, wiekszość ludzi traktuje swój samochód albo jak to napisałeś jako przedłużenie czegoś tam albo szpan

i to samo z litrażem, wzięło się to z chęci szpanowania Amerykanów przed całym światem, mamy największe, najlepsze, najwięcej pijące samochody

a taki szary człowiek kupując taki samochód faktycznie jest po prostu skazany na ten szpan, bo nie ma za bardzo wyboru - niemial, bo teraz juz ma

teraz wchodzi te hybrydy, tylko tyle kosztują że żeby Ci się wydatek zwrócił to musisz z 10 lat pojeździć

ale kupują i szpanują - patrzcie jaki ekologiczny jestem :D

Nie wiem ile czasu tu spedziles, ale zupelnie jestes oderwany od rzeczywistosci i nie rozumiesz co sie dzieje. Bardziej glupiej za przeproszeniem rzeczy niz szpanowanie amerykanow przed caly swiatem dawno nie czytalem - przeciez niektorzy twierdza ze amerykanie nie wiedza ze reszta swiata istnieje...

Jedyne z czym sie zgodze to panie o azjatyckich rysach blokujace ruch... I moze hybrydy...

• Odpowiedzi 169
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Poza tym samochody generalnie - suprise - nie sluza do scigania. Ja z tego wyroslem, w Polsce dostalem swoja dzialke mandatow (w tym 14 punktow po nagraniu na video radar). Zadna sztuka z******c na prostej. Duze silniki umozliwiaja komfortowa i bezpieczna jazde. mozna bez problemu na rampie sie rozpedzic zeby wlaczyc sie do ruchu bez blokowania ruchu, umozliwiaja tez ciagniecie przyczep... Vmax jest dla nastolatkow...

A przejechanie autostrada kilkuset mil ze srednia 70mph powoduje mniej zmeczenia i szybsze dotarcie na miejsce niz szarpanie sie w europie...

Btw - w Holandii dostalem mandat (przyslali do US) - na 5-cio pasmowej autostradzie niedaleko Shiphol przekroczylem limit 100km/h o bodajze 9 km/h - mandat przyszedl na 90 euro OIDP. Co na to kolega szybko jezdzacy ?

Poza tym troche tolerancji - tutaj dzieki takiemu a nie innemu ruchowi moze jezdzic kazdy, nawet kobiety ;-) A na serio - ludzie starsi sa caly czas samodzielni. Przeszkadzaja innym i mnie tez czasam irytuja, ale sobie radza a miejsca jest wystarczajaco duzo dla kazdego.

Tyle ode mnie, bo sie tylko pozniej irytuje...

Btw - jeden z samochodow w garazu ma 289 cu in pojemnosci (przeliczcie sobie), 3 biegowy automat i 48 lat. Osiagami wciaz przewyzsza wiekszosc samochodow jezdzacych po polskich drogach.

Nie wiem ile czasu tu spedziles, ale zupelnie jestes oderwany od rzeczywistosci i nie rozumiesz co sie dzieje. Bardziej glupiej za przeproszeniem rzeczy niz szpanowanie amerykanow przed caly swiatem dawno nie czytalem - przeciez niektorzy twierdza ze amerykanie nie wiedza ze reszta swiata istnieje...

Jedyne z czym sie zgodze to panie o azjatyckich rysach blokujace ruch... I moze hybrydy...

Tylko że jeśli w Europie miałeś ograniczenie do 100km/h to był ku temu powód.

Wtedy normalne jest że trzeba uważać i przestrzegać szybkość.

W Stanach notorycznie jest 100 km/h a powodow ku temu brak - widzisz różnicę?

z tym przejechaniem dużej odległości z 70mil/h to już się popisałeś

ja to na Węgrzech robię o jedną trzecią szybciej, a biorąc pod uwagę odległości w Stanach to przejechac w 9 godzin 1000km czy w niecałe 7 to jednak jest różnica, nieprawdaż? :D

i akurat z tym szarpaniem tez strzeliłeś kulą w płot

w Niemczech czy na Węgrzech było pustawo na autostradach, W Stanach niestety w większości tłok i zawalidrogi na lewym pasie

bez porównania lepiej jeździ się po Europie, przynajmniej tej po której ja jeżdżę

a jeździ po drogach też chyba każdy, no może większość

ale czy dlatego by ktoś kto nie umie jeździć ma jeździć po drogach to ja mam mieć z tego powodu gorzej

niech się douczy a nie ogranicza innych

289 cu in pojemnosci (przeliczcie sobie) - ja niestety nie umiem, albo mi przelicz albo niech ktos pomoze - nie wiem co to "cu in" - zabij, nie rozkminie tego

a o szpanowaniu to dziwne ze nie slyszales

moze i nie znaja geografii swiata ale staraja sie pokazywac wszystkim ze sa najlepsi

a bylem tam krotko, bo niecały miesiac

Napisano

@Nalesnick

Jak poznasz historię USA, to będziesz wiedział czemu dziadek siedzi na 4L. Poza tym to są samochody 20-to letnie, ale dobrze utrzymane. To nie ma nic wspólnego ze szpanem. Oni i szpan. :) Na dobry samochód stać przeciętnego zjadacza chleba. Poobcierane, poobijane Lexusy, Jaguary i inne samochody uchodzące za luksusowe w Polsce to normalka. Gdyby im na szpanie zależało to by to wyklepali. Na moim parkingu stoi nowy merc gdzie zderzak i tylna klapa już od roku na taśmę klejącą i linki się trzyma. Samochód ma jechać z punktu A do B... Nie, ze szpanem w USA się z Tobą nie zgodzę.

