Skocz do zawartości

Zielona Karta Dla Rodzicow Obywatela Us, A Nastepnie Zielona Karta Dla Drugiej Córki

JuliaK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziewczyna ma kilka opcji, ja podalam jedna. JKB druga i tyle, po ty chyba te forum jest zeby zasiegnac informacji.

Podaj w takim razie informację w jaki sposób autorka postu (ktora będzie miała wówczas ukończone 18 lat i będzie opowiedzialna za swój status) będzie mogla otrzymać GC jesli będzie w kategorii w której NIE MA przebaczanego nielegalnego pobytu.

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Podaj w takim razie informację w jaki sposób autorka postu (ktora będzie miała wówczas ukończone 18 lat i będzie opowiedzialna za swój status) będzie mogla otrzymać GC jesli będzie w kategorii w której NIE MA przebaczanego nielegalnego pobytu.

To pewnie będzie ta inna opcja ;)

Napisano

Wszystko przekreciles na opak, w ogole po co ten sarkazm.

Byc może niektórych poniosło ;) ale jest faktem że wiele osob (m.in. ty) daje rady oparte na ich własnych doświadczeniach ktore są podobne. "Podobne" nie znaczy "identyczne". Autorka postu nie podlega pod żadne, nawet stanowe prawo zezwalające jej na darmową edukację. Do tego trzeba byc rezydentem stanu/rejonu. Jej rodzice, o ile dobrze wnioskuję, są w Polsce, a ona mieszka u siostry.

EDIT: Jak zwykle źle zrozumiałam pierwszy post autorki wątku ;)

EDIT1: Jednak dobrze zrozumiałam, ale to był inny wątek :D

Napisano

Pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedzi (;

Już calkiem zgłupiałam - tak to jest jak się czyta 2 wątki naraz ;) Jeśli jest tak jak piszesz w innym wątku (że rodzice nie będą mieszkać w USA) to masz w ogóle szans aby mogli ciebie sponsorować.

Napisano

To ze panstwo uwaza za stosowne obdarowywanie nielegalnych imigrantow to juz na to nic ani ty ani ja nie poradze. Ale byloby to tez okrucienstwem jezeli dziecko bylo tu przywiezione jak mialo pare lat a potem odmowiono mu edukacji. Widzisz ja widze co ty probujesz powiedziec. Nielagalnym Immigrantom nie powinno sie nic nalezec. Ale tu juz jest temat rzeka i nie chce tego nawet zaczynac. W kazdym razie twoje posts nie pomagaja dziewczynie. Zamiast byc spiteful, i chcac pokazac nastoletniej dziewczynie jaki to ona crime bedzie popelniac jest to naprawde niedorzeczne. Nie pomagasz jej w niczym.

Rodzice mogli to przemyslec, i co zostawic dziecko w Polsce, tak? Przeciez dziewczyna konkretnie napisala ze GC otrzyma sooner or later. To po co rodzine rozdzielac? Czemu ma chodzic do polskiej szkoly skoro lepiej jakby byla tu i juz sie uczula jezyka na miejscu bo college jest ciezki jesli masz bariere jezyka.

"Państwo nie uważa za stosowne obdarowywania nielegalnych imigrantów darmową nauką."- no ale high school studentow akceptuje, wiec jesli moze skorzystac z tego to czemu nie.

Jak chcesz pomoc to moze podaj strony internetowe gdzie jest informacja na temat wiz studenckich dla mlodziezy under 18.

Ludzie albo piszcie cały post po polsku albo po angielsku. Niektorzy to juz tacy światowi sie robią po paru latach w USA ze polskiego juz ni w ząb. Porażka po prostu !

Napisano

Ludzie albo piszcie cały post po polsku albo po angielsku. Niektorzy to juz tacy światowi sie robią po paru latach w USA ze polskiego juz ni w ząb. Porażka po prostu !

Oj nie bądź taka spiteful ;)

Napisano

Jeśli chodziła do szkoly średniej w USA i ma znajomych głównie Amerykanów, lub imigrantów z którymi gada tylko po angielsku, to niestety, pewnie czuje sie swodobniej mówiąc po angielsku. Piszę "niestety", bo sama mam ten problem w domu. Mój syn, choć rozumie po Polsku, woli gadać po angielsku, a takich słów jak "złośliwy" nawet nie będzie znał po polsku.

Co innego akcja a la Joanna Pacuła, gdy emigruje osoba dorosła i po dwóch latach zgrywa się że "nie pamięta".

Napisano

Jeśli chodziła do szkoly średniej w USA i ma znajomych głównie Amerykanów, lub imigrantów z którymi gada tylko po angielsku, to niestety, pewnie czuje sie swodobniej mówiąc po angielsku. Piszę "niestety", bo sama mam ten problem w domu. Mój syn, choć rozumie po Polsku, woli gadać po angielsku, a takich słów jak "złośliwy" nawet nie będzie znał po polsku.

Co innego akcja a la Joanna Pacuła, gdy emigruje osoba dorosła i po dwóch latach zgrywa się że "nie pamięta".

Jackie ja jestem juz w USA ponad 8 lat, z językiem polskim mam do czynienia jedynie przez internet. W mieście oprócz mnie są jeszcze 2 Polki i jedna z nich widzę może raz na rok a druga raz na pare miesięcy. Nie mam z kim po polsku mówić, w domu jedynie po angielsku. I mi tez obecnie wygodniej tym językiem sie posługiwać ale jak pisze posty to w całości w jednym języku a nie mieszkam wszystkiego jak leci. Z postu powyższego, ze skladni zdan i wyrazów używanych nie wydaje mi sie aby koleżanka miała z polskim wiekszy problem. Zna słowa takie jak : obdarowywanie, niedorzeczne, okrucienstwo a nie zna prędzej czy pózniej? Ruszenie głowa nie boli.

P.s. Dzieci urodzone w USA to juz inna sprawa, nie ma co sie dziwić, ze wybierają język bardziej praktyczny.

Napisano

Już calkiem zgłupiałam - tak to jest jak się czyta 2 wątki naraz ;)/> Jeśli jest tak jak piszesz w innym wątku (że rodzice nie będą mieszkać w USA) to masz w ogóle szans aby mogli ciebie sponsorować.

Pisalam w innym watku, ale nie pisalam o tym gdzie rodzice beda mieszkac, wiec raczej Ci sie watki pomieszaly (;

Nie kłóćcie sie, to nie bylo moim celem :P

jednakze ponawiam pytanie: czy jesli tata bedzie ze mna w usa, a mama w tym czasie bedzie w polsce na bialym paszporcie, poniewaz zostanie jej jeszcze 2 lata pracy to moge sie starac o GC jako corka rezydentow czy koniecznie oboje rodzicow musi byc w usa?

Nie zamierzam byc w usa na czarno, wiec na pewno zmienie status na studecki idac do high school, pozatym chyba szkola mnie nie przyjmnie na wizie turystycznej. Trudno bede musiala zaplacic tuition fee, napisalam juz do szkoly ile to wyniesie, obecnie czekam na odpowiedz.

Napisano

Julia myslalem ze przez ten czas poczytasz forum,strone Ambasady USA i sie dowiesz ze bez I-20 nic nie wyjdzie z wiza studencka czy ze zmiana statusu w USA

Musisz taka szkole znalesc ktora wystawi Ci I-20..

Napewno to zobaczysz jak zmienisz status a samo ze chcesz isc i sie uczyc to za malo .Mozesz byc przyjeta do szkoly i na wzie turystycznej ale wtedy jaki masz status w USA ;).

od tego jest status studencki,wiza studencka aby to bylo legalnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...