KaeR Napisano 16 Września 2013 Zgłoś Napisano 16 Września 2013 też chcialabym powiedziec prawde gdybym miała choć kilkanaście procent szansy na to ze dostane wize ale tak naprawde co miałabym mówic ze tym razem jadę pozwiedzać a nie pracować i niby konsul miałby w to uwierzyć? Poza tym obawiam sie z gdy powiem prawdę i za 5 lat mogłabym ponownie zgłosić sie do ambasady z aplikacja o B2 to i chyba i tak miałabym juz nikłe szanse na to aby aby dostac ta wize, że raz utacone zaufanie u imigration jest juz nie do odbudowania. Nie wiem takie jest moje zdanie ale obawiam sie ze tacy aplikanci którzy po odsiedzeniu kary w Polsce sa na tzw. czarnej liscie bez szans na wize w konsulacie, jedyna szansa to jesliby zniesli ruch wizowy w czasie tych 5 lat i wtedy bez obaw próbowac wjechać bo przecierz juz przysługiwałoby mi takie prawo, lecz problem w tym że ja nastepnych 5 lat w tym kraju nie wytrzymam. Jesli chodzi o męza to oczywiście gdyby mi sie udało to on musiałby wykonac ten sam krok a wiec ryzyko podwójne i zdaje sobie tego sprawe a nawet poczwórne po jeszce dwie rozmowy na granicy... Sama nie wiem wciaż stawiam sobie za i przeciw czy postawic wszytko na jedna karte i próbowac czy poki co dac sobie spokój i dalej wysylac z nadzieja zgłoszenia na loterię GC lecz tu nie dosc ze szanse sa małe na wylosowanie bo srednio to 1:27 a po drugie tez nie ma gwarancji ze po wylosowaniu nie zostanę przekreslona. Poza tym jesli przejszie reforma imigracyjna to loteria zostanie zakończona... sama juz nie wiem po prostu za wiele mysli na raz .... wybaczcie , niektórzy co sa w podobnej sytuacji pewnie mnie rozumieją... Bardzo Ci współczuję, że żyjesz w kraju, w którym każdego dnia dziesiątki ludzi umiera z głodu na ulicy a w więzieniach gniją opozycjoniści, ale jednym z głównych powodów dla których Polacy muszą posiadać wizy turystyczne są przypadki jak Twój. Dopóki nie zaaplikujesz to się nie dowiesz czy dostaniesz czy nie. Pewnie nie dostaniesz, ale się przynajmniej dowiesz na czym stoisz czyli co wiedzą. Na to, że nie rejestrowali Twoich wjazdów, wyjazdów nie ma co liczyć. Oni rejestrują co się jadło na obiad. To, że Ci w Polsce ciężko to żaden argument. Pół Afryki tak może powiedzieć a im naprawdę jest ciężko.
Justi_87 Napisano 16 Września 2013 Zgłoś Napisano 16 Września 2013 też chcialabym powiedziec prawde gdybym miała choć kilkanaście procent szansy na to ze dostane wize ale tak naprawde co miałabym mówic ze tym razem jadę pozwiedzać a nie pracować i niby konsul miałby w to uwierzyć? Poza tym obawiam sie z gdy powiem prawdę i za 5 lat mogłabym ponownie zgłosić sie do ambasady z aplikacja o B2 to i chyba i tak miałabym juz nikłe szanse na to aby aby dostac ta wize, że raz utacone zaufanie u imigration jest juz nie do odbudowania. Nie wiem takie jest moje zdanie ale obawiam sie ze tacy aplikanci którzy po odsiedzeniu kary w Polsce sa na tzw. czarnej liscie bez szans na wize w konsulacie, jedyna szansa to jesliby zniesli ruch wizowy w czasie tych 5 lat i wtedy bez obaw próbowac wjechać bo przecierz juz przysługiwałoby mi takie prawo, lecz problem w tym że ja nastepnych 5 lat w tym kraju nie wytrzymam. Ty chyba musisz sobie odpowiedziec na pytanie, czy lepiej jest dostac odmowe ze wzgledu na zakaz wjazdu, czy za klamstwo. W pierwszym przypadku, po odsiedzeniu zakazu szanse na wize miec bedziesz. Nikle, ale beda. W drugim, jesli klamstwo wyjdzie na jaw (a wyjdzie. bo oni dobrze wiedza, kiedy wrocilas i jak dlugo w USA bylas) mozesz sie pozegnac z wiza na zawsze. Warto? Zakladajac, ze omylkowo wize dostaniesz to na granicy i tak jestes spalona, bo oni maja w systemie date Twojego powrotu. Generalnie rzecz biorac sama sobie szkodzisz.
sly6 Napisano 16 Września 2013 Zgłoś Napisano 16 Września 2013 Anita napisze tak lepiej isc po wize i nie dostac jej jak to napisalas ze mozesz to samo zrobic niz za klamstwo ktore bedzie wpisane . Bo mozesz wizy nie otrzymac za 1 razem-za kolejnym ,,a teraz dostan wize np na pobyt staly po klamstwie .. O waiver poczytasz na tym forum .
