Skocz do zawartości

Dv 2014 - Co Po 1 Maja 2013? Pytania I Odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,9 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

a teraz badania, zbieranie papierków i 5 minut płynącej adrenaliny, a później te piękne słowa, że wiza przyznana. Powodzenia!

Napisano

A czy jest możliwość przesunięcia rozmowy np. na sierpień 2014?????????????? Ja mam numer 12xxx i z tego co widze to może być blisko. A ja czym bliżej tym chyba jednak bardziej jestem na nie. Przez ostatnie 4 miesiące dokładnie analizuję sytuację mojej rodziny w Polsce i ew. w USA i jednak chyba dla mnie Polska wypada lepiej. Ubezpieczenie zdrowotne, takie które zapewni mi i mojemu dziecku bezstresowy poziom to spory koszt. Aby dziecko było w dobrej podstawówce musi mieszkać w dzielnicy do niej przypisanej czyli dobra szkoła=drogie osiedle. Urlop w USA a bardziej jego brak (w Polsce co roku mam 3 tyg min ciągłego i długie weekendy, święta). Zarobki w US miałbym niższe niż w Polsce i dochodzenie do tego samego poziomu to min. 3 lata. Jednak w czasie studiów człowiek miał inne priorytety i wtedy będąc tam człowiek patrzył z innej perspektywy. Sentyment do kraju zdobywców jest jednak jak narazie logika podpowiada co innego. Najwyżej zwolnię miejsce dla innego rodaka z wyższym numerem :) .

Napisano

A czy jest możliwość przesunięcia rozmowy np. na sierpień 2014?????????????? Ja mam numer 12xxx i z tego co widze to może być blisko. A ja czym bliżej tym chyba jednak bardziej jestem na nie. Przez ostatnie 4 miesiące dokładnie analizuję sytuację mojej rodziny w Polsce i ew. w USA i jednak chyba dla mnie Polska wypada lepiej. Ubezpieczenie zdrowotne, takie które zapewni mi i mojemu dziecku bezstresowy poziom to spory koszt. Aby dziecko było w dobrej podstawówce musi mieszkać w dzielnicy do niej przypisanej czyli dobra szkoła=drogie osiedle. Urlop w USA a bardziej jego brak (w Polsce co roku mam 3 tyg min ciągłego i długie weekendy, święta). Zarobki w US miałbym niższe niż w Polsce i dochodzenie do tego samego poziomu to min. 3 lata. Jednak w czasie studiów człowiek miał inne priorytety i wtedy będąc tam człowiek patrzył z innej perspektywy. Sentyment do kraju zdobywców jest jednak jak narazie logika podpowiada co innego. Najwyżej zwolnię miejsce dla innego rodaka z wyższym numerem :) .

Jak ty jestes ustawiony w Polsce to jedz sobie tylko na wakacje do Stanów bo z tego co piszesz zarabiasz lepiej w Polsce niz mógłbyś w Stanach. Darmowa wysokiej klasy służba zdrowia też wypada lepiej w Polsce jak czytam. Po co pchać sie tam gdzie jest gorzej. Na sierpien 2014 to chyba nie przesuniesz rozmowy bo do tego czasu wiz zabraknie i będzie po ptakach.

Napisano

Jak ty jestes ustawiony w Polsce to jedz sobie tylko na wakacje do Stanów bo z tego co piszesz zarabiasz lepiej w Polsce niz mógłbyś w Stanach. Darmowa wysokiej klasy służba zdrowia też wypada lepiej w Polsce jak czytam. Po co pchać sie tam gdzie jest gorzej. Na sierpien 2014 to chyba nie przesuniesz rozmowy bo do tego czasu wiz zabraknie i będzie po ptakach.

Emigracja nie zawsze musi być zarobkowa. Dla mnie motywacją byłaby zmiana kulturowa i kilka rzeczy z tym związanych. Tak jak pisałem kiedyś w USA byłem, trochę lat minęło a jednak pozostał sentyment do tego kraju. Do sposobu funkcjonowania wspólnot, do podejścia bez takiego spinania jak w Polsce. Jednak widziałem też minusy stąd też wątpliwości. Co do służby zdrowia to nie wiem kto ci powiedział że w Polsce jest darmowa???? Ja przynajmniej co miesiąc mam na pasku wypłaty całkiem niezłą sumkę na ubezpieczenie zdrowotne. I pomimo że w odczytuję w zwrocie "wysokiej klasy" ironię to widziałem jak wygląda to np. na średnim i niskim poziomie budżetowym w USA i uważam że w Polsce nie jest najgorsza. A pozatym jak jest potrzeba to zawsze mogę iść prywatnie bo koszty są jednak inne. W USA nie jest gorzej ani lepiej - JEST INACZEJ.

A co do terminu to czy zabraknie czy nie, to inna sprawa. Ale czy jest możliwość takiego przesunięcia?

Napisano

espe oczywiscie ze jest taka mozliwosc przesuniecia rozmowy ale w tym roku juz w sierpniu wiz nie bylo ;)

taka tez byla kiedys mozliwosc i nadal jest :)

pisalismy o tym pare razy na forum :)

te wizy na nikogo nie czekaja ;)

koncza sie i czekasz na kolejne losowanie :)

ps nie dlugo ktos napisze ze po co wysylac zgloszenie jak sie nie jest pewnym wyjazdu ;)

Napisano

Nareszcie:)

Dostalem mail z info, ze zmienil mi sie status.

Sprawdzone, interview ustalone na pazdziernik z dokladna data i godzina:)

Wiec czekanie sie oplacilo:)

Sprawdzcie u siebie:)

Słowik jeśli mogę spytać jaki masz nr? kurcze my mamy 16*** i jeszcze żadnej informacji nie ma :(

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...