kzielu Napisano 16 Września 2013 Zgłoś Napisano 16 Września 2013 oznacza to że też nie miałabym prawa wjazduwkrótce po ślubie a dopiero po 5 latach az minie ban? w takim razie dlaczego nielegalni biorąc slub w us. nie są deportowani na okres 10 lat do kraju aby po odsiedzeniu bana mogli wrócic do współmałzonka? odnosnie tej osoby z GC, oznacza to że po wylosowaniu GC ta osoba na odbiór tejze karty czekała aż10 lat czy też odsłuzyła 10letni ban w PL i potem dopiero udało jej sie wylosować GC i wyjechala? Nie ma żadnego czekania - karta przepada jeżeli wylosowana osoba jest inadmissible. Dlaczego nielegalni po ślubie nie są deportowani to nie pytanie do nas.
anita75 Napisano 18 Września 2013 Zgłoś Napisano 18 Września 2013 Zasadniczo to mozesz sprobowac wygrac w loterii DV, znalezc pracodawce ktory Cie zasponsoruje lub ozenic sie z obywatelka. Poza tym to nic. Jezeli w J-1 miales D/S to jest szansa ze nie masz bana, jezeli miales wbita date to masz bana i wtedy w ogole nie masz zadnej mozliwosci. o co chodzi z tym D/S przy J-1 ? co oznacza ten skrót d/s?
KaeR Napisano 18 Września 2013 Zgłoś Napisano 18 Września 2013 Duration of stay. Oznacza to w skrócie, że długość pobytu zależy ważności statusu. W wielu przypadkach np F1 ciężko określić do kiedy dokładnie ktoś może zostać i wpisują w paszport d/s.
anita75 Napisano 18 Września 2013 Zgłoś Napisano 18 Września 2013 Duration of stay. Oznacza to w skrócie, że długość pobytu zależy ważności statusu. W wielu przypadkach np F1 ciężko określić do kiedy dokładnie ktoś może zostać i wpisują w paszport d/s. a jak było to w praktyce w J-1 tzn wbijali d/s czy też raczej sporadycznie? a moze przestali wbijac od pewnego roku bo zorientowali sie ze dzieki temu osoby nie wracają? gzdie to było wbijane na I-94?
KaeR Napisano 18 Września 2013 Zgłoś Napisano 18 Września 2013 To jest na pieczące. Co to ma do niewracania? Mam D/S i co to zmienia odnośnie mojego powrotu? Jak mój status wygaśnie to się pakuję i wracam czy mam D/S czy nie. If you have D/S on your admission stamp or paper Form I-94, you may remain in the U.S. as long as you continue your course of studies, remain in your exchange program, or qualifying employment. The admitted-until date or D/S notation, shown on your admission stamp or paper Form I-94 is the official record of your authorized length of stay in the U.S. You cannot use the visa expiration date in determining or referring to your permitted length of stay in the U.S.
anita75 Napisano 18 Września 2013 Zgłoś Napisano 18 Września 2013 To jest na pieczące. Co to ma do niewracania? Mam D/S i co to zmienia odnośnie mojego powrotu? Jak mój status wygaśnie to się pakuję i wracam czy mam D/S czy nie. If you have D/S on your admission stamp or paper Form I-94, you may remain in the U.S. as long as you continue your course of studies, remain in your exchange program, or qualifying employment. The admitted-until date or D/S notation, shown on your admission stamp or paper Form I-94 is the official record of your authorized length of stay in the U.S. You cannot use the visa expiration date in determining or referring to your permitted length of stay in the U.S. a więc nie rozumiem jak w przypadku pawła79, ktory przesiedzial w stanach 9lat i np miał wbite d/s moze nie mieć bana na wjazd tzn. że 9lat mogł trwać jego kontrakt czy tez praktyka i tak sie może tłumaczyć?
KaeR Napisano 18 Września 2013 Zgłoś Napisano 18 Września 2013 Poszukaj jednego z ostatnich postów Kariny. Ona tam tłumaczy sprawę D/S i overstay.
Justi_87 Napisano 18 Września 2013 Zgłoś Napisano 18 Września 2013 a więc nie rozumiem jak w przypadku pawła79, ktory przesiedzial w stanach 9lat i np miał wbite d/s moze nie mieć bana na wjazd tzn. że 9lat mogł trwać jego kontrakt czy tez praktyka i tak sie może tłumaczyć? Karina juz wielokrotnie o tym mowila. To jest taka luka w prawie. Jesli masz w wbite D/S to nie masz takiej formalnej daty wyjazdu. Oznacza to, ze mozesz byc w USA tak dlugo, jak pozwala Ci na to twoj status. Ale jesli przesiedzisz nie jestes wtedy illegal ale "jedynie" out of status. A to oznacza, ze nie kumulujesz dni do bana (bo to nie jest typowy overstay. Krotko mowiac nie ma daty od ktorej jestes w USA nielegalnie. W przypadku np. wiozy turystycznej masz podana dokladna date, do ktorej wolno ci w USa przebywac. wiec kazdy dzien po tej dacie jest automatycznie liczony jako overstay.
sly6 Napisano 18 Września 2013 Zgłoś Napisano 18 Września 2013 I taka osoba moze dostac wize potem lub tez nie np turystyczna ale zakazu wjazdu nie ma wiele osob na tym forum po takim pobycie i d/s dostawalo wize na pobyt staly bo nie mialo zakazu wjazdu
anita75 Napisano 18 Września 2013 Zgłoś Napisano 18 Września 2013 I taka osoba moze dostac wize potem lub tez nie np turystyczna ale zakazu wjazdu nie ma wiele osob na tym forum po takim pobycie i d/s dostawalo wize na pobyt staly bo nie mialo zakazu wjazdu jaka szkoda że nie skorzystałam kiedys z takiej mozliwosci jak J-1 a mogłam to wybrałam sie po b2 a tak to teraz mogłabym startowac juz do ambasady
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.