anita75 Napisano 16 Września 2013 Zgłoś Napisano 16 Września 2013 Co do loteri to widze Anita ze nie znasz zasad oraz tego ze majac zakaz wjazdu to mozesz zapomniec o GC,byly przypadki ze ktos dostal wize turystyczna ale juz GC byly problemy. No własnie wracając do tematu GC , zwróciłam kiedyś uwage bedąc na stronie ambasady usa w opisie zasad loterii GC taki punkt #23 który opisuje nastepujaca kwestię: "CZY UCZESTNICY LOTERII DV MAJĄ PRAWO DO OTRZYMANIA WIZY MIMO ISNTIEJĄCYCH PODSTAW DO ODMOWYJEJ WYDANIA LUB TRAKTOWANI SĄ W SZCZEGÓLNY SPOSÓB UBIEGAJĄC SIĘ O ZNIESIENIE ZAKAZU WJAZDU DO USA ? ODP; Uczestnicy loterii podlegają wszystkim przepisom Ustawy o imigracji i obywatelstwie (Immigration and Nationality Act.) Nie istnieją inne przepisy ani procedury niż przewidziane w tej ustawie określające postępowanie w przypadku złożenia podania o zniesienie zakazu wydania wizy. W niektórych przypadkach uczestnicy loterii DV mogą korzystać z zasady dotyczącej osób,których członkowie bliskiej rodziny są obywatelami lub stałymi rezydentami Stanów Zjednoczonych . Zasada ta daje prawo ubiegania się o wizę mimo jej odmowy. Należy pamiętać jednak, że w związku z ograniczonym czasem trwania loterii DV jej uczestnicy mogą mieć trudności ze skorzystaniem z tej możliwości." No i jak mozna to interpetować, bo zapewne jestem w błedzie ale czyzby oznaczało to ze w moim przypadku majac dzieci z obywatelstwem US. to mogłabym skorzystac z tego odstepstwa i jednak odebrac tą GC mimo trwajacego bana czy tez chodzi tu o cos zupełnie innego?
sly6 Napisano 16 Września 2013 Zgłoś Napisano 16 Września 2013 a mozliwosc to waiver i moze byc tak ze dostaniesz go ale wiz juz nie bedzie,,musiala bys miec rozmowe w pazdzierniku ,po rozmowie zlozyc papiery na waiver i miec szczescie aby dostac go nim zabraknie wiz,bo te wizy nie czekaja az cos zalatwisz..
anita75 Napisano 16 Września 2013 Zgłoś Napisano 16 Września 2013 a mozliwosc to waiver i moze byc tak ze dostaniesz go ale wiz juz nie bedzie,,musiala bys miec rozmowe w pazdzierniku ,po rozmowie zlozyc papiery na waiver i miec szczescie aby dostac go nim zabraknie wiz,bo te wizy nie czekaja az cos zalatwisz.. a więc oznacza to że jednak mialabym prawo w moim przypadku ubiegać sie o GC? jak oceniasz szanse wyrobienia się w terminie tak jak opisujesz czy sa małe czy jednak spore? o co chodzi z tym pazdziernikiem, przecierz wyniki sa na poczatku maja to chcesz powiedzieć ze pierwsze rozmowy w konsulacie odbywaja sie dopiero w pazdzierniku?
kzielu Napisano 16 Września 2013 Zgłoś Napisano 16 Września 2013 No i jak mozna to interpetować, bo zapewne jestem w błedzie ale czyzby oznaczało to ze w moim przypadku majac dzieci z obywatelstwem US.to mogłabym skorzystac z tego odstepstwa i jednak odebrac tą GC mimo trwajacego bana czy tez chodzi tu o cos zupełnie innego? Chodzi o hardship dla obywatela US - jezeli mieszkasz z dziecmi w Polsce, taki hardship bedzie praktycznie niemozliwy do udowodnienia. W praktyce inadmissibility powoduje ze GC wygranej w loterii nie dostaniesz.
sly6 Napisano 16 Września 2013 Zgłoś Napisano 16 Września 2013 Anita to moze zapoznaj sie dobrze z temat o dv 2013 i dv 2014 tam masz napisane ,ze wyniki sa w maju ale rozmowy sa od 1 pazdziernika i moga sie skonczyc np w maju kolejnego roku. Kolejna sprawa ,myslalem ze czytalas o waiver i jak napisal Kzielu,musisz wykazac rozlake a tej nie ma jak widzisz. mozesz waiver dostac i za 6 miesiecy a mozesz i za 1 rok .Dlatego masz napisane na stronie o tym ze majac waiver wizy zadnej mozesz nie dostac bo sie skoncza.
anita75 Napisano 16 Września 2013 Zgłoś Napisano 16 Września 2013 A slub z obywatelem?musisz starac o waiver aby cos wyszlo z wjazdem przez te 5 lat. mamy tutaj osobe co dostala GC po 10 latach mieszkania po za USA . oznacza to że też nie miałabym prawa wjazduwkrótce po ślubie a dopiero po 5 latach az minie ban? w takim razie dlaczego nielegalni biorąc slub w us. nie są deportowani na okres 10 lat do kraju aby po odsiedzeniu bana mogli wrócic do współmałzonka? odnosnie tej osoby z GC, oznacza to że po wylosowaniu GC ta osoba na odbiór tejze karty czekała aż10 lat czy też odsłuzyła 10letni ban w PL i potem dopiero udało jej sie wylosować GC i wyjechala?
sly6 Napisano 16 Września 2013 Zgłoś Napisano 16 Września 2013 Takie jest prawo i teraz Jesli chodzi o slub osoby ktora jest nielegalnie z obywatelem USA to ten nielegalny pobyt jest tzw przebaczany -podobnie praca ale to sie tyczy slubu-legalizacji pobytu na terenie USA, do tego slub musi byc z milosci a nie dla legalizacji pobytu Co innego wyjazd takiej osoby i legalizacja pobytu po za USA,tutaj sa zakazy . jelsi nie dostaniesz waiver lub tez dostaniesz odmowe waiver to czekasz 5 lat na wjazd na teren USA.Tutaj musisz troche poznac zasady,miec dobrego prawnika. Ta osoba po 10 latach mieszkania po za USA,wyslala zgloszenie ,byla na rozmowie i dostala wize na pobyt staly z loterii.Bo nie miala juz zakazu wjazdu.jak kto napisalas odsluzyla 10 letni ban w Polsce.-po za USA.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.