Odnośnie hybryd. Nie zapominaj, że są często dodatki od stanu przy kupnie takiego samochodu i dopłaty jak oddasz stary. Dwa lata temu mój szef kupił nową hybrydę za 17K po odjęciu wszystkich dodatków. Nowy benzynowy civic ok 22K, CRV 26K.

Napisano

Tylko że jeśli w Europie miałeś ograniczenie do 100km/h to był ku temu powód.

Wtedy normalne jest że trzeba uważać i przestrzegać szybkość.

Ale doczytales ze to bylo na _piecio_pasmowej autostradzie ? Nie, nie bylo zadnych do tego powodow, autostrada miala wiecej miejsca niz te w US, stad przekroczylem predkosc. W dodatku maja fotoradary poustawione srednio co 5km... Jakies propozycje jak to mozliwe ?

Gość Violonczela
Napisano
Poza tym troche tolerancji - tutaj dzieki takiemu a nie innemu ruchowi moze jezdzic kazdy, nawet kobiety ;-).....,co Pan mial na mysli..? ;)

Tutaj, gdzie jestem zauwazylam, ze dla wielu samochod nie jest priorytetem, ludzie smigaja starszymi (mam na mysli modele) i jest dobrze.., co wcale nie oznacza, ze nie widuje super modeli. Sadze jednak, ze w PL samochod jest oznaka majetnosci i takie myslenie nadal funkcjonuje. Widuje rowniez, tak jak ktos pisal wczesniej, dziadkow w szpanerskich brykach oraz duze dobre modele, ale nie sposob niezauwazyc tych starszych.

Jeszcze jedna kwestia ktora mnie zasmucila; mianowice zbyt duzo sie marnuje tutaj jedzenia. Ogromne zakupy, ogromne lodowki, zapasy, jakby mial nastapic koniec swiata, a wiekszosc jedzenia i tak laduje w kosztu. Wiem, moze ktos mi zarzuci, ze mysle po polsku, a raczej po slasku ;)..,jakos zal mi tego, przeliczam ile to u nas kosztuje i jakie to wszystko drogie.... Piszac o tym moim celem nie jest urazenie kogokolwiek, takie sa moje spostrzezenia, jako turystki. Pozdrawiam
Napisano

KaeR: ale pisząc o szpanie pisałem też, że jest to rzecz normalna wszędzie. A dziadek w odpicowanum nie 20-letnim bo z lat osiemdziesiątych pisałem czyli conajmniej trzydziestoletnim Lincolnie czy czyms podobnym nie jedzie dlatego, że tak mu się dobrze uchował ten samochód tylko ze się w nim zakochał i wkłada kupe kasy by w nim się pokazać. Ale oczywiście że bywa i tak, że byle jaki byle jechał. To też akurat jest wszędzie na świecie chyba. Idąc za tokiem Twojego myslenia to latynosi w USA w pickupach, obniżonych, na szerokich niskoprofilowych gumach też uważają że samochód ma tylko jeździć? Nie sądzę. ;) Napisałeś coś że poobijalne, Lexusy, Jaguary to normalka a w Polsce uchodzi to za luxus. Być może, ale akurat do Polski to bym nie porównywał bo troche za duża dysproporcja jest.

Chociaż u nas ogólnie samochód uważany za "dresiarski", dla młodych cffffaniaków i w ogóle nic wielkiego to Stanach uważany za super markę. Zagadka :D - o jakim samochodzie mowa?

kzielu: gdyby to było w Polsce rzekłbym że kolejna głupota tego co ustawiał znaki

jeżeli to było w Holandii to nawet jeśli to 5 pasów to jednak jakaś przyczyna tego ograniczenia musiała być.

Normalnie mają 130. Z fotoradarami to mi nic nie wiadomo. U nas faktycznie, gęsto stoją.

Violonczela: z tym marnowaniem się jedzenia to chyba sporo zależy od mentalności poszczególnych osób. Ja w USA byłem u 2 sióstr. U jednej się marnuje średnio duzo, u drugiej praktycznie nic. Także chyba bywa różnie tylko że to Polki z urodzenia i może bardziej nauczone szanować jedzenie.

Napisano

@ Nalesnick

Dziadek jezdzi starannie utrzymywanym 20-letnim Lincolnem bo kto da 80-latkowi kredyt na nowe auto?

? Pytasz serio ? Kazdy da bez najmniejszych problemow.... Tesc - co prawda nie ma 80 lat - wlasnie zmienil Priusa na nowego bo poprzedni mial 4 lata i sie obawial ze mu bateria padnie... Bez najmniejszych problemow... Oprocz tego ma kilkutniego Oddyseya i motorhome na podwoziu F350...

• 2 miesiące później...
Napisano

Violonczela: to kiedy teraz lecimy?

Mi się w sumie bardzo podobało, na kolana nie powaliło ale generalnie mili, fajni ludzie i polityki tak bardzo na ulicy nie widać jak u nas.

Gość Violonczela
Napisano

czemu nie ;)

Szykuje sie na luty ;)..,czyli wiza F-1. Przede mna kolejne wyzwanie, czyli probuje swych sil na kursie angielskiego.. Troche tam posiedze ;) pